Ulim.md: Perspective și abordări metodologice noi în evaluarea căilor de reglementare a conflictului transnistrean, discutate la ULIM de către profesori ai Universității ”Lucian Blaga”

Azi, la ULIM, a avut loc lansarea unui studiu scris în 2015 de către cercetătorii Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, România. Autorii studiului – Eugeniu Străuțiu, directorul Centrului de Cercetare în Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene și Vasile Tabără, decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, au analizat sub aspect cantitativ și calitativ evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Cercetători din România, RM și regiunea transnistreană au studiat decalajele și similitudinile în dezvoltarea cadrului de reglementare economică și socială în această regiune și RM în ansamblul său. Investigațiile în cauză au servit ca bază pentru aplicarea unor metode științifice de analiză a datelor și evidențelor în procesul de adaptare și transformare a conflictului transnistrean. La eveniment au participat studenți, profesori și diplomați străini.

Vicerectorul pentru Cooperare internațională , dl. Igor Munteanu a salutat lansarea acestui studiu la ULIM, menționând interesul mediului academic din România față de procesul complex de reglementare a unei secesiuni, inspirate de forțe externe. Domnia sa a apreciat potențialul unei cooperări productive în viitor dintre ULIM și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, numind-o ”benefică” și un adevărat test de ”îngemănare a competenței și experienței de cercetare între cele două comunități academice relevante din Republica Moldova și România”.

”Există analize ale conflictului transnistrean, însă mai puțină cercetare științifică. Comunitatea științifică din România nu s-a ocupat de conflictul transnistrean și a fost o mare greșeală. Avem relații excelente cu universități occidentale, care vor să afle evoluțiile conflictelor geopolitice din RM și Ucraina, asemănătoare. Noi, cercetătorii din România, avem mult de recuperat la capitolul studierii conflictului transnistrean”, a spus dl. Eugeniu Străuțiu. Domnia sa a subliniat interesul major al comunității științifice din străinătate față de conflictul transnistrean și obligația savanților din România de a neutraliza acest vacuum informațional.

Autorii speră că studiul va fi util pentru practicieni și mediul studios, arătându-se interesați să continue monitorizarea temelor de studiu în cadrul laboratorului de analiză a conflictelor pe care ambele universități îl vor sprijini în comun.

 

Sursa: http://ulim.md/news/ulim/perspective-%C8%99i-abordari-metodologice-noi-in-evaluarea-cailor-de-reglementare-a-conflictului-transnistrean,-discutate-la-ulim-de-catre-profesori-ai-universita%C8%9Bii-%E2%80%9Dlucian-blaga%E2%80%9D