PromoLex: Despre pedeapsa cu moartea în regiunea transnistreană

Moldova a ratificat Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, inclusiv protocoalele 6 și 13 privind abolirea pedepsei cu moartea. Iar, în 2013 a semnat Declarația comună pentru abolirea pedepsei cu moartea în Europa și întreaga lume, adoptată de către miniștrii de externe a 42 de țări membre ale Consiliului Europei. La nivel național, Moldova și-a ajustat legislația, iar pedeapsa cu moartea este abolită. În pofida acestora, pe teritoriul „necontrolat” de autoritățile constituționale, exisă prevederi ce țin de pedeapsa cu moartea. 

Extrase din normele punitive locale:

Art.43, lit. h) codul penal local, prevede pedeapsa cu moartea drept una din formele răspunderii penale.

Art.58 codul penal local, stabilește că:

  1. Pedeapsa cu moartea ca o pedeapsă excepțională poate fi stabilită numai pentru infracțiuni deosebit de grave ce atentează la viață.
  2. Pedeapsa cu moartea nu va fi aplicată femeilor, persoanelor care la momentul săvârșirii infracțiunii nu au împlinit vârsta de 18 ani, bărbaților, care au atins vârsta de 65 ani la momentul pronunțării sentinței.
  3. Pedeapsa capitală poate fi înlocuită prin grațiere cu detenție pe viață sau închisoare de până la 25 ani.

Pentru tentativa și pregătirea infracțiunii nu se aplică pedeapsa cu moartea (art.64).

Pedeapsa cu moartea poate fi aplicată pentru:

  1. Omorul unei persoane aflate sub protecția legii (victimă, martor, alte persoane care beneficiază de protecție în cadrul urmăririi penale) (al.3, art.104);
  2. Atentarea la viața unui demnitar public (art.273);
  3. Rebeliune armată (art.275);
  4. Atentarea la viața unui judecător, procuror, anchetator, executor judecătoresc sau a membrilor familiei acestora, inclusiv a persoanelor beneficiare de protecție în cadrul urmării penale (art.291);
  5. Atentarea la viața colaboratorului organului de drept, militarului sau a rudelor lor (art.314);
  6. Folosirea mijloacelor și metodelor interzise de război (art.352);
  7. Genocid (art.353);

NOTĂ Deși în 1999 a fost stabilit Moratoriu pentru pedeapsa capitală, în 2003 cetățeanul F. Negru a fost condamnat la moarte.

Statistici:

  1. Sentințe capitale emise: 2 (Cazul Ilașcu, 1993 și Cazul Negrea, 2003). Dl Negrea, a fost grațiat la detenție pe viață la 02 iunie 2015.
  2. Sentințe capitale executate: Nu au fost.

Metode de executare: Sentința capitală se execută de instituțiile de executare a pedepsei. Deținutul condamnat la pedeapsa cu moartea are dreptul, până la executarea sentinței, la petrecerea ritualurilor religioase, inclusiv cu participarea clericilor. Aceștia sunt deținuți în închisoare de tip închis, regim solitar, în celule separate. Motivele pentru executarea pedepsei cu moartea sunt: „sentința” definitivă a instanțelor judecătorești, hotărârea „președintelui rmn” cu privire la respingerea cererii de „grațiere” sau „hotărârea președintelui rmn” despre neaplicarea „grațierii” în favoarea condamnatului, care a refuzat să se adreseze cu o cerere de „grațiere”. Pedeapsa capitală se execută prin împușcare și nu este publică. Corpul pentru înmormântare nu se transmite și despre locul înmormântării nu se comunică nimănui. Administrației închisorii, unde a avut loc execuția, îi revine obligația de informare a rudelor despre executarea sentinței.

 

Sursa: http://promolex.md/index.php?module=press&cat=0&item=1777