Transnistria este „o gaură neagră”, un teritoriu unde nu sunt garantate drepturile fundamentale ale omului, consideră preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole.
Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că ceasta o confirmă decizia din ajun a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind recursul cetăţeanului RM, Boris Mozer, împotriva Moldovei şi Rusiei. În acesta se vorbeşte că în cazul Mozer au fost încălcate cel puţin cinci drepturi garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
„Dl Mozer i-a fost refuzat accesul liber la asistenţă medicală; el a fost supus unor condiţii inumane în izolatorul din Tiraspol şi penitenciarul din satul Glinoe; a fost arestat ilegal; i-a fost violat dreptul la viaţa privată şi confesie”, a informat avocatul lui Mozer la CEDO, Alexandru Postică.
În opinia sa, cazul Mozer este primul precedent din ultimii 10 ani de la cazul Ilie Ilaşcu, când CEDO a stabilit clar că judecătorii din Transnistria nu sunt imparţiali şi profesionişti.
„În decizia CEDO se subliniază că instanţele din regiune nu pot fi verificate de către organele de judecată independente internaţionale, ceea ce susţine ideea „găurii negre”. Cum se face justiţie acolo ştiu doar autorităţile autoproclamatei RMN”, a spus el.
Avocatul a informat că prin verdictul CEDO, răspunderea în cazul Mozer o poartă Moldova şi Rusia.
„Dar FR în mai mare răspundere, deoarece Curtea este convinsă că anume Moscova controlează în Transnistria toate procesele, inclusiv justiţia. S-a concluzionat că anume această ţară este responsabilă pentru tot ce se întâmplă în regiune. Astfel, CEDO a obligat autorităţile Rusiei de a achita 29 de mii de euro reclamantului pentru arest neautorizat pe teritoriul RMN, în pofida faptului că FR de repetate ori a negat afirmaţiile de implicare în deciziile RMN”, a spus juristul.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Promo-LEX, organizaţia dispune de suficiente cazuri de încălcare a drepturilor omului în regiune.
„Noi nu ne asumăm dreptul de a evalua sau de a condamna situaţia. Aceasta este prerogativa instanţei, dar noi declarăm despre existenţa acestui fenomen şi considerăm că trebuie elaborate mecanisme de luptă cu încălcările sistematice ale drepturilor fundamentale ale omului în regiune”, a menţionat Manole.
În anul 2008 Mozer a fost arestat de miliţia transnistreană pentru suspiciuni de escrocherie. În anul 2010 Judecătoria Tiraspol l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu suspendare a sentinţei de cinci ani. Mozer s-a folosit de aceasta şi a plecat la Chişinău, apoi în Suedia, unde a solicitat refugiu. În adresarea sa la CEDO Mozer s-a plâns de arest neautorizat şi condiţiile de detenţie, care nu corespund stării sale de sănătate. Încă în timpul arestului preventiv rudele lui Mozer s-au adresat la organele competente ale RM şi la Ambasada FR, care, însă, au declarat că activitatea judecătoriilor transnistrene nu este sub jurisdicţia lor.
„Având în vedere că FR controlează RMN, instanţa a conchis că Rusia este responsabilă de încălcarea prevederilor Convenţiei”, se vorbeşte în comunicatul CEDO.