CENTRUL DE STUDII ȘI CERCETĂRI PENTRU DEFORMĂRI PLASTICE

LABORATORUL DE MAȘINI-UNELTE ȘI AUTOMATIZAREA PROCESELOR INDUSTRIALE

         În dotarea Laboratorului de mașini-unelte și automatizări se află centrul de prelucrare prin frezare vertical de tip Haas MiniMill. Mașina dispune de echipament CNC de ultimă generație și este echipată cu magazie de scule cu 10 posturi.




        ​​Laboratorul dispune de echipamentului combinat de prelucrare prin frezare și scanare 3D cu senzor piezoelectric Roland Modela MDX 15. Acesta este echipat atât cu o unitate de tip cap de scanare, cât și cu una de tip cap de frezare, acestea putând fi schimbate între ele. În funcție de unitatea montată la un moment dat, echipamentul poate fi folosit ca scanner 3D sau ca minicentru de prelucrare prin frezare.
        În laborator se desfășoară cercetări privind precizia echipamentelor tehnologice de fabricație. În acest scop este utilizată trusa Renishaw QC 10. Aceasta, utilizând un senzor inductiv de mare precizie și un pachet software dedicat, permite evaluarea erorilor la interpolare circulară și stabilirea măsurilor necesare pentru reducerea acestora.

        ​​​În laborator există de asemenea centrul de prelucrare cu 5 axe comandate numeric, General Numeric 5AX. Acesta este o mașina-unealtă cu comandă numerică realizata în construcție modulară, echipată cu controllerul software cu arhitectură deschisă Linux CNC.
        ​Laboratorul dispune de o dotare hardware ce permite realizarea unor sisteme modulare, flexibile, de automatizate a proceselor de fabricate. Aceasta include, printre altele, echipamente de automatizare cu logică programată de tip automate programabile.
        ​Dintre modelele existente în laborator putem aminti automatele programabile Siemens Simatic S7 300, S7 1200, S7 200, Allen Bradley Rockwell Micro 850Omron CPM2A și CP1E, precum și automatele Telemecanique, Bernecker & Reiner și Moeller.

        ​​​​În laboratorul de automatizări se desfășoară cercetări asupra sistemelor de control al mișcării în scopul dezvoltării unor echipamente CNC modularizate și reconfigurabile.  
        Dintre standurile experimentale utilizate în acest scop se remarcă sistemul de control al mișcării pe trei axe compus din servomotoare sincrone Bernecker & Reiner, cu magneți permanenți, echipate cu traductoare numerice pe arborele motor, variatoare de turație (servodrivere) și software de programare. Sistemul are o arhitectură specifică echipamentelor CNC industriale, dar spre deosebire de acestea, este realizat în structură deschisă, permițând studiul și implementarea diferitelor strategii de control.  
        Pentru operarea și exploatarea echipamentelor amintite mai sus, laboratorul dispune de pachete software specifice, dintre care se pot aminti: Roland Modela 4.0FastCAM (prelucrări cu fascicul energetic), SprutCAM (prelucrări prin frezare și strunjire), NC Tuner (optimizarea programelor CNC) și CIMCO Edit (realizarea, editarea și simularea programelor NC).