Zurab Todua: Pentru a restabili relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, este necesar, în primul rând, reluarea procesului de negociere în formatul “5 + 2” / Чтобы восстановить отношения между Кишиневом и Тирасполем, необходимо, в первую очередь, возобновить переговорный процесс в формате «5 + 2».

Răspunde: Zurab Todua – politolog, istoric, autor de cărți despre istoria spațiului post-sovietic, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014)

Interviu realizat de Mihai Melintei

todua zurab

 

  1. Care este opinia dumneavoastră față de Conferința care a avut loc și despre Proiectul LACT în sine?

În primul rând aș dori să-mi exprim profunda recunoștință față de organizatorii Conferinței și față de toți participanții Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT), care activează la Universitatea „Lucian Blaga” din orașul Sibiu (România).  

În mediul actual de agravare a situației internaționale și a confruntării între Vest și Est, disponibilitatea unei platforme, unde oamenii de știință și experții, care au diferite puncte de vedere, dar își pot exprima opinia, are o mare importanță. Conferința care a avut loc în data de 15-17 septembrie la Sibiu, la nivelul participanților și a conținutului de rapoarte, confirmă acest lucru.

Uitați-vă ce se întâmplă: în timp ce politicieni din țările de frunte ale lumii folosesc tot mai mult vocabularul redus pentru a comunica unul cu celălalt, iar jurnaliștii întreabă despre posibilitatea unui nou război mondial, numărul evenimentelor științifice a scăzut radical. Eu văd în asta o legătură directă. Din ultimii 5-7 ani, nu-mi amintesc de un forum internațional în care situația din regiunile de conflict a fost discutată profund și în mod serios. Toate activitățile de acest fel: conferințele și mesele rotunde, care au avut loc anterior în diferite țări, au rămas în trecut. Țările Europene, Rusia, Ucraina, Moldova, organizațiile sectorului neguvernamental sunt preocupate cu alte probleme.

Din acest motiv, activitatea Laboratorului din Sibiu, în prezent reprezintă unicul format de discutare a problematicii transnistrene, care, în opinia mea, trebuie păstrat și dezvoltat. Este deosebit de important ca, în cadrul acestui Laborator pot participa reprezentanți ai tuturor părților interesate. Propunerea în acest sens este doar una: continuați această lucrare importantă și nu opriți activitatea Laboratorului. Sper că acest proiect va continua.

 

  1. Cum vedeți în viitor relațiile dintre R. Moldova și Transnistria, este actualul format al operațiunii de menținere a păcii eficient?

În prezent, nu există lipsă de critici la actualul format al operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Este cam nedreaptă această critică. După părerea mea, înainte de a critica, este de dorit să observăm că datorită acestei operațiuni, pacea este menținută pe Nistru de 25 de ani. Nu există ostilitate între cele două maluri ale Nistrului, care poate fi observată în alte regiuni de conflict. Reprezentanții celor două maluri ale Nistrului au ocazia de a purta un dialog.

Mulți critici uită că sarcina operațiunii de menținere a păcii nu este să ajungă la un acord privind pacea și statutul Transnistriei în R. Moldova (Chișinăul și Tiraspolul ar trebui să facă asta), ci să creeze condiții pentru procesul de negociere. Aceste condiții există și nimic nu împiedică cele două părți să negocieze. O altă chestiune este că în prezent procesul de negociere este, în esență, blocat. Părțile se schimbă cu declarații dure și, desigur, sunt benefice pentru oricine altcineva, dar nu pentru locuitorii din Moldova și regiunea transnistreană.

O impresie ciudată  manifestă Chișinăul prin apelul la ONU, dar și declarațiile beligerante ale “organizațiilor publice” care solicită retragerea “trupelor rusești” și dorința de a dicta în Transnistria termenii de predare. Inițiatorii acestora apeluri și documente și-au schimbat în mod clar conștientizarea realității. În politică, pierderea realității înseamnă pierderea capacității profesionale.

Conducerea Transnistriei poate răspunde cu ușurință la aceste apeluri: “Dacă credeți că sunteți capabili să vă îndepliniți cerințele, veniți și încercați să faceți acest lucru”. Cei care au scris documentele menționate și cei care au forțat să facă acest lucru, să spunem cu blândețe, nu seamănă a oameni adecvați.

Pentru a restabili relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, este necesar, în primul rând, reluarea procesului de negociere în formatul “5 + 2” în totalitate și stoparea înșelăciunii.

La un moment dat, în urmă cu aproximativ zece ani (înainte de războiul din 2008 din Georgia), într-un interviu cu privire la problemele teritoriale ale Georgiei, am spus că SUA și Europa nu vor lupta împotriva Rusiei pentru a restabili integritatea teritorială a Georgiei. Deși, vă asigur, Mikhail Saakașvili, la acel moment, când era președintele Georgiei, se bucura de o susținere mult mai mare a Occidentului decât în prezent partidul de la guvernare din Moldova, PDM.

Și acum Occidentul nu-și va trimite soldații săi pe Nistru pentru a le asigura un loc de ședere confortabil a reprezentanților partidului de conducere din Moldova.

 

  1. Criza din Ucraina și impunerea Kievului, dar și Chișinăului, de către Occident a așa numitului Parteneriat Estic, afectează problematica transnistreană?

Totul are un impact asupra situației din jurul problemei Transnistriei. Inclusiv programul de Parteneriat Estic. Rezultatele implementării acestui program, în opinia mea, sunt contradictorii. Pe de o parte, introducerea unui regim fără vize între țările UE și Moldova a dat rezultate destul de tangibile – mulți moldoveni au posibilitatea de a călători în țările UE pentru afaceri sau pur și simplu să se odihnească fără viză.

De asemenea, este un rezultat și de la Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova. Adevărat, din păcate, nu la fel de mare cum era de așteptat. Producătorii moldoveni încă nu sunt pe deplin liberi să aleagă cotele pentru furnizarea de bunuri în UE.

Pentru Ucraina, conflictul în jurul Acordul de Asociere cu UE a avut ca rezultat schimbări și pierderi extraordinare. Privind la ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi, te gândești fără îndoială, dacă prețul pentru Asociere nu este prea mare.

 

  1. Dacă relațiile moldo – transnistrene se vor înrăutăți în continuare, putem vorbi despe un conflict tot mai mare, care va destabiliza spațiul geopolitic al bazinului Mării Negre?

În discursul meu din cadrul Conferinței de la Sibiu din 16 septembrie, chiar am vorbit despre probabilitatea ridicată de dezghețare a conflictului. Prea mulți oameni vor să-și “încălzească mâinile” și în interesul lor este un nou război. Confruntarea dintre Est (Rusia, China) și Occident (SUA și UE) a devenit prea acută.

Oligarhia, care dictează natura comportamentului președintelui american Donald Trump și a liderilor europeni (Emmanuel Macron, Angela Merkel) pare că a fi pierdut complet instinctul elementar de autoapărare. Uitați-vă cât de ușor ei vorbesc despre un posibil al treilea război mondial, despre necesitatea unei operațiuni militare împotriva Coreei de Nord.

Cred că toți acei politicieni, care sunt implicați în problemele regiunii – Republica Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Federația Rusă, UE și SUA – trebuie să-și păstreze  autocontrolul și înțelepciunea pentru a nu deveni pioni într-un joc politic străin.

 

 

1.      Какое у вас мнение о состоявшейся конференции и Проекте в целом?

В первую очередь я хотел бы выразить глубокую благодарность организаторам конференции «Приднестровский конфликт – предложения по развитию общества на обоих берега Днестра» и всем участникам Лаборатории по анализу приднестровского конфликта (LACT), которая действует при университете имени Лучиана Блага в г. Сибиу (Румыния).

В нынешних условиях резкого обострения международной обстановки и конфронтации между Востоком и Западом наличие площадки, где ученые и эксперты, представляющие различные точки зрения, могут спокойно поговорить – это большое и очень важное дело. Состоявшаяся конференция в Сибиу 15-17 сентября, по уровню участников и содержанию докладов, тому подтверждение.

Посмотрите, что получается: в то время, как политики ведущих стран мира все чаще используют пониженную лексику для общения друг с другом, а журналисты задаются вопросом о возможности новой мировой войны, число мероприятий научного характера уменьшилось радикально. И я усматриваю в этом прямую связь. За последние 5-7 лет я не припомню ни одного серьезного международного форума где бы глубоко и серьезно обсуждалась ситуация в конфликтных регионах. Вся активность такого рода: конференции и круглые столы, которые ранее проводились в разных странах, осталась в прошлом. Европейские страны, Россия, Украина, Молдова, организации неправительственного сектора заняты другими проблемами.

Именно поэтому деятельность Лаборатории из Сибиу сегодня представляет собой по сути единственный и уникальный формат, который на мой взгляд надо сохранять и развивать. Особо важно то, что в рамках этого проекта могу принять участие представители всех заинтересованных сторон. Предложение в этой связи только одно: продолжать эту важную работу и далее, не останавливаться и не прекращать активность. Я надеюсь, этот проект будет продолжен. А детальные предложения и идеи по его развитию можно будет передать уже в рабочем порядке.

2.      Как вы видите в будущем отношения между Республикой Молдовой и Приднестровьем, эффективен ли ныне действующий формат миротворческой операции?

Сегодня нет недостатка в критике действующего формата Миротворческой операции на Днестре. Довольно часто она бывает несправедливой. По моему разумению прежде чем критиковать желательно отметить, что благодаря этой операции 25 лет на Днестре сохраняется мир. Между двумя берегами Днестра нет той вражды, которую можно наблюдать в других конфликтных регионах. Представители двух берегов располагают возможностью вести диалог.

Многие критики забывают, что задача Миротворческой операции состоит не в том, чтобы достичь соглашения о мире и статусе Приднестровья в составе Молдовы (это должны сделать Кишинев и Тирасполь), а в том, чтобы создать условия для переговорного процесса. Эти условия есть и ничто не мешает двум сторонам вести переговоры. Другое дело, что переговорный процесс сегодня по сути заблокирован. Стороны обмениваются жесткими заявлениями и безусловно, это выгодно кому угодно, но только не жителям Молдовы и Приднестровского региона.

Странное впечатление производят обращение Кишинева в ООН и воинственные заявления «общественных организаций» с требованием вывода «российских войск» и стремлением продиктовать Приднестровью фактически условия капитуляции. Инициаторам этих документов явно изменило чувство меры и осознание реальности. В политике потерять чувство реальности одновременно означает утрату профессиональной пригодности.

Руководство Приднестровья на эти заявления может ответить просто: «Если вы считаете, что способны реализовать свои требования – придите и попробуйте это сделать». Те, кто писал упомянутые документы и те, кто заставлял их это сделать, мягко говоря, выглядят не совсем адекватным людьми.

Для того, чтобы вернуть отношения между Кишиневом и Тирасполем в нормальное русло в первую очередь необходимо просто возобновить переговорный процесс в формате «5+2» в полном объеме и перестать валять дурака.

Когда-то, лет десять назад (еще до войны 2008-08-08) в одном из интервью на тему территориальных проблем Грузии я сказал, что США и Европа не будут воевать с Россией для того, чтобы восстановить территориальную целостность Грузии. Хотя, уверяю Вас, Михаил Саакашвили в ту пору, когда был президентом Грузии, пользовался куда большим расположением Запада, нежели сейчас в Молдавии правящая Демократическая партия.

И сейчас не будет Запад отправлять своих солдат на Днестр для того, чтобы обеспечить комфортное пребывание в своих креслах представителей правящей в Молдавии группировки

3.      Кризис на Украине и навязывание, Киеву, а также и Кишинёву, Западом так называемой программу Восточного Партнерство, влияет ли это на проблематику Приднестровья?

Bсе оказывает влияние на положение вокруг проблемы Приднестровья. В том числе и программа Восточного партнерства. Итоги внедрения этой программы, на мой взгляд, противоречивы. С одной стороны, введение безвизового режима между странами ЕС и Молдовой дали вполне ощутимый результат – множество граждан Республики Молдова получили возможность выезда в страны ЕС по делам или просто на отдых без наличия визы.

Есть некоторый результат и от Соглашения об Ассоциации между ЕС и Республикой Молдова. Правда, к сожалению, не такой масштабный, как ожидалось. Молдавские производители пока не в полном объеме способны выбрать квоты на поставки товаров, предоставленные ЕС.

Для Украины конфликт вокруг Соглашения об ассоциации с ЕС вылился в огромные потрясения и потери. Глядя на то, что происходит сегодня на Украине невольно думаешь о том, не слишком велика ли цена …

4.      Если молдавско – приднестровские отношения будут ухудшаться в дальнейшем, можно говорить об нарастающим конфликте и дестабилизаций геополитической зоне бассейна Черного Моря?

В своем выступлении на конференции в Сибиу 16 сентября я как раз говорил о высокой вероятности размораживания конфликта. Слишком много желающих «погреть руки» в своих интересах в новой войне. Слишком острый характер приобрело противостояние между Востоком (Россия, Китай) и Западом (США и ЕС).

Олигархи, диктующие характер поведения президенту США Дональду Трампу и европейским лидерам (Эмануэль Макрон, Ангела Меркель) похоже совсем потеряли элементарный инстинкт самосохранения. Посмотрите с какой легкостью они говорят о возможной Третьей мировой войне, о необходимости военной операции против Северной Кореи.

Я полагаю что всем тем политикам, которые вовлечены в проблемы региона – Молдова, Румыния, Украина, Венгрия, Болгария, Россия, ЕС, США – необходимо проявлять выдержку и мудрость, что бы не стать пешками в чужой политической игре.