Sibiu Model United Nations

Sibiu Model United Nations

Centrul de Studii Globale (CSG) al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu împreună cu Facultatea de Științe Socio-Umane, organizează anual conferința de tip simulare ONU „Sibiu Model United Nations″.

Elevi și studenți vor juca rolul unor diplomați, gata să contribuie la aspectele funcționale și decizionale ale organismelor ONU. Conceptul Model United Nations (MUN) este recunoscut la nivel global ca fiind unul dintre cele mai complexe tipuri de simulări academice.

Simulările de tip MUN au o tradiţie îndelungată, fiind realizate în cadrul a numeroase universităţi şi licee prestigioase de pe întregul mapamond. Acestea sunt recunoscute ca forumuri de dezbateri importante, având capacitatea de a oferi soluţii viabile problemelor curente, regăsite pe agenda internaţională, precum şi datorită capacităţii de a prezenta răspunsuri alternative la situaţiile dificile din cadrul arenei politice globale. De la prima simulare academică a organismelor ONU, desfăşurată în anul 1952 la Universitatea Harvard, fenomenul MUN s-a extins la nivel global şi atrage un număr în continuă creştere de studenţi, în special din domeniul ştiinţelor politice, relaţiilor internaţionale, diplomaţiei, istoriei, dreptului, ştiinţelor economice, studiilor de securitate, etc.

Conferințele de acest tip iau forma unor negocieri politice internaționale, participanții fiind delegați să reprezinte o țară pe baza unui studiu de caz. Ei vor susține politicile, interesele și obiectivele statului pe care îl reprezintă, pe baza unei metodologii academice realizată de către moderatorii universitari.  În cadrul conferințelor, vor avea loc dezbateri atât formale, cât și informale, cu scopul de a redacta rezoluții care să prezinte problemele tratate și posibile soluții sugerate și negociate între țări. Delegații vor negocia cu celelalte state, vor propune moțiuni, vor vota amendamentele, precum și rezoluția finală.

Cei mai buni participanți vor fi evaluați printr-o metodologie specifică, iar în funcție de activitatea acestora ca delegați vor obține certificate de participare. Această conferință de calibru reprezintă o oportunitate unică de dezvoltare atât personală, cât și profesională, adresată tuturor celor interesați de tainele guvernării și celor ce doresc să experimenteze într-un mod autentic stilul de viață al unui diplomat, implicându-se direct în rezolvarea problemelor de interes global, dar și personal.

Elevii pasionați de securitatea internațională și de gestionarea crizelor globale sunt invitați să participe la dezbaterea agendei Consiliului de Securitate al ONU.