Din data de 1 august 2018, fermierii din zona de securitate de la Nistru, care dețin terenuri dincolo de șoseaua Tiraspol-Camenca, aflate sub controlul administrației separatiste, au primit certificate de acces pentru a-și lucra propriile terenuri. Din 2014, până la această dată, autoritățile transnistrene au blocat accesul agricultorilor moldoveni la terenurile aflate în această zonă, cărora le-au cerut să încheie contracte de arendă, deși sunt proprietari de drept ai acestor suprafețe de pâmânt.
Unul dintre agricultorii afectați de cei patru ani de inactivitate este Stepan Driga, care are o afacere prin care administrează și lucrează peste 400 de hectare de pământ.
Ați reușit să intrați în posesia terenurilor? Cât de important a fost sprijinul financiar al Guvernului Republicii Moldova pentru fermierii afectați de decizia autorităților separatiste din Trasnistria, din 2014?
S.D.: Da, într-adevăr, am fost printre primii fermieri care au primit certificate. Am fost nevoiți să apelăm la credite bancare, ca să putem lucra pământul care ne-a fost reîntors. Pământul l-am arat și semănat din toamnă iar acum ne pregătim pentru lucrările de primăvară.
Cu părere de rău, de patru ani de când nu am lucrat pământurile, am slăbit tare din punct de vedere financiar. Sperăm ca 2019 va fi un an bun din punct de vedere agricol și că ne vom recupera cheltuielile.
Cât despre compensații, nimeni nu a ne-a compensat cu nimic pentru pierderi. Terenurile au fost reîntoarse într-o stare deplorabilă.
În acești patru ani, terenurile au fost cultivate numai cu floarea soarelui, cu mari încălcări de asolament. Cu părere de rău, Guvernul Republicii Moldova a compensat numai plata la proprietari, cu 1200 de lei la hectar. Agenții economici au fost lăsați fără niciun ajutor din partea statului. Asta a fost plata pentru patriotismul agenților economici, care nu au cedat în fața presiunilor autorităților transnistrene, de a trece sub jurisdicția lor.
Vă este utilă piața din stânga Nistrului, pentru aprovizionare sau vânzarea producției? Cum se raportează populația din regiune la activitatea dumneavoastră?
S.D.: Cât despre piața transnistreană, noi nu putem livra nimic, deoarece nu ne permite legislația. Noi toată producția o aducem cu bacul peste râul Nistru și o livrăm agenților economici din Republica Moldova.
Luna aceasta sunt alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova. Ce așteptări au fermierii de la aceste alegeri?
S.D.: De la alegeri, personal nu aștept schimbări spre bine. N-am văzut la nimeni ceva concret, cum se poate rezolva situația în zona transnistreană. Dar, fără a rezolva această problemă, noi, agenții economici din partea stângă a Nistrului, sub jurisdicția Republicii Moldova, nu ne așteptăm la ceva bun.
A consemnat Mircea Merticariu