CENTRUL DE STUDII ȘI CERCETĂRI PENTRU DEFORMĂRI PLASTICE

LABORATORUL DE ROBOȚI ȘI SISTEME MECATRONICE

        în cadrul Centrului de studii și cercetări pentru deformări plastice se defășoară cercetari teoretice și experimentale asupra tuturor tipurilor de echipamente tehnologice utilizate în procesele de prelucrare prin așchiere, presare sau altele. Din această categorie fac parte și roboții industriali seriali și paraleli. Astfel, dotarea laboratorului include și roboții industriali seriali cu șase grade de libertate de tip KUKA KR 210, KUKA KR 6-2 și ABB 1400.




        ​​Cu ajutorul robotului KUKA KR 6-2 a fost amenajat un stand experimental care permite studiul procedeului de deformare incrementală utilizând roboții industriali ca echipament tehnologic de prelucrare. Utilizarea roboților industriali în procesul de prelucrare prin deformare incrementală permite generarea unor traiectorii complexe și implicit obținerea prin procedeul de deformare incrementală a unor piese cu forme de complexitate ridicată.
        ​Cercetarile teoretice și experimentale din cadrul laboratorului roboți și sisteme mecatronice sunt facilitate de pachetele software Matlab & SimulinkFludSimB&R Automation StudioABB Robot StudioKUKA KRC și Technosoft Easy Motion.

        Î​n cadrul acestui laborator, se defășoară, de asemenea, activitățile de cercetare aplicativă pentru dezvoltarea de platforme robotice multifuncționale, cu care echipele de studenți Cybertech și Powerbot au obținut rezultate remarcabile la nivel național, la concursul RObotX și internațional, la concursul EUROBOT.
        ​Laboratorul este echipat cu diverse sisteme de acționare pneumatică și hidraulică de la companiile FESTO și SMC. Una dintre bazele experimentale și didactice ale laboratorului (sala IM 203) a fost recent modernizată (în anul 2019) cu sprijinul financiar al companiei Continental. Printre sistemele pneumatice avansate existente în laborator, putem menționa modulele educaționale pentru instruire în pneumatică și electropneumatică FESTO TP 101, FESTO TP 102 și FESTO TP 201, precum și modulul de instruire mecatronic FESTO MPS 202.
        ​De asemenea, laboratorul dispune de sistemul mecatronic modular FESTO MecLab, destinat realizării de cercetări privind construcția, comanda și programarea sistemelor mecatronice modulare. Tot din domeniul sistemelor mecatronice avansate, laboratorul este dotat și cu sistemul bi-axial cu motoare electrice pas cu pas și motoare pneumatice liniare SMC MAP 202.

        ​​​​ Sistemele de automatizare din laborator se bazează pe automatele programabile de ultimă generație Siemens SIMATIC S7 1200 (6 buc.), programate cu ultima versiune a pachetului software Siemens TIA Portal v. 15 (6 posturi de lucru). 
        ​ În dotarea laboratorului se găsesc și sistemele de automatizare bazate pe plăci cu microcontrollere ATMEL AVRArduino Nano (12 buc.) și Arduino Mega (12 buc.). 
        ​ De asemenea, laboratorul dispune de echipamente pentru fabricație aditivă, dintre care se remarcă imprimanta 3D Ultimaker 3 Ext., care permite realizarea unor piese complexe din punct de vedere al formei, cu proprietăți mecanice comparabile cu ale celor realizate prin procedee de prelucrare extractivă (așchiere).