Vicepremierul pentru reintegrare, copreședintele Comisiei moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică Victor Osipov a comentat situația în Transnistria la postul de televiziune Ren-Moldova, relatează NOI.md.
„Dorim să contribuim la reglementarea situației sociale în Transnistria, pentru export și import, în condițiile respectării obligațiilor asumate de Moldova în fața partenerilor săi. În scrisoarea primită de la „Rosselhoznadzor” se stipulează exact că exportul întreprinderilor transnistrene în Federația Rusă este permis cu garanția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova.
Deoarece nimeni, în afară de instituția oficială, nu poate acorda astfel de garanții la nivel internațional. Noi propunem cooperarea, crearea unor mecanisme comune între instituțiile de același profil de la Chișinău și Tiraspol pentru a susține businessul”, a spus vicepremierul.
În opinia lui, semnalele de alarmă, panică și interpretările istorice pot fi înțelese, deoarece oamenii se află într-o situație dificilă și încearcă să găsească alt vinovat, iar acest lucru este inacceptabil.
„Deoarece trebuie să revenim la masa de negocieri și să identificăm mecanismele care ar ajuta businessul și oamenii și să nu ne plîngem de milă. Problemele nu se soluționează prin retorică, ele se soluționează prin intermediul identificării unui mecanism, cum s-a procedat atunci, cînd Transnistria intenționa să introducă asigurarea obligatorie suplimentară pentru proprietarii de automobile de pe malul drept al Nistrului și din Ucraina. Noi am creat condițiile pentru ca și Transnistria să introducă asigurarea obligatorie a răspunderii civile auto. Și acum această activitate aduce anumite venituri bugetului local. În caz contrar, starea de spirit la Kiev nu le-ar aduce nimic bun transnistrenilor. Ucraina pur și simplu le-ar închide intrarea pe teritoriul ei”, consideră Victor Osipov.
El s-a pronunțat pentru necesitatea continuării procesului de negocieri la orice nivel. „Atunci cînd cineva încearcă să blocheze procesul de negocieri, să-l sisteze și să-l mențină în suspans, el încearcă să stopeze progresul în calea soluționării politice a problemei transnistrene. Semnalele emise de Tiraspol denotă faptul că de negocieri au nevoie, în primul rînd, autoritățile transnistrene.
Unii politicieni de la Chișinău sugerează: „Să renunțăm la Transnistria”, deoarece noi am putea trăi și fără ea. Dar această regiune nu poate supraviețui fără noi. Ea are nevoie de cooperare, să fie o parte a sistemului, deoarece în afara acestui sistem o așteaptă autoblocarea. Formatul negocierilor „5+2” este singurul în care Tiraspolul are drepturi egale în procesul de negocieri. Cum le-am mai spus partenerilor noștri de la Tiraspol: fără negocieri nu pot fi înțelegeri. Dar există o listă de probleme care trebuie soluționate”, a punctat vicepremierul pentru reintegrare.