Autor: Mircea Merticariu
Începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova este tulburat de reținerea/ răpirea a patru persoane de către autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Potrivit primelor informații, este vorba despre un polițist, un angajat al Agenției Servicii Publice (ASP) și alte două persoane, care nu sunt funcționari ai statului moldovenesc. Deja, două persoane au fost eliberate, urmare a unor demersuri anunțate chiar de consilierul președintelui Igor Dodon, Ernest Vardanean.
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) în comunicatul de pe 7 octombrie afirmă că numai în acest an au existat multiple cazuri de răpiri: „În cadrul activităților realizate potrivit competențelor, Serviciul a stabilit și documentat pe parcursul anului 2020 multiple cazuri de sechestrare și răpire a cetățenilor Republicii Moldova. Analogic cazurilor precedente, SIS întreprinde măsuri operative pentru stabilirea circumstanțelor răpirii, la 7 octombrie, a angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei AMARFI.” (comunicat: https://www.sis.md/ro/content/
Aceeași instituție, afirmă într-un alt comunicat că a reușit identificarea persoanelor care au participat la răpirea angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei AMARFI. „Percepem aceste acțiuni ostile comise în plină campanie electorală ca o posibilă tentativă de influențare a proceselor democratice din Republica Moldova” (https://www.sis.md/ro/content/
Reținerea/ răpirea celor patru cetățeni din Republica Moldova de către autoritățile separatiste din regiunea transnistreană a determinat reacții din partea mai multor instituții dar și a demnitarilor statului.
„În calitatea mea de membru al Comisiei parlamentare Securitate națională, apărare și ordine publică, am solicitat imediat, telefonic, informații detaliate despre cazul răpirii ofițerului de poliție Andrei Amarfi. Șeful IP Florești, Valeriu Șumila, a refuzat, spunându-mi să fac un demers oficial către IGP al MAI. Informațiile cu privire la răpire – dacă în general se știe ceva – sunt dosite cu grijă de publicul larg. Din ceea ce a ajuns, totuși, în spațiul public, Andrei Amarfi ar fi acuzat de către regimul de la Tiraspol de spionaj în favoarea Republicii Moldova”, a declarat pentru Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean (lact.ro), deputatul Chiril Moțpan.
„Ministrul de interne, Pavel Voicu, și directorul SIS, Alexandr Esaulenco, încă nu au informat cetățenii cu privire la circumstanțele producerii acestei infracțiuni grave și nici cu privire la măsurile întreprinse pentru eliberarea persoanelor răpite de structurile criminale de la Tiraspol, nici cu ceea ce fac pentru a preveni asemenea acțiuni pe viitor”, acuză deputatul Chiril Moțpan.
Ion Leahu, specialist în problema reglementării conflictului transnistrean și fost membru al Comisiei Unificate de Control vede în reținerea celor patru cetățeni moldoveni o acțiune cu impact în actualul context electoral pentru alegerile prezidențiale:
„Adică, dintr-o parte i s-a promis lui Igor Dodon că nu va deschide în zadar cele 42 de secții de votare, iar pe de alta – i se dă de înțeles cine e gospodar și cui aparține ultimul cuvânt. Ca să nu fie așteptări prea mari de la faptul că cetățenii din stânga Nistrului vor participa la alegeri.” (https://moldova.europalibera.
Mihail Sircheli, directorul executiv al think tank-ului din Comrat, „Peregrin Demo”, consideră, înr-o declarație pentru Europa Liberă, că acest gen de acțiuni, cum sunt ”răpirile” făcute zilele acestea, întăresc autoritatea regimului nerecunoscut de la Tiraspol și subminează eforturile Republicii Moldova pentru demilitarizarea, decriminalizarea și democratizarea regiunii transnistrene: „Este un spectacol, Igor Dodon s-a prezentat ca pacificator care rezolvă problemele, dar asta este foarte prost pentru Republica Moldova. De ce? Pentru că în toți acești ani nu am rezolvat problema transnistreană și asta se întoarce ca un bumerang și vom simți și mai mult aceste mize și dacă nu facem decriminalizarea, demilitarizarea și democratizarea Transnistriei, atunci Transnistria va criminaliza, va de-democratiza și, practic, va militariza malul drept al Nistrului. Și este un lucru foarte prost pentru viitorul Republicii Moldova, asta subminează totul, procesele democratice și statul democratic din Republica Moldova.” (https://moldova.europalibera.org/a/reac%C8%9Bia-neputincioas%C4%83-a-autorit%C4%83%C8%9Bilor-de-la-chi%C8%99in%C4%83u-%C3%AEn-cazul-r%C4%83pirilor-de-persoane-%C3%AEn-st%C3%A2nga-nistrului/30884542.html).