Administrația ilegală de la Tiraspol a publicat lista întreprinderilor care au furnizat cei mai mulți bani bugetului regiunii, în topul clasamentului fiind Energokapital, firma care vinde malului drept energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan.
Potrivit informațiilor prezentate de așa-zisul executiv de la Tiraspol, deși suma impozitelor pe care le-a achitat Energokapital în bugetul regiunii s-a diminuat anul trecut cu 42,5 milioane de ruble transnistrene sau cu peste 3,7 milioane de dolari, fiind de 141,426 milioane de ruble sau mai mult de 12,51 milioane de dolari, firma-căpușă care asigură necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului este în fruntea topului celor mai mari contribuabili din Transnistria.
Energokapital a îmbogățit bugetul cu milioane de dolari
În timp ce Energokapital a alocat mai puțin bani în buget sub formă de taxe și impozite, Centrala electrică de la Cuciurgan către care pleacă o parte din banii obținuți de Energokapital din exportul energiei electrice pe malul drept al Nistrului și-a majorat veniturile, achitând impozite în buget în sumă de 179,5 milioane de ruble (15,8 milioane de dolari). Suma este cu circa 1,6 milioane de ruble sau 142.000 de dolari mai mare decât în 2015.
Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică arată că Energokapital a livrat în primele nouă luni ale anului trecut furnizorilor de pe malul drept al Nistrului un volum de 2,191 miliarde kWh. Suma achitată pentru achiziționarea energiei electrice de la întreprinderea din stânga Nistrului a fost de peste 2,34 miliarde de lei, iar prețul unui kilowatt/oră constituia 1,07 lei. Ponderea acestui volum în totalul volumului de energie electrică livrat către furnizori a fost ianuarie-septembrie 2016 de 82,6% în timp ce în iulie-septembrie aceasta a ajuns la 96,9%. Dacă în 2014 prețul de import al energiei electrice de la Energokapital era de circa 96 de bani, atunci în 2015 costul a fost de 1,29 lei per kW/h.
Cum se fură din prețul la energie electrică
Anterior, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că moldovenii plătesc și pentru gazul utilizat la producerea energiei electrice, iar banii ajung în off-shore și în bugetul de la Tiraspol. Potrivit lui Sergiu Tofilat, Energokapital încasa sume imense din livările de energie electrică, o mare parte din bani fiind achitați pentru gazul furnizat de Tiraspoltransgaz, iar restul sumei ajungea în bugetele Centralei de la Cuciurgan și al Energokapital.
Ulterior, expertul a prezentat o dispoziție de plată care arată că întreprinderea din stânga Nistrului a transferat către compania off-shore Ornamental Art limited din Hong Kong, cofondator al Energokapital.
Șevciuk ar fi în spatele schemei ilegale de la Energokapital
Despre acest transfer a vorbit în cadrul unei conferințe la Moscova și reprezentantul unei comisii de anchetă formată în stânga Nistrului pentru a verifica activitatea Energokapital, Alexandr Harcikov. Potrivit acestuia, compania este controlată de Evgheni Șevciuk, care ar fi delapidat milioane de dolari prin schema ilegală de vânzare a gazelor. Harcikov a mai menționat că Energokapital cumpăra gaze naturale de la Tiraspoltransgaz la jumătate de preț față de cât achită ceilalți consumatori din regiune. Menționăm că Tiraspoltransgaz este asigurat cu gaze naturale de către Moldova-Gaz.
Și furnizorul din stânga Nistrului se găsește în topul listei companiilor care au îmbogățit bugetul de la Tiraspol, suma fiind de circa 76,6 milioane de ruble transnistrene sau 6,7 milioane de dolari, potrivit ratelor afișate de banca centrală din regiune.
Menționăm că moldovenii au fost nevoiți să achite, începând cu iulie 2015, tarife mai mari, în medie, cu 34% la energia electrică, iar în 2016 acestea au fost reduse cu 11%.
Reprezentanții administrației din regiunea transnistreană mai menționează că valoarea totală a veniturilor fiscale alocate la buget de către marii contribuabili s-a redus în 2016 cu 2,5% sau 105 milioane ruble ( 9,2 milioane de dolari) față de cât era în 2015.
Moldovenii au o datorie de circa 6,5 miliarde pentru importul de gaze naturale din Rusia, dintre care peste 90% reprezintă neachitările Transnistriei.
Sursa: http://moldnova.eu/ro/cum-moldovenii-din-dreapta-nistrului-pompeaza-sume-imense-bugetul-regimului-separatist-de-la-tiraspol-12742.html/