Operaţiunea „Bumerang”: lovitura ucraineană asupra lui Putin în Transnistria. Aşa se numeşte un scenariu ipotetic al rezolvării diferendului transnistrean, descris de Serghei Gaidai, un politolog ucrainean.
Gaidai îşi invită cititorii la un exerciţiu de imaginaţie. El ne îndeamnă să ne imaginăm următoarea situaţie: comandanţii armatei ucrainene iau două cele mai pregătite batalioane militare din care fac parte luptători experimentaţi şi patrioţi ucraineni, îi instruiesc timp de o lună şi îi trimit în Transnistria. Între timp, autorităţile politice ale Ucrainei se ocupă de aşa-zisa „diplomaţie secretă” împreună cu Republica Moldova şi România. Iar într-o zi nişte „omuleţi verzi”, fără simboluri de recunoaştere pe uniformă, iau cu asalt teritoriul Transnistriei. Este o sarcină care poate fi îndeplinită perfect, pentru că teritoriul republicii nerecunoscute este o fâşie îngustă de pământ între Ucraina şi Republica Moldova, cu o suprafaţă totală de puţin peste 4.000 km pătraţi.
Autorităţile autoproclamate vor fi arestate
RM va invita un contingent NATO
Medalii „Pentru eliberarea Transnistriei”
Denis Cenuşă, expert asociat la „Expert Grup”, consideră că asemenea scenarii sunt imbrobabile din mai multe motive. În primul rând, Ucraina este în totalitate preocupată de confruntarea forţelor paramilitare susţinute de Rusia din regiunile Lugansk şi Doneţk. Acest fapt o consumă din punct de vedere politic, militar, dar şi economic, în condiţiile unei situaţii bugetare precare. În al doilea rând, în asemenea scenariu, România nu se poate implica fără a ţine cont de NATO, care în niciun caz nu este pregătită să meargă la o confruntare directă cu Rusia. În al treilea rând, securitatea regională este afectată în proporţii majore şi nimeni nu poate prognoza cu ce se va termina conflictul din Ucraina, la care Rusia contribuie în mod direct. „Acţiunile Rusiei – „război hibrid” în Ucraina, tensionarea relaţiilor interetnice, lipsa totală de previziune şi transparenţa în ceea ce ţine de deciziile luate în domeniul militar – sunt departe de principiile abordate de România care este parte a UE şi NATO sau a Ucrainei care doreşte să fie parte a NATO şi UE”, conchide Cenuşă. Trebuie să ţinem cont că Ucraina recunoaşte integritatea Republicii Moldova, iar o invazie pe teritoriul Transnistriei ar însemna, de facto, pătrunderea pe teritoriul Republicii Moldova şi declararea acesteia război.
Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/scenariu-omuletii-verzi-vor-aduce-romani-transnistria-1_54d1b41e448e03c0fd42cc29/index.html