Pe teritoriul transnistrean locuiesc în jur de 509.000 de persoane. Deși vorbitorii de limbă română reprezintă 34% din populație, de instruirea în limba română beneficiază doar 10%. Din cele 40 de școli din regiune, doar opt se subordonează Ministerului Educației, acolo predându-se limba română, în timp ce în celelalte limba de instruire este „moldoveneasca” – o versiune a limbii române cu grafie chirilică, informează UNIMEDIA.
Deși sunt aproape 28%, ucrainenii au doar două școli, în timp ce alte trei sunt cu limbă de instruire ucraineană și rusă.
În instituțiile de învățământ preșcolar din regiunea transnistreană majoritatea copiilor sunt instruiţi în limba rusă (90,2%), asta în timp ce acei care sunt instruți în limba română – 9,35%, iar o mică parte din copiii de vârstă preșcolară (0,5) studiază în limba ucraineană.
În cadrul învățământului preuniversitar, doar în 8 școli unde se studiază limba română cu grafie latină, acestea fiind subordonate Ministerului Educației de la Chișinău. Alte 32 de școli subordonate autorităților nerecunoscute din Tiraspol, instruirea se face în limba română cu grafie chirilică (numită de separatiști „moldovenească”), iar alte 12 școli instruirea se face în limba rusă și limba română cu grafie chirilică.
Situația în domeniul instituțiilor preuniversitare stă astfel:
· în 114 şcoli studiile se fac în limba rusă;
· în 32 de şcoli studiile se fac în limba română (cu grafie chirilică);
· în 12 şcoli se studiază în limbile română (cu grafie chirilică) şi rusă;
· în 8 şcoli (care se subordonează Chișinăului) studiile se fac în limba română (cu grafie latină);
· în 3 şcoli (2,1% din elevi) se studiază în limbile ucraineană şi rusă;
· în 2 şcoli (1,0% din elevi) se studiază în limba ucraineană.