Autoritățile de la Kiev se pare că sunt gata, în detrimentul său, să deterioreze relațiile cu vecinii săi. Rada Supremă a adoptat recent legea care practic blochează regiunea transnistreană. Astfel, Ucraina și Republica Moldova continuă să-și coordoneze acțiunile. Astfel începe reportajul jurnalistului rus, Dmitri Kisilev, în emisiunea „Vesti Nedeli” de la postul de televiziune Rossia 1, transmite Agora.
În reportaj se vorbește despre situația dificilă în care au ajuns fermierii din regiune. „Multă producție se strică deoarece nu este exportată. Nu sunt bani, nu ne dau salarii, nici pensii. Lumea suferă”, recunosc locuitorii regiunii.
Nerecunoscuta republică se pare că s-a obișnuit cu dificultățile care durează de 25 de ani. Interzicerea de intrare sau de tranzit fără permis de ședere, sau pașaport moldovenesc, dubla taxare a mărfurilor. Acum însă la blocada Chișinăului s-a alăturat Kievul, se spune în reportaj.
Potrivit sursei Rusia este gata să importe pe piața sa mărfurile transnistrene, însă hotarele închise nu permit să o facă. Fabrica de conserve de la Camenca construită încă în anii ’50 suferă de pierderi uriașe. Volumele de producție sunt în continuă scădere.
Depozitele celei mai mari fabrici de conserve din Transnistria sunt pline de producție finită. Aici se păstrează 10 milioane de conserve, 80% din care trebuie să plece în Rusia. Problema principală – livrarea producției. Și această situație poate fi văzută în toată regiune. Unele companii nu pot să-și exporte marfa, altele să-și importe.
„Rusia recunoaște certificatele noastre, așteaptă produsele noastre, ne ajută la controlul calității produselor. Dar nu putem exporta aceste produse prin teritoriul Ucrainei. Ucraina împreună cu Republica Moldova ne blochează, ne impune noi cerințe. Ei vor să ne facă mai concilianți și mai flămânzi. Dar oamenii din Transnistria au trecut prin multe”, spune pretinsul ministru de externe al regiunii transnistrene, Nina Ștanski.
„Kievul și Chișinăul vor face orice pentru a revizui status quo-ul al regiunii transnistrene. Într-o situație atât de dificilă, Rusia a dat încă o dată de înțeles: că va fi mereu alături”, conchid autorii reportajului.