Workshop-ul „Dosarele conflictului transnistrean”, organizat la Chișinău de către Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean – 29 martie 2017

Workshop-ul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” s-a desfășurat în sala de conferințe a Hotelului Regency din Chișinău în 29 martie a.c începând cu ora 10 a.m. Au fost prezenți jurnaliștii români beneficiari în cadrul proiectului „Dosarele conflictului transnistrean – soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului”, reprezentanții partenerilor instituționali în proiect (Biroul Politici de Reintegrare și Universitatea Liberă Internațională a Moldovei), experți în problema transnistreană – atât din Chișinău cât și de la Tiraspol – precum și un delegat din partea Ambasadei României în Republica Moldova.

conferinta-regency

În deschidere, după urarea de bun venit adresată participanților, prof.univ.dr. Eugen Străuțiu, coordonatorul acestui proiect, a contextualizat problematica conflictului transnistrean accentuând nevoia de informare obiectivă și profesionistă, arătând importanța dialogului și a cunoașterii directe dintre jurnaliști și experții invitați – această punte de cunoaștere reprezentând obiectivul principal al proiectului. Au fost prezentați participanții la workshop: jurnaliștii (din redacțiile Digi24, România Liberă, DcNews, Adevărul, TVR Moldova, Radio Chișinău) cât și experții și echipa de proiect (prof.univ.dr. Vasile Tabără, lector univ. dr. Nicoleta Munteanu, asist.univ.dr. Marius Șpechea). Coordonatorul proiectului a expus și explicat metodologia de lucru, workshop-ul fiind organizat în două secvențe: unul de prezentare în plen, iar al doilea ca dialog pe grupuri restrânse între jurnaliști și experți, în vederea realizării unor interviuri tematice.

conferinta-regency-3

După această introducere în mecanismul workshop-ului, a fost invitat să ia cuvântul domnul conf.univ.dr Vitalie Gămurari, director al Școlii doctorale de drept din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM), expert în drept internațional. Acesta a atras atenția asupra conflictului înghețat din Transnistria din perspectiva conceptului de drept tranzițional și justiție tranzițională. În concluzie domnul professor Gămurari a demonstrat și din perspectiva dreptului internațional, importanța dialogului între factorii de decizie, dar și între toți factorii instituționali interesați și implicați.

conferinta-regency-2

Din partea Ambasadei României în Republica Moldova, domnul Artur Răducan a transmis mesajul ambasadorului, reliefând importanța cunoașterii cât mai aprofundate și a asumării reale a conseințelor generate de situația conflictului transnistrean pentru Republica Moldova și societatea moldoveană, precum și impactul perpetuării stării conflictuale asupra situației internaționale și implicit asupra României. Domnul Răducan a arătat interesul României în reglementarea acestui conflict prin finanțarea unor proiecte de cercetare – cum este și cazul prezentului proiect – susținut financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al României prin Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid), cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP).

În continuarea mesajelor introductive, din partea Biroului de Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova, domnul Daniel Goinic a prezentat și reliefat oportunitatea platformei de dialog construită de Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean. Această oportunitate a rezultat din caracterul academic și științific al activității L.A.C.T, dar mai ales activitatea în cadrul acestui proiect, prin care se realizează un transfer de expertiză din zona academică spre zona media. Astfel, domnul Goinic a subliniat faptul că LACT s-a dovedit un partener strategic pentru Biroul de Reintegrare, asigurând totodată audiența de continuitatea colaborării.

Din partea Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, doamna lect.univ.dr Nicoleta Munteanu a prezentat activitatea și principalele proiecte ale L.A.C.T. punctând activitățile care au făcut ca L.A.C.T-ul să devină un reper important în analiza și înțelegerea conflictului transnistrean. Platforma de dialog construită de L.A.C.T. este rezultatul numeroaselor proiecte derulate, de la focus-grupuri la workshop-uri și conferințe care au reunit experți de pe ambele maluri ale Nistrului și experți din mediul academic. Au fost prezentate și explicate structura, obiectivele, parteneriatele, proiectele, evenimentele și produsele științifice ale L.A.C.T. Accentul a fost pus îndeosebi pe proiectele în curs de implementare, cu detalii semnificative asupra proiectelor finanțate prin Programul României de Asistență pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Asia și Europa Centrală.

În același registru a urmat prezentarea proiectului „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe ambele maluri ale Nistrului” de către asist.univ.dr. Marius Șpechea, evidențiind scopul și obiectivele proiectului – și anume acelea de a ajuta presa românească să analizeze pe bază de informații pertinente conflictul transnistrean, intermediind accesul la experți și factorii de decizie direct implicați în gestionarea situației transnistrene. Concret, prezentarea s-a axat pe descrierea etapelor de implementare, fiecare cu obiectivele aferente și perioada estimată de realizare. A fost descris și obiectivul final al proiectului: un volum bilingv sub titlul „Dosarele conflictului transnistrean”, care va cuprinde analize şi propuneri de politici în vederea deblocării situației din regiune.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În partea a doua a workshop-ului jurnaliștii au avut posibilitatea să discute cu experții de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceștia din urmă au expus și explicat provocările, dar şi eventualele soluții ale conflictului transnistrean.

 

Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluţii pentru dezvoltarea societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.

 

sample