În data de 08.06.2017, la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău, o delegație formată din membrii L.A.C.T. și totodată membri în echipa de implementare a proiectului „Dosarele conflictului transnistrean – soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” s-au întâlnit într-un format de lucru cu membrii Centrului de Studii Strategice de Securitate și Apărare, profesorii Școlii Doctorale, doctoranzii și conducerea Academiei Militare.
După cuvântul de bun venit adresat de comandantul Academiei, cei prezenți au fost informați de doamna lect.univ.dr Nicoleta Munteanu despre activitățile derulate de Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean, structura și rezultatele obținute, precum și perspectivele pe care L.A.C.T. le are pentru viitor. În mod deosebit, au fost descrise activitățile care au făcut ca L.A.C.T-ul să devină un reper important în analiza și prognozarea conflictului transnistrean – platforma de dialog construită de L.A.C.T. fiind rezultatul numeroaselor proiecte derulate, de la focus-grupuri la workshop-uri și conferințe care au reunit experți de pe ambele maluri ale Nistrului și experți din mediul academic.
După această familiarizare cu obiectivele și activitățile L.A.C.T., asist.univ.dr Marius Șpechea a prezentat pe scurt premisele, obiectivele și etapele de implementare ale proiectului „Dosarele conflictului transnistrean – soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” explicând obiectivul proiectului de a forma o echipă de jurnaliști profesionalizați în analiza acestui conflict – și astfel de a transmite opiniei publice o percepție asupra situației transnistrene cât mai corectă și obiectivă.
În ultima parte a întâlnirii prof.univ.dr Eugen Străuțiu a prezentat auditoriului rezultatul științific al acestui proiect – structura volumului bilingv „Dosarele conflictului transnistrean”, care cuprinde analize sectoriale concrete şi propuneri de politici în vederea deblocării situației din regiune. Volumul urmează a fi lansat la finalul proiectului, mai exact în septembrie a.c.
În finalul întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări și discuții între membrii L.A.C.T. și profesorii și cercetătorii prezenți, stabilindu-se noi direcții de cercetare și noi contacte utile.
Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluţii pentru dezvoltarea societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.