Atunci când două corăbii naufragiază, acestea trag la fund și pe cel care se află la mijloc. Așa a comentat situația în care se află regiunea transnistreană, așa-zisul ministru al Afacerilor Externe din stânga Nisrului, Nina Ștanski, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune „Rossia”. Potrivit ei, Moldova și Ucraina fac tot posibilul pentru ca Transnistria să nu-și poată exporta produsele în Federația Rusă, chiar dacă ele acolo sunt așteptate.
Potrivit lui Ștanski, blocada Transnistriei a început nu acum, ci mulți ani în urmă. „Primul impuls l-am simțit încă în 2003, atunci când acțiunile coordonate ale Ucrainei și Moldovei ne-au permis să ne reorientăm întreprinderile spre piața europeană. În 2006, menghina s-a strâns și mai mult. Toată activitatea noastră economică externă, contrar normelor internaționale de drept existente, a fost reorientată, iar noi am fost nevoiți să ne dezicem de piețele noastre tradiționale CSI, Rusia, și să trecem la piețele UE, care „pur întâmplător” ne-au acordat preferință. Astăzi situația pur și simplu a ajuns la apogeu”, a spus Nina Ștasnki.
Aceasta a mai spus că din cauza acestor constrângeri, regiunea a pierdut venituri acumulate în buget din taxele vamal, motiv din care nu pot fi achitate deplin salariile și pensiile, iar asta trezește nemulțumiri în rândul locuitorilor.
Întrebată care ar fi soluția pentru a ieși din această criză, pretinsul ministru de Externe al Transnistriei a menționat că trebuie duse tratative, întrucât „calea spre Federația Rusă trece prin Ucraina, iar alta nu e”. „Situația e și mai complicată pentru că, din august 2014, Ucraina a început a bloca și importurile în țara noastră. Pentru a aduce produsele rusești așteptate, trebuie să depășim o groază de impedimente. De la asta, suferă și piața internă”, a precizat Ștanski.
„Colegii noștri moldoveni o spun deschis: ajungeți la un acord cu Rusia pentru eliminarea embargoului, și vă vom oferi actele vamale necesare”, a conchis Ștanski în interviul acordat postului pro-Kremlin „Rossia”.