Vizită de studiu la Tiraspol, în cadrul proiectului „Dosarele conflictului transnistrean”

Pentru a contribui la documentarea și completarea tematicilor introduse pe timpul workshopului „Dosarele conflictului transnistrean” (Chișinău, 29 martie 2017), jurnaliștii români și echipa de proiect s-au deplasat, a doua zi, la Bender și Tiraspol – unde au avut loc o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Tiraspolului.

Echipa proiectului la Bender

Echipa proiectului la Bender

În orașul Bender, jurnaliștii au avut o întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie de la Tiraspol, domnul Yuri Ganin – care după o prezentare generală asupra economiei din zona transnistreană a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Printre problemele ridicate de jurnaliști și dezbătute cu domnul Ganin, se numără cele referitoare la situația economică din regiunea transnistreană, criza de lichidități și imposibilitatea accesării finanțărilor  intra-bancare externe și a împrumuturilor, precum și ponderea companiilor private în raport cu cele de stat și prezența investitorilor străini în regiune. O problemă importantă în dezbatere a constituit-o dosarul energetic și datoria acumulată în acest sector. Tangențial au fost abordate problemele liberei circulații a mărfurilor și a autoturismelor din regiunea transnistreană spre malul stâng al Nistrului. La întrebarea dacă în Transnistria există industrie de armament, răspunsul a fost unul negativ – argumentând acest răspuns cu rapoartele de monitorizare al UE din 2005 până în prezent, care nu au identificat activități de acest gen în regiune.

ccia

Întâlnire cu Yuri Ganin

La Tiraspol, jurnaliștii au fost primiți de președintele Delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beliacov. După o scurtă prezentare a activității C.U.C, a modului cum s-a ajuns la acest format și a mecanismelor de lucru din perspectiva părții transnistrene, domnul Beliacov a răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliștilor.  Temele principale în jurul cărora s-au purtat discuțiile au vizat oportunitatea schimbării formatului de lucru al C.U.C, rezultatele obținute de a lungul timpului  și a modalitățile de îmbunătățire pe viitor. Reprezentantul transnistrean s-a arătat mulțumit de formatul actual, care  „este eficient şi nu există niciun motiv pentru a fi schimbat”. Întrebat cum vede soluționarea acestui conflict, sau ce obiectiv final de negociere au autoritățile de la Tiraspol, domnul Beliacov a declarat că înainte de orice este necesară obținerea unui statut juridic clar al Transnistriei, și că personal visează la independență. Rolul jucat de Federația Rusă este perceput de către reprezentantul transnistrean ca unul benefic, de garant al menținerii păcii în regiune, și nicidecum unul care să destabilizeze regiunea.

17690956_10154351837256053_958063104_n

Oleg Beliakov

A urmat o întâlnire cu Vitaly Ignatiev, reprezentant politic al Tiraspolului în procesul de negociere. Acesta s-a arătat bucuros de interesul manifestat pentru problematica conflictului transnistrean din partea jurnaliștilor prezenți, apreciind că situația din regiunea transnistreană este de multe ori neclară publicului, din cauza mitizării unor aspecte. Deși a declarat inițial că toate problemele regiunii transnistrene sunt în mod egal importante, domnul Ignatiev, la solicitarea jurnaliștilor, a enunțat câteva dintre cele mai stringente – cum ar fi transportul auto în afara regiunii, recunoașterea diplomelor și a studiilor efectuate la instituțiile de învățământ din Transnistria  sau situația dosarelor de urmările penală. Cu privire la soluția federalizării Republicii Moldova (așa cum este propusă de la Chișinău), Tiraspolul nu identifică o viziune unitară a polilor de putere de la Chișinău, și astfel această discuție nu este una relevantă. În context s-au făcut o serie de referiri istorice foarte interesante cu privire la impactul unor acte și momente istorice (cum ar fi Pactul Ribbentrop-Molotov) asupra Transnistriei și fizionomiei actualului conflict.

 

17741056_10154351836571053_675199286_n

Vitaly Ignatiev și Alexandr Stetstiuk

Ceea mai mare amenințare la adresa stabilității în regiune, așa cum s-a exprimat Vitaly Ignatiev, o reprezintă revenirea la situația conflictuală din 1992 – evoluție probabilă din cauza îngrădirii Transnistriei odată cu stabilirea controalelor mixte moldo-ucrainene pe granița din estul Republicii Moldova. Acest risc este unul real, dacă luăm în considerare faptul ca 75% din importurile regiunii transnistrene sunt realizate prin aceste puncte vamale; blocarea lor ar duce la un blocaj economic total al regiunii, din care cel mai mult de suferit l-ar avea oamenii simpli – a explicat Ignatiev jurnaliștilor din România.

17742409_10154351837151053_382013653_n

Jurnaliștii români la masa discuțiilor

Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluţii pentru dezvoltarea societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.

sample