Laboratorul de mașini-unelte și automatizări dispune de centrul de prelucrare prin frezare vertical, tip Haas MiniMill. Mașina dispune de echipament CNC de ultimă generație și este echipată cu magazie de scule cu 10 posturi. Echipamentul permite realizarea unor prelucrări complexe în 3 axe, prin frezare, găurire, alezare, filetare. De asemenea, pe mașină se desfășoară activități de instruire pentru programarea și operarea mașinilor unelte cu comandă numerică.
De asemenea, în dotarea laboratorului se afla un simulator Haas, care emulează panourile de comandă ale mașinilor cu comandă numerică de acest tip, atât a celor de frezare cât și a strungurilor. Simulatorul reprezintă un echipament performant, care completează în mod eficient activitățile practice în cadrul cursurilor de instruire.
Laboratorul este prevăzut și cu un Centru de Prelucrare Vertical UMC-500. Acesta este dotat cu un număr de cinci axe, dintre care trei axe de translație X, Y și Z și două axe de rotație, mai exact axele B și C. Prelucrarea în cinci axe constituie o variantă de a reduce numărul setărilor și pentru a crește precizia pentru piesele complexe, fiind soluția perfectă pentru prelucrarea 3+2 și prelucrarea simultană pe 5 axe a pieselor mai mici.
Un avantaj important în prelucrarea pieselor complexe îl constituie și magazia de scule laterală de mare capacitate 30+1. De asemenea mașina este dotată cu sistemul fără fir de palpare intuitivă, sistem care reprezintă un sistem automat de setare a punctului de zero piesă RENISHAW care servește și la măsurarea automată a lungimii sculelor.
Laboratorul dispune și de un centru de strunjire cu performanță ridicată din seria Haas ST15Y cu cinci axe, care este capabilă să ofere o flexibilitate ridicată, rigiditate extremă și stabilitate termică ridicată. Centru de strunjire este dotat cu un număr de cinci axe, dintre care trei axe de translație X, Y și Z și o axă de rotație C și o axă suplimentară de translație B. Mașina dispune pe lângă arborele principal și de un arbore secundar.
Acest centru de strunjire este unul capabil, în condițiile în care dispune de o amprentă la sol mică, oferă totuși un spațiu de lucru generos permițând totodată prelucrarea de diametre mari. Centru de strunjire este dotat cu un arbore principal ce poate lucra la turații de 4000 de rotații pe minut. Capul revolver și ansamblul sculelor antrenate permite montare unui număr de 12 scule. Centrul de strunjire este dotat cu dispozitiv de prereglare a sculei automat și de sistem de palpare intuitiv fără fir pentru strunguri.
În laborator există de asemenea centrul de prelucrare cu 5 axe comandate numeric, General Numeric 5AX. Acesta este o mașina-unealtă cu comandă numerică realizată în construcție modulară, echipată cu controllerul software de tip arhitectură deschisă Linux CNC. Centrul de prelucrare permite realizare unor cercetări legate de cinematica și programarea mașinilor-unelte multi axiale.
Construcția modulară permite adăugarea/modificare/eliminarea cu ușurință a modulelor de tip axă numerică. Arhitectura software deschisă a controllerului CNC permite de asemenea realizarea de cercetări avansate privind controlul axelor numerice utilizând diferite strategii de reglare.
În laborator există de asemenea mașini-unelte cu acționare manuală pentru prelucrarea pieselor prin procesul de așchiere, printre care un strung de preciziei Bernardo Profi 400 V cu afișaj digital, o mașină de găurit și frezat Bernardo KF 25 Pro cu 3 axe și afișaj digital și o mașină de găurit de banc Bernardo TB 20 T.
Laboratorul de mașini-unelte este dotat și cu un polizor de banc Bernardo DSA 200, o foarfecă de banc pentru tăiat tabla, un fierăstrău cu bandă Bernardo EBS 115 și un compresor mobil Bernardo AC12. De asemenea, în cadrul laboratorului se regăsesc diferite seturi de scule de prelucrare prin așchiere, precum: burghie, burghie în trepte, adâncitoare, alezoare, freze, cuțite de strung, mandrine cu pensete tip ER 40 pentru freze cu diametrul între 3 și 25 mm și seturi de tarozi și filiere.
Cercetările asupra procedeelor moderne de fabricație sunt facilitate prezența în laboratoru a echipamentului combinat de prelucrare prin frezare și scanare 3D, cu senzor piezoelectric Roland Modela MDX 15. Acesta dispune atât de o unitate de tip cap de scanare cât și de una de tip cap de frezare, acestea putând fi schimbate cu ușurință între ele. În funcție de unitatea montată la un moment dat, echipamentul poate fi folosit ca scanner 3D sau ca mini-centru de prelucrare prin frezare. Echipamentul Roland Modela MDX 15 permite realizarea prin scanarea obiectului fizic a modelului 3D al acestuia, în diverse formate și apoi prelucrarea prin frezare, pe același echipament și fabricarea prin procedeul ingineriei inverse a unui nou exemplar din obiectul scanat.
În cadrul laboratorului se desfășoară cercetări privind precizia echipamentelor tehnologice de prelucrare. În acest scop este utilizată trusa Renishaw QC 10 pentru evaluarea preciziei mașinilor unelte cu comandă numerică. Aceasta, utilizând un senzor inductiv de mare precizie și un pachet software dedicat, permite evaluarea erorilor la interpolare circulara și stabilirea măsurilor necesare pentru reducerea acestora.
În dotarea laboratorului se afla de asemenea un echipament CNC General Numeric S6. Acesta este un echipament CNC industrial modular, utilizat pentru echiparea mașinilor de prelucrat cu fascicul energetic (flacără oxiacetilenică, laser, plasma, jet de apă).
Pentru studiul tehnicilor de fabricație asistată de calculator (CAM), cat și pentru operarea și exploatarea echipamentelor amintite mai sus, laboratorul dispune de pachete software specifice, dintre care se pot aminti: Roland Modela 4.0, FastCAM (prelucrări cu fascicul energetic), SprutCAM (prelucrări prin frezare și strunjire), NC Tuner (optimizarea programelor CNC) precum și o licentă de rețea cu 10 posturi a cunoscutului pachet software pentru realizarea și simularea programelor CNC, CIMCO Edit.
Laboratorul dispune de asemenea de o dotare hardware ce permite realizarea unor sisteme modulare, flexibile, de automatizate a proceselor de fabricație, cum ar fi Festo Edutrainer ce este o platformă educațională modulară, concepută pentru a facilita învățarea și aplicarea conceptelor de automatizare și control industrial. Sistemul din cadrul laborantului, este compus din 6 automate programabile Siemens Simatic S7-1215C, care oferă capacități avansate de control și monitorizare a proceselor. Pe lângă acestea, sunt incluse 6 panouri operator Siemens HMI KTP700, care asigură o interfață intuitivă pentru utilizatori, facilitând interacțiunea și controlul sistemelor automatizate. De asemenea, cele 6 switch-uri Ethernet Siemens XB005 permit o conectivitate robustă și fiabilă între componentele sistemului, asigurând o comunicare eficientă și rapidă în cadrul rețelei de automatizare. Sistemul include licențe TIA Portal V18, oferind un mediu de programare integrat și avansat pentru proiectarea, programarea și diagnosticarea sistemelor de automatizare. În cercetare, acest echipament poate fi folosit pentru dezvoltarea și testarea noilor tehnologii, simularea și optimizarea proceselor industriale complexe, și pentru prototiparea rapidă a noilor concepte. De asemenea, poate sprijini cercetările interdisciplinare, combinând ingineria, informatica și robotica pentru a dezvolta soluții avansate în domenii emergente precum IoT industrial și sisteme cibernetico-fizice. Edutrainer este un instrument valoros pentru formarea continuă, contribuind la dezvoltarea competențelor necesare în cercetarea avansată și facilitând colaborările dintre universități și industrie. Dintre modelele existente în laborator sunt de menționat automatele programabile Siemens Simatic S7 300 (4 buc.), S7 200 (1 buc), Omron CPM2A (1 buc), Omron CP1E (1 buc.), Allen Bradley Micro 850 (1 buc.) precum și automatele Telemecanique, Bernecker & Reiner și Moeller (câte 1 buc din fiecare).
Programarea automatelor programabile din laborator se face utilizând pachete software specifice, cum ar fi Siemens TIA Portal V18, Simatic STEP 7 MicroWin, Allen Bradley by Rockwell Factory Talk Telemecanique Twidosoft, Omron Syswin.
În laboratorul de automatizări se desfășoară cercetări asupra sistemelor de control al mișcării în scopul dezvoltării unor echipamente CNC modularizate și reconfigurabile.
Dintre standurile experimentale utilizate în acest scop se remarca sistemul de control al mișcării pe trei axe compus din servomotoare sincrone Bernecker & Reiner, cu magneți permanenți, echipate cu traductoare numerice pe arborele motor, variatoare de turație (servodrivere) și software de programare. Sistemul are o arhitectură specifică echipamentelor CNC industriale, dar spre deosebire de acestea, este realizat în structură deschisă, permițând realizarea unor cercetări privind studiul și implementarea diferitelor strategii de control al mișcării.
De asemenea, laboratorul dispune de un sistem de control al mișcării pe o axă cu plăci DSP (digital signal processing) Technosoft ISCM 4085. Acesta este un sistem de dezvoltare care permite studiul prin simulare și testare experimentală a unor strategii avansate de control al mișcării, implementate la nivelul procesoarelor de semnal de pe placa DSP.