În data de 27 mai a.c., s-au întrunit online organizatorii și invitații conferinței internaționale „Mediul strategic de securitate – provocări și tendințe”, desfășurată sub egida Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău, în cooperare cu Agenția pentru Știință și Memorie Militară.
Problematica transnistreană a revenit în mai multe comunicări, o parte dintre acestea aprofundând aspecte politice, istorice și de securitate care deschid noi orizonturi interpretative și oferă noi suporturi pentru deciziile politice și de securitate.
Eugen Străuțiu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, director al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean) a expus titlul „Preliminarii la o analiză asupra oportunității modificării formatului transnistrean de pacificare”, ca o introducere contextuală într-un proiect de mai mare anvergură al LACT, care își propune să răspundă următoarelor sub-teme de cercetare: 1. Baza legală a formatului de pacificare. Sunt posibile interpretări diferite?; 2. Eficiența formatului de pacificare. Plusuri și minusuri; 3. Este prezența trupelor ruse din GOTR necesară, legală și utilă pentru funcționarea formatului de pacificare?; 4. Poate fi perfecționat actualul format de pacificare? Propuneri; 5. Opțiunea unei misiuni civile de pacificare – o soluție mai bună pentru reglementarea conflictului? Autorul a prezentat datele fundamentale ale obiectului cercetării (structura și funcționarea misiunii de pacificare în Zona de securitate); contextul politic, bibliografic și instituțional care justifică nevoia cercetării; metoda; câteva concluzii de etapă.
Perspectiva ucraineană asupra stadiului și evoluției viitoare a problemei transnistrene a fost abordată de către Artem Filipenko, directorul secției de cercetare „Sud” a Institutului Național de Studii Strategice din Ucraina, cu sediul la Odesa. Expunerea trecut în revistă mai multe teme și subiecte ale propagandei ruse și transnistrene cu privire la poziția și rolul Ucrainei în conflict, și a propus replici din punctul de vedere al intereselor ucrainene.
O investigație de istorie recentă asupra demersurilor de reglementare a conflictului transnistrean a oferit Vitalie Ciobanu, din partea Agenției pentru Știință și Memorie Militară din Chișinău. Comunicarea s-a intitulat „Aspecte strategice ale planurilor și propunerilor de reglementare a conflictului transnistrean”, și a evidențiat rațiunile militare și capitolele de natură strategice reglementate (sau propuse spre reglementare) în cadrul diferitelor planuri și scenarii de reglementare.
Și alte comunicări susținute în cadrul secțiunii „Sistemul regional de securitate: riscuri, pericole și amenințări” au menționat aspecte ale conflictului transnistrean, fără o aprofundare sistematică.