Osipov: Voi conferi dialogului cu Tiraspolul un conținut mai calitativ

„Nu sîntem atît de naivi și încrezuți, încît după o săptămînă de aflare la putere să promitem că vom soluționa diferendul transnistrean. Ținînd cont de experiența acumulată, pot să declar cu certitudine că prin acțiuni forțate aici în genere nu e posibil de rezolvat ceva. În schimb, promit că voi face ca procesul de negocieri să aibă un conținut mai calitativ”, a subliniat pentru NOI.md vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

Interlocutorul a precizat că a avut ieri o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, cu care a discutat situația din raioanele de est ale Moldovei și din Zona de securitate, precum și unele aspecte ce țin de reglementarea diferendului transnistrean.

„Din partea mea, am promis că guvernul nostru va impulsiona pozitiv atît dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, cît și negocierile în formatul «5+2». Deocamdată efectuez «inventarierea» problemelor care s-au acumulat. Aceasta nu înseamnă că noi nu le cunoaștem, însă una e să fii observator dintr-o parte și altceva e să participi la proces. Studiez momentele pozitive ale predecesorului meu, planific altele noi. După ce voi fi pregătit, promit să organizez o conferință de presă și să relatez care sînt prioritățile noastre”, a subliniat vicepremierul.

„Doresc foarte mult să creăm din start cu partenerii  de la Tiraspol o atmosferă binevoitoare, de încredere, pentru ca activitatea noastră să fie cît mai productivă, cu rezultate maximale pozitive. In cele din urmă, avem aceleași sarcini – să soluționăm problemele populației de pe ambele maluri ale Nistrului, să ușurăm situația dificilă a oamenilor, să le facem pe cît e posibil viața mai bună, și nu invers”, a subliniat vicepremierul.

Victor Osipov a refuzat categoric să comenteze declarația parlamentarului Vladimir Țurcan și a directorului Centrului de Cercetări Strategice și Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu, făcută unui ziar rus, potrivit căreia autoritățile moldovenești ar fi solicitat Ucrainei să închidă pentru Transnistria hotarul terestru, iar pentru Grupul Operativ de Trupe Rusești (GOTR), dislocat în republica nerecunoscută din anul 1992 în scopuri pacificatoare, – și spațiul aerian .

„În primul rînd, nu am de gînd să devin comentatorul unor zvonuri, eu am alte responsabilități și sarcini. În al doilea rînd, ținînd cont de ceea ce se întîmplă în țara vecină, cu care Moldova are relații de prietenie, le-aș sugera tuturor să fie mai delicați și atenți în declarații. Moldova nu are nimic de-a face cu asta. Și nu trebuie să uităm și de statutul de neutralitate al țării noastre în domeniul militar”, a rezumat conversația Osipov.

 

Sursa: http://www.noi.md/md/news_id/56951