Începutul operațiunii militare ale Forțelor Armate Ruse în Ucraina a provocat o mare anxietate în R. Moldova și sunt așteptate procese severe. Toate problemele și dificultățile anterioare care i-au îngrijorat pe locuitorii țării au trecut imediat în plan secund. Prețurile la gaz natural, facturile la utilități, scăderea veniturilor, greșelile și eșecurile guvernamentale – toate acestea și alte probleme au devenit irelevante în fața evenimentelor îngrozitoare din est. Toată lumea este interesată de o singură întrebare: unde și când se va opri operațiunea militară și dacă va afecta teritoriul R. Moldova?
Lungimea totală a graniței Republicii Moldova (RM) cu Ucraina (în nord, est și sud) este de aproape o mie de kilometri. Distanța de la Chișinău la Odessa, drum pe care îl cunoaște aproape orice locuitor al Moldovei, pentru că măcar o dată în viață s-a odihnit acolo, este de doar 180 de kilometri. Sunetul exploziilor de la distrugerea instalațiilor militare de pe teritoriul regiunii Odessa se aude în aproape toate orașele și satele țării.
În estul Moldovei se află autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, unde se află Grupul Operativ al Forțelor Ruse (GOTR, circa 1.500 de militari), care include și un contingent militar de menținere a păcii și unități militare angajate în asigurarea securității unui depozit strategic de muniție din apropiere de orașul Rîbnița (aproximativ 20 de mii de tone de obuze, bombe aeriene, mine, grenade, cartușe). Acest depozit de muniții este aici de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Pe toate hărțile care se găsesc în rețeaua Globală internet, teritoriul Transnistriei este colorat în culoarea acelor regiuni ale Ucrainei aflate acum sub controlul armatei ruse. Aceste circumstanțe nu inspiră optimism.
Conform logicii lucrurilor, așa-numita „Operațiune Militară Specială” (SVO), așa cum este numită la Kremlin (este un lucru ciudat, dar nici Rusia și nici Ucraina nu și-au declarat oficial război) ar trebui să ajungă cel puțin la teritoriile din vestul Ucrainei şi de la graniţa cu Republica Moldova. Aceasta înseamnă o ieșire de facto către Transnistria.
Până în prezent, nu există semne potrivit cărora teritoriul Republicii Moldova este considerat ținta operațiunii militare ruse. Cu excepția experților individuali care spun că „ar trebui luată și Transnistria”, nimeni din Moscova nu declară acest lucru. Politicienii de la Tiraspol se comportă și ei prudent.
Spre deosebire de Donbass, ale cărui orașe sunt bombardate din 2014, în urma căruia, conform cifrelor oficiale au murit aproape 14 mii de oameni în 8 ani, în Transnistria din 1992, adică 30 de ani – s-a menținut pacea. Între cele două maluri ale Nistrului se mențin o varietate de legături, inclusiv comerciale și economice. Nu există restricții privind libera circulație a persoanelor. Oamenii de știință, politicieni, experți au remarcat poziția specială a conflictului transnistrean și diferența sa față de alte conflicte similare din spațiul post-sovietic. Despre cest lucru s-a discutat de mai multe ori la Conferințele și mesele rotunde organizate de Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT), care funcționează cu succes la Universitatea „Luciana Blaga” din Sibiu.
Toate aceste împrejurări dau motive serioase să presupunem că trupele ruse se vor opri la granițele Republicii Moldova și nu vor intra pe teritoriul acesteia, inclusiv în regiunea transnistreană. Deși, este clar că accesul la granițele de est ale Republicii Moldova formează un „culoar direct” de comunicare între Moscova și Tiraspol. Cu toate acestea, Moscova înțelege că implicarea Moldovei neutre în ostilități, în absența completă a oricărui motiv, poate provoca un mare război.
Dacă a existat un fundal mai mult sau mai puțin clar pe subiectul Ucrainei – schimbarea violentă a puterii în 2014, Crimeea, războiul din Donbass, bombardarea Donețkului și Luhanskului, eșecul procesului de negociere Minsk-1 și Minsk-2. Atunci, în jurul Transnistriei nu este nimic asemănător și apropiat.
Apropo, Kievul are foarte multă speranță că Moldova va fi atrasă în război. Astăzi, singura salvare pentru administrația lui Volodymyr Zelenskiy este ca țările terțe să fie implicate în conflictul militar – Polonia, România, Moldova. Unii politologi și jurnaliști ucraineni, de exemplu, cunoscutul prezentator Dmitriy Gordon (într-un interviu pentru unul dintre posturile TV din Republica Moldova) a declarat direct: „Acum este un moment convenabil pentru Moldova, luați Transnistria”.
În acest context, este foarte important că Chișinăul și-a confirmat angajamentul față de statutul neutru. Nu mai puțin importantă este înțelegerea și susținerea acestei poziții la Washington, Bruxelles și București.
Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, probabil, ca și locuitorii altor țări, sunt uimiți de amploarea ostilităților, de hotărârea și furia Moscovei. În Rusia, acest război este perceput nu doar ca un conflict militar între două state vecine, ci ca o luptă Globală pentru existența civilizației ruse. Orice atingere de rezultate care contrazic obiectivele declarate la 24 februarie de Vladimir Putin, și cu atât mai mult – o înfrângere, va fi privită ca o catastrofă de stat și civilizațională.
Acum câțiva ani, la una dintre Conferințele LACT, în raportul meu, subliniam că: „Rusia este pregătită să lupte pentru Ucraina, pentru că consideră această țară, ca și întreg spațiul post-sovietic, ca o zonă a intereselor sale vitale”. Tot în cadrul Conferințelor LACT a mai menționat că este puțin probabil ca Occidentul să fie pregătit să-și trimită soldații să apere Ucraina, deoarece, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu reprezintă o zonă de interese vitale pentru SUA, Marea Britanie, Germania și chiar pentru Polonia.
Contrar speranțelor liberalilor, societatea rusă susține această operațiune militară. Ultimele sondaje de opinie arată că sprijinul pentru V. Putin în luna martie a acestui an a fost de 75-85% (sondajele au fost realizate de VCIOM, BOM, Centrul Levada și sunt publice). Mai mult, cu puțin timp înainte de începerea campaniei militare din Ucraina, ratingul președintelui rus a fost mai scăzut cu aproximativ 10 la sută.
Fără să aștepte demonstrații anti-război la scară largă, mulți liberali înșiși au ales să părăsească Rusia. Un eveniment marcant pe care mulți observatori l-au considerat ca sfârșitul final al „erei anilor 90” a fost plecarea grăbită din Rusia a fostului viceprim-ministru, favoritul lui Boris Elțin, autorul planului de privatizare a bunurilor (care în Rusia se numește „ prădător”) Anatoliy Chubais.
Din istorie se știe bine că poporul susține o campanie militară pentru o perioadă scurtă de timp și, de regulă, numai dacă are succes. Prin urmare, cel mai probabil, în viitorul apropiat, Rusia va înceta lupta, „legată cu o mână la spate” (o expresie a analistului militar american Scott Ritter) și va crește presiunea.
Potrivit datelor disponibile, pe teritoriul Ucrainei operează un contingent militar al Forțelor Armate Ruse, în număr de aproximativ 190.000 de persoane. Acesta este de aproximativ trei ori mai mic decât numărul batalioanelor naționale și teritoriale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. În același timp, potrivit experților, pierderile sunt de aproximativ 1-7 în favoarea Rusiei. Afectează superioritatea militaro-tehnică. Până în 2014, Forțele Armate ale Ucrainei au fost finanțate pe bază reziduală.
Cu ajutorul sistemelor moderne de rachete „Kalibr”, „Zircon”, „Kinjal” și altele, comandamentul rus elimină infrastructura militară a Ucrainei. Rezistența slăbește treptat. În aproximativ cinci-șapte zile, Mariupol va cădea (la începutul operațiunii militare erau aproximativ 15 mii de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei și batalioane naționale, acum sunt aproximativ 7 mii). Într-o săptămână sau două, cea mai pregătită grupare de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Kramatorsk-Gorlovka, numărând aproximativ 50-60 de mii de oameni, va fi înconjurată.
Kremlinul a permis voluntarilor din Rusia și din alte țări să participe la ostilitățile de partea armatei ruse. În teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi create administrații civilo-militare.
Care sunt planurile ale Moscovei pentru viitorul Ucrainei nu este încă clar. Probabil că despre asta se va discuta după ce trupele ruse vor ajunge pe linia Kiev-Odessa. Se poate presupune că vom vorbi despre o nouă Ucraină pe bază federală, dar fără Crimeea, Donețk și Lugansk. În același timp, este puțin probabil ca Moscova să fie de acord cu păstrarea Ucrainei de Vest sub controlul Poloniei. Kremlinul înțelege cu siguranță că în acest caz, Ucraina de Vest va deveni o sursă constantă de tensiune și diverse necazuri.
În același timp, atunci când analizăm cursul ostilităților și posibila aranjare a lumii după război, trebuie să ținem cont cu siguranță de factorul așa-numitei „ceață de război” – desfășurarea imprevizibilă a evenimentelor din cauza logicii operațiunilor militare. În acest sens, planurile discutate la Varșovia de a introduce pe teritoriul Ucrainei de Vest, sub pretextul unei „misiuni umanitare”, un contingent militar polonez de 10.000 de oameni nu pot decât să stârnească îngrijorare. Dacă acest plan va fi implementat, va exista o amenințare directă de ciocnire militară între unitățile Forțelor Armate Ruse și trupele NATO.
Potrivit deputatului Dumei de Stat, generalul Vladimir Shamanov, fost comandant al Forțelor Aeropurtate (VDV) din Rusia: „Astăzi este timpul ca conducerea noastră să spună în mod specific: există frontiere și încercați, polonezi, să vă băgați capul aici cel puțin zece metri … Linia finală a operațiunii speciale rusești va avea loc la granița dintre Ucraina și Polonia. Anterior, ministrul rus de externe Sergey Lavrov a declarat că această mișcare va duce la „confruntări directe” cu NATO.
Pe acest fond, declarația liniștitoare a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, la un summit extraordinar al organizației din 24 martie, că blocul nu va trimite trupe în Ucraina, nu înlătură problemele și nu oferă nici o garanție împotriva amenințării cu un mare război.
În context, trebuie să aducem un omagiu autorităților Republicii Moldova și României. În acest mediu dificil, acestea iau o poziție reținută și pragmatică. Conducerea Moldovei a amintit tuturor de statutul neutru al țării. Președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță au vorbit despre acest lucru de mai multe ori în ultimele zile.
De mulți ani, neutralitatea Republicii Moldova a fost criticată de mai multe ori de către „așa numiții patrioți”. De exemplu, trebuie să renunțăm la statutul de neutralitate și să cerem aderarea la NATO. Acum este clar pentru toată lumea că statutul neutru, care pentru o serie de politicieni cu mintea îngustă a fost un os în gât, este de jure salvarea care poate ajuta Moldova să mențină pacea în actuala situație periculoasă.
Bazându-se pe statutul neutru al statului, precum și pe procesul general pozitiv al negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, Chișinăul poate conta pe o soluție constructivă a conflictului în cadrul păstrării integrității teritoriale a țării. Desigur, sub rezerva neparticipării la acțiuni anti-ruse, sancțiuni și isterie. Spre deosebire de ceea ce era înainte, astăzi Moscova reacționează destul de nervos la orice manifestări rusofobe. Da, nu va fi ușor în noile condiții. Dar, este realizabil. În cele din urmă, este o chestiune de profesionalism și de artă a diplomației.
În general, conflictul dintre Rusia și Ucraina este perceput ca o tragedie a două popoare apropiate, ca o anomalie istorică. Este greu să găsești o familie în Moldova care să nu aibă rude apropiate și îndepărtate, prieteni sau doar bune cunoștințe care locuiesc în Ucraina. În Moldova (inclusiv Transnistria) locuiesc circa 430 de mii de ucraineni, din populația totală de aproximativ 3,7 – 4 milioane de oameni. În același timp, limba rusă pentru toate naționalitățile țării este limba comunicării interetnice. Există multe sate, în special în nordul țării, unde oamenii comunică liber în trei limbi – română, rusă, ucraineană.
Relațiile normale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina sunt extrem de importante pentru Moldova. Pe lângă istoria comună de 200 de ani într-un singur stat, mai întâi ca parte a Imperiului Rus, apoi în Uniunea Sovietică – Moldova este unită cu Rusia și Ucraina prin multe legături economice, culturale, mentale, familiale. Cel puțin jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova lucrează constant în Rusia.
Pentru a evita orice riscuri, acțiunile Chișinăului oficial de astăzi trebuie să fie mai echilibrate și mai rezonabile ca niciodată. Orice pas neglijent poate duce la tragedie. Mai mult, războiul se apropie treptat de frontieră.
Zurab Todua
Istoric, politolog
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014), autor a mai multor cărți despre istoria spațiului post-sovietic. A XII-a carte „Ultimele zile ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu” a fost publicată în decembrie 2021 la Sankt-Petersburg
Зураб Тодуа
Историк, политолог
Депутат парламента Республики Молдова (2010-2014), автор книг по истории постсоветского пространства. 12-я по счету книга «Последние дни Николая и Елены Чаушеску» вышла в декабре 2021 года в Санкт-Петербурге
Военная операция России на Украине и перспективы урегулирования приднестровского конфликта в новых условиях
Начало военной операции Вооруженных Сил России на Украине вызвало в Молдавии огромную тревогу и ожидание тяжелых испытаний. Все прежние проблемы и трудности, которые волновали жителей страны сразу ушли на второй план. Цены на газ, коммунальные платежи, падение доходов, ошибки и неудачи правительства – все эти и другие проблемы стали несущественными перед лицом грозных событий на востоке. Всех интересует только один вопрос: где и когда остановится военная операция и не затронет ли она территорию Молдавии?
Общая протяженность границы Республики Молдова (РМ) с Украиной (на севере, востоке и на юге) составляет без малого тысячу километров. Расстояние от Кишинева до Одессы, дорогу, которую знает почти каждый житель Молдовы, потому что хоть раз в жизни там отдыхал – всего 180 километров. Гул разрывов от поражения военных объектов на территории Одесской области хорошо слышен практически во всех городах и селах страны.
На востоке Молдовы находится самопровозглашенная Приднестровская Молдавская Республика, где расположена Оперативная группа российских войск (ОГРВ, около 1 500 военнослужащих), которая включает миротворческий контингент и подразделения, занятые в обеспечении безопасности стратегического склада боеприпасов вблизи г. Рыбница (около 20 тыс. тонн снарядов, авиабомб, мин, гранат, патронов). Это хранилище боеприпасов осталось здесь еще со времени распада Советского Союза. На всех картах, которые можно найти в открытом доступе в сети, территория Приднестровья окрашена в цвет тех областей Украины, которые ныне находятся под контролем российской армии. Данные обстоятельства не вселяют оптимизма.
По логике вещей так называемая «Специальная военная операция» (СВО), как её называют в Кремле (это странно, но ни Россия, ни Украина официально не объявили войну друг другу) должна как минимум выйти на подступы к Западной Украине и границам Республики Молдова. Это означает де-факто выход и к Приднестровью.
На сегодняшний день нет никаких признаков того, что территория Республики Молдова рассматривается как цель военной операции России. Кроме отдельных экспертов, которые говорят о том, что «нужно взять и Приднестровье», никто в Москве не заявляет об этом. Сдержано ведут себя и политики в Тирасполе.
В отличие от Донбасса, города которого с 2014 года подвергались обстрелам, в результате чего за 8 лет погибло по официальным данным почти 14 тысяч человек, в Приднестровье с 1992 года – 30 лет – сохраняется мир. Между двумя берегами Днестра поддерживаются разнообразные связи, в том числе и торгово-экономические. Нет никаких ограничений на свободное передвижение людей. Ученые, политики, эксперты отмечали особое положение Приднестровского конфликта и его отличие от других подобных конфликтов на постсоветском пространстве. Об этом не раз говорилось также на конференциях и круглых столах, организованных Лабораторией LACT, которая успешно и плодотворно функционирует при университете им. Лучиана Блага в городе Сибиу.
Все эти обстоятельства дают весомые основания предполагать, что российские войска остановятся на границах Республики Молдова и не будут входить на её территорию, в том числе и в Приднестровский регион. Хотя понятно, что выход к восточным границам РМ образует «прямой коридор» для связи между Москвой и Тирасполем. Тем не менее в Москве понимают, что вовлечение в военные действия нейтральной Молдовы, при полном отсутствии каких-либо оснований, может стать причиной большой войны.
Если по теме Украины была более-менее понятная предыстория – насильственная смена власти в 2014 году, Крым, война на Донбассе, артиллерийские обстрелы Донецка и Луганска, провал переговорного процесса «Минск-1» и «Минск-2». То вокруг Приднестровья ничего подобного и близко нет.
К слову, на втягивание Молдовы в войну в Киеве очень надеются. Сегодня единственное спасение администрации Владимира Зеленского в том, чтобы в военный конфликт были вовлечены третьи страны – Польша, Румыния, Молдова. Некоторые украинские политологи и журналисты, например, известный телеведущий Дмитрий Гордон (в интервью одному из молдавских телеканалов) прямо заявил: «Для Молдовы сейчас удобный момент, забирайте Приднестровье».
В этом контексте весьма важно, что Кишинев подтвердил приверженность нейтральному статусу государства. Не менее важна понимание и поддержка этой позиции в Вашингтоне, Брюсселе и Бухаресте.
Большинство граждан Республики Молдова, вероятно, как и жители в других стран, поражено масштабом военных действий, решительностью и яростью Москвы. В России воспринимают эту войну не просто, как военный конфликт между двумя соседними государствами, а как глобальную борьбу за существование русской цивилизации. Любой выход на результаты, противоречащие заявленным 24 февраля Владимиром Путным целям, и тем более – поражение, будет расценено как государственная и цивилизационная катастрофа.
Несколько лет назад, на одной из конференций LACT в своем докладе я подчеркнул, что: «Россия готова воевать за Украину, потому что рассматривает эту страну, как и всё постсоветское пространство, как зону своих жизненно важных интересов». И там же отметил, что вряд ли Запад будет готов отправить своих солдат защищать Украину, потому что, в отличие от России, Украина не представляет для США, Великобритании, Германии и даже для Польши, зону жизненно важных интересов.
Вопреки надеждам либералов, российское общество поддерживает эту военную операцию. Последние социологические опросы показывают, что поддержка В. Путина в марте сего года составила 75-85 процентов (опросы проведены ВЦИОМ, БОМ и Левада-Центром и есть в открытом доступе). Причем незадолго до начала военной кампании на Украине рейтинг президента России был ниже примерно на 10 процентов.
Не дождавшись масштабных антивоенных демонстраций, многие либералы сами предпочли покинуть Россию. Знаковым событием, которое многие наблюдатели расценили как окончательное завершение «эпохи 90-х годов» – стал спешный отъезд из России бывшего вице-премьера, любимчика Борис Ельцина, автора плана ваучерной приватизации, (которую в России называют «грабительской») Анатолия Чубайса.
Из истории хорошо известно, что народ поддерживает военную кампанию непродолжительное время и, как правило, только в том случае, если она успешна. Поэтому вероятнее всего в ближайшее время Россия перестанет воевать, «связав одну рукой за спиной» (выражение американского военного аналитика Скотта Риттера) и усилит нажим.
По имеющимся данным на территории Украины действует военный контингент ВС РФ численностью около 190 тыс. человек. Это примерно в три раза меньше, численности Вооруженных сил Украины (ВСУ), национальных и территориальных батальонов. В то же время по оценкам экспертов потери составляют примерно 1 – 7 в пользу России. Сказывается военно-техническое превосходство. До 2014 года ВСУ финансировалось по остаточному принципу.
При помощи современных ракетных систем «Калибр», «Циркон», «Кинжал» и других русское командование выбивает военную инфраструктуру Украины. Сопротивление постепенно слабеет. Примерно через пять-семь дней падет Мариуполь (к началу военной операции там было около 15 тыс. солдат ВСУ и нацбатов, сейчас – около 7 тысяч). Через неделю-две будет окружена самая боеспособная группировка ВСУ в районе Краматорска – Горловки численностью около 50-60 тыс. человек.
Кремль разрешил принимать участие в военных действиях на стороне российской армии добровольцам из России и других стран. На занятых территориях Украины будут создаваться Военно-гражданские администрации.
Какие планы у Москвы в отношении будущего Украины пока не ясно. Вероятно, об этом будет сказано после того, как российские войска выйдут на линию Киев – Одесса. Можно предположить, что речь будет идти о новой Украине на федеративных началах, но без Крыма, Донецка и Луганска. При этом маловероятно, что Москва согласится на сохранение Западной Украины под контролем Польши. Кремль безусловно понимает, что в этом случае Западная Украина станет постоянным источником напряжения и различных неприятностей.
Вместе с тем, анализируя ход военных действий и возможное устройство мира после войны, мы непременно должны учитывать фактор так называемого «тумана войны» – непредсказуемого развития событий, обусловленного логикой военных действий. В этом отношении не может не вызвать опасения обсуждаемые в Варшаве планы введения на территорию Западной Украины, под предлогом «гуманитарной миссии» польского военного контингента численностью в 10 тыс. человек. В случае реализации этого замысла возникнет прямая угроза военного столкновения подразделений Вооруженных сил России с войсками НАТО.
По мнению депутата Государственной Думы генерала Владимира Шаманова, бывшего командующего Воздушно-Десантными Войсками (ВДВ) России: “Сегодня настало время нашему руководству сказать конкретно: вот есть границы и только попробуйте, поляки, сунуться сюда хотя бы на десять метров… Финальная линия российской спецоперации будет проходить на границе Украины и Польши”. Ранее министр иностранных дел России Сергей Лавров подчеркнул, этот шаг приведет к “прямым столкновениям” с НАТО.
На этом фоне успокоительные заявление Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, на внеочередном саммите организации 24 марта, о том, что блок не отправит войска на Украину, не снимает вопросы и не дает никаких гарантий от угрозы большой войны.
Надо отдать должное властям Республики Молдовы и Румынии. В этой сложной обстановке они занимают сдержанную, прагматичную позицию. Руководство Молдовы напомнило всем о нейтральном статусе страны. Об этом не раз в последние дни говорили президент Майя Санду и премьер-министр Наталья Гаврилица.
Долгие годы нейтралитет Республики Молдова не раз подвергался ура-патриотами ожесточенной критике. Мол, нужно от него отказаться и проситься в НАТО. Теперь же всем ясно, что именно нейтральный статус, который для целого ряда недалеких политиков был костью в горле – это тот самый спасительный круг, который может помочь Молдове сохранить мир в нынешней опасной ситуации.
Опираясь на нейтральный статус государства, а также на в целом позитивный процесс переговоров по приднестровскому урегулированию в формате 5+2, Кишинев может рассчитывать на конструктивное решение конфликта в рамках сохранения территориальной целостности страны. Разумеется, при условии неучастия в антироссийских действия, санкциях и истерике. В отличие от того, что было раньше сегодня Москва довольно нервно реагирует на любые проявления русофобии. Да, это будет непросто в новых условиях. Но достижимо. В конечном итоге, это вопрос профессионализма и искусства дипломатии.
В целом конфликт между Россией и Украиной воспринимается как трагедия двух близких народов, как историческая аномалия. В Молдавии трудно найти семью, у которой на Украине не проживали бы ближние и дальние родственники, друзья или просто хорошие знакомые. В Молдове (с учетом Приднестровья) проживают около 430 тыс. украинцев, из общей численности населения около 3,7- 4 млн. человек. В то же время русский язык для всех национальностей страны является языком межнационального общения. Есть множество сел, особенно на севере страны, в которых люди свободно общаются на трех языках – румынском, русском, украинском.
Для Молдавии чрезвычайно важны нормальные отношения и с Россией, и с Украиной. Помимо 200-летней общей истории в одном государстве – сначала в составе Российской империи, затем в Советском Союзе, – Молдавию объединяет с Россией и Украиной множество экономических, культурных, ментальных, родственных связей. В России на заработках постоянно находятся не менее полумиллиона граждан РМ.
Для того, чтобы избежать каких бы то ни было рисков действия официального Кишинева сегодня должны быть как никогда взвешенными и разумными. Любой неосторожный шаг может привести к трагедии. Тем более, что война постепенно приближается к границам.
Redacția L.A.C.T respectă normele uzuale ale publicării unui autor extern, întreaga răspundere cu privire la limbaj, formă și conținut aparținând autorului.