OPINIE // Partea ASCUNSĂ a vizitei lui Krasnoselski în Marea Britanie. „O BOMBĂ politică în faza de testare”. S-ar pregăti SEPARAREA Transnistriei

„Vizita fără precedent în Marea Britanie a șefului administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și primirea sa la Ministerul de Externe al Regatului Unit nu are cum fi întâmplătoare. Dimpotrivă. Pare să fie o bombă politică occidentală recent fabricată care se află în faza de testare”, este de părere analistul politic Petru Bogatu.

Acesta admite că la mijloc nu este o stângăcie sau o eroare diplomatică. „Voiajul liderului regiunii separatiste nu era un secret, iar Chișinăul a cerut respectuos dar ferm Londrei să nu permită sosirea acestuia pe Insula Albionului. Surprinzător, Foreign Office a ignorat demersurile făcute de oficialitățile moldovene, lucru care nu s-a mai întâmplat de la 1992 încoace, anul izbucnirii conflictului de la Nistru. Până acum n-a fost înregistrat nici un caz ca statele occidentale să desconsidere poziția Republicii Moldova. De unde și impresia că a fost întoarsă foia problemei transnistrene. Se prefigurează o nouă abordare a diferendului pe care unele state occidentale, în primul rând Marea Britaniei și SUA ar înclina să o adopte”.

Bogatu a încercat să explice de unde și până unde această schimbare de macaz. „Oricât ar părea de paradoxal, R. Moldova suportă acum consecințele propriilor succese în chestiunea Transnistreană. Asistat de Kiev, Chișinăul pentru prima oară preia controlul asupra segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Mai mult decât atât, președintele Poroșenko a lăsat să se întrevadă că țara sa are suficiente resurse pentru a pune la respect regiunea separatistă în cazul în care Tiraspolul va apela la ajutorul trupelor ruse dislocate în zonă pentru a împiedica R. Moldova să pună stăpânire pe hotarul său răsăritean”.

În continuare, Petru Bogatu consideră că s-a creat o situație nouă, iar Putin caută o soluție salvatoare. „Transnistria nu este Abhazia sau Donbass. Nu are hotar comun cu Rusia și tocmai de aceea, dacă se va pomeni izolată de restul lumii, riscă să intre rapid într-un colaps economic, politic și social. În aceste condiții, Putin, după cum scria recent Nicolae Negru în Ziarul Național, are nevoie ca de aer de o soluție salvatoare, onorabilă, pentru a pune capăt agoniei „statului nistrean” în stare de putrefacție, pe care nu-l poate întreține la nesfârșit. Asta înseamnă că el ar fi dispus să se retragă din Transnistria. Însă nu oricum, ci doar cu capul sus, pentru a nu se compromite în fața susținătorilor săi.

Se pare că Moscova ar fi transmis niște semnale în Occident că-i dispusă să-și evacueze contingentul militar din Transnistria și să deblocheze astfel procesul de reglementare a diferendului. Dar cu o condiție. Occidentul trebuie să plătească demilitarizarea regiunii rebele cu recunoașterea independenței acesteia în baza precedentului Kosovo.

CITIȚI și Minciuna lui Kranoselski: Ambasada Marii Britanii la Chișinău anunță că vizita acestuia la Londra a fost PRIVATĂ, nu oficială

În caz contrar, strâns la zid, Putin va dezgheța conflictul în spatele Ucrainei, că oricum nu are nimic de pierdut, deschizând astfel al doilea front. Acest scenariu s-ar constitui într-un coșmar nu doar pentru Kiev, ci și pentru Europa, deoarece ar apropia războiul ruso-ucrainean de hotarele ei. În această partidă de șah politic nici Putin, nici Occidentul nu prea au de ales. Mutări bune sunt puține”, scrie analistul pe blogul său.

Astfel, potrivit sursei citate, s-ar pregăti precedentul Kosovo în cazul Transnistriei.

„Retragerea trupelor ruse în schimbul separării autoproclamatei republici nistrene pare un compromis mai mult sau mai puțin rezonabil care ar da satisfacție multora. R. Moldova s-ar descotorosi de prezența militară rusească, Ucraina ar scăpa de spectrul extinderii agresiunii ruse, iar Occidentul își va înscrie în palmaresul diplomatic o semnificativă concesie a Moscovei.

Mai cu seamă că, potrivit precedentului Kosovo, două teritorii dintr-un singur stat care au luptat unul cu altul într-un război sângeros, ar trebui să se separe în mod civilizat. Experiența amară a Bosniei-Herțogovina dovedește că în cazul în care inamicii de odinioară sunt forțați să conviețuiască în cadrul unei singure federații, statul nu este nici viabil, nici funcțional. Orice ar spune astăzi diplomația britanică, care jură că respectă integritatea teritorială a R. Moldova, primirea lui Vadim Krasnoselki la Foreign Office readuce pe tapet scenariul Kosovo și netezește drumul Transnistriei spre separare. Este limpede că deocamdată părțile tatonează terenul. În timpul apropiat, vom afla și dacă zarurile au fost aruncate”, a conchis Petru Bogatu.

 

Sursa: http://www.ziarulnational.md/ultima-ora-partea-ascunsa-a-vizitei-lui-krasnoselski-in-marea-britanie-o-bomba-politica-in-faza-de-testare-s-ar-pregati-separarea-transnistriei/