Nicoleta Munteanu: PREZENȚA MEDIATICĂ A PARTIDELOR POLITICE ÎN PROBLEMA TRANSNISTREANĂ – O ANALIZĂ COMPARATIVĂ (IV)

Partidul Liberal

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a insistat permanent pe tema retragerii armatei ruse din Transnistria. Atunci când a fost plasat în topul celor mai mari zece adversari ai Federației Ruse, conform publicației ruse „Moskovskie Novosti”, Mihai Ghimpu explica: „în anul 2010, eu eram printre cei 10 cei mai mari dușmani ai Federației Ruse, pentru ce? Că vorbesc mereu de ocupația de la 1940, că vreau ca armata rusă din Transnistria să părăsească Republica Moldova?”[1]. În același an, în calitate de președinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a trimis o scrisoare Secretarului General al NATO de atunci, Anders Fogh Rasmussen, prin care solicita să convingă Rusia să își respecte obligațiile internaționale privind evacuarea trupelor sale din Transnistria[2].

O altă temă majoră a discursurilor lui Ghimpu se referă la oportunitatea (mai precis inoportunitatea) acceptării Transnistriei ca subiect federal în cadrul Republicii Moldova. Într-un interviu acordat pentru Radio „Europa Liberă”, Mihai Ghimpu consideră Transnistria ca fiind o pârghie construită de Rusia cu scopul împiedicării reunirii românilor, și o mare piedică în calea integrării europene. Președintele Partidului Liberal este de părere că „federalizarea Republicii Moldova înseamnă de fapt recunoașterea Transnistriei. Apoi, aceasta va avea dreptul de a se separa de Republica Moldova (…) atâta timp cât Transnistria există, ruşii speră că nu se va produce această integrare. Eu sper totuşi că în Europa va ţine cont de aceasta, că noi nu putem să trăim, reieşind din interesele Federaţiei Ruse sau să ne construim viitorul nostru”[3].

În acest context, interesele Federației Ruse pot fi contrabalansate prin implicarea suplimentară a Ucrainei, care trece prin procese separatiste asemănătoare: „consider că la etapa actuală singura soluție este declararea teritoriului ocupat de către Federația Rusă, altfel există riscul repetării scenariului realizat în Ucraina ce ține de anexarea Crimeii[4]. „Dacă Ucraina revine la poziţia sa de semnare a Acordului şi de integrare europeană, atunci problema Transnistriei e rezolvată fără puterea noastră şi fără toată insistenţa ruşilor, nu pot opri aceasta”[5]. „Avem exemplul elocvent al Ucrainei, care a plătit inclusiv vieți omenești doar pentru faptul că a dorit să-și aleagă de sine stătător cursul – cel european. Rusia a anexat Crimeea. Este suspect faptul că și la noi, în pofida nenumăratelor solicitări de retragere a armatei rusești de pe teritoriul Transnistriei, care ne aparține de drept, aceștia continuă să-și mențină trupele în stânga Nistrului. Dragi cetățeni, România este stat membru NATO, iar Rusia nu îndrăznește să se implice în statele membre ale acestei organizații. NATO ne poate asigura securitatea”[6].

Referitor la formatul de negocieri „5+2”, Mihai Ghimpu a declarat de mai multe ori, în cadrul unor interviuri, că îl consideră ineficient[7].

Cadrul legal actual oferit de către Republica Moldova regiunilor și minorităților naționale este curpinzător și suficient pentru rezolvarea problemei transnistrene, punându-se în acord cu standardele europene: „Republica Moldova are cele mai bune legi, care apără drepturile găgăuzilor, rușilor, ucrainenilor etc. Minoritățile etnice au posibilitatea de-a cunoaște istoria, vorbi și dezvolta limba maternă, promova cultura lor națională, păstra religia etc. Acordul de asociere RM-UE este cea mai bună ofertă pe care o poate face astăzi Uniunea Europeană cetățenilor care locuiesc în partea stângă a Nistrului, cu toate că acest teritoriu nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova”[8]. Chiar fără jurisdicția Republicii Moldova, „Transnistria este teritoriul nostru. Acolo trăiesc cetățenii noștri și noi trebuie să rezolvăm această prolemă până la capăt”[9].

În orice caz, recunoașterea internațională a statului transnistrean nu se va produce, și nici nu poate fi o soluție a conflictului: „de cedat poate oricine ceda. Că nu poţi să iei, e mai uşor să cedezi decît să iei. Dar nimeni nu o să accepte lucrul acesta. Nici Europa, nici alte state importante în politica lumii. Fiindcă şi aşa avem o zonă de instabilitate la hotar cu NATO şi cu Uniunea Europeană. Şi dacă s-ar merge la recunoaştere, înseamnă că va fi şi mai periculoasă pentru ei. Poate apărea al doilea Kaliningrad”[10].

Partidul Liberal se află în situația, fericită pentru consistența cercetării noastre, de a prezenta publicului numeroase voci autorizate pe tema diferendului transnistrean. Remarcăm, în mod deosebit, pe vicepreședintele partidului Veaceslav Untilă, fostul ministru al apărării Anatol Șalaru (care a părăsit funcția în decembrie 2016), sau vicepreședintele partidului și ministrul mediului Valeriu Munteanu.

În același timp, Partidul Liberal a utilizat declarațiile și conferințele de presă pentru a-și clarifica poziția față de evenimente și procese transnistrene. Spre exemplu, în aprilie 2012 critica numirea lui Dmitri Rogozin ca reprezentant special pentru Transnistria al președintelui Federației Ruse, în cadrul unei conferințe de presă soldată cu o declarație oficială a partidului[11].

Recapitulativ, răspunsurile PL la temele principale ale conflictului transnistrean sunt:

  1. Cauza principală: ingerința Federației Ruse
  2. Metoda: negocierea
  3. Soluția: statut de autonomie
  4. Partenerul extern preferat: România, NATO, Ucraina
  5. Factorii externi periculoși: Federația Rusă
  6. Prezența militară rusă: retragere imediată.

[1] Nu e ușor să fii membru PL în Transnistria, la http://oficial.md/actual/mihai-ghimpu-nu-este-usor-sa-fii-membru-pl-in-transnistria (15.02.2016)

[2] Ghimpu, McCain și Saakasvili, cei mai mari dusmani ai Rusiei, la http://www.ziare.com/europa/moldova/ghimpu-mccain-si-saakasvili-cei-mai-mari-dusmani-ai-rusiei-presa-1159456 (02.04.2012)

[3] Federalizarea Moldovei înseamnă de fapt recunoașterea Transnistriei, la http://www.timpul.md/articol/mihai-ghimpu-federalizarea-moldovei-inseamna-de-fapt-recunoaterea-transnistriei-53276.html (26.12.2013)

[4] Transnistria trebuie declarată ca fiind ocupată de Federația Rusă, pentru a nu repeta scenariul din Crimeea, la http://www.buciumul.ro/2016/09/08/mihai-ghimpu-transnistria-trebuie-declarata-ca-fiind-ocupata-de-federatia-rusa-pentru-a-nu-repeta-scenariul-din-crimeea/ (08.09.2016)

[5] Federalizarea Moldovei înseamnă de fapt recunoașterea Transnistriei, la http://www.timpul.md/articol/mihai-ghimpu-federalizarea-moldovei-inseamna-de-fapt-recunoaterea-transnistriei-53276.html (26.12.2013)

[6] Mihai Ghimpu vorbește despre armata rusă din Transnistria, la http://tribuna.md/2016/10/21/mihai-ghimpu-vorbeste-despre-armata-rusa-din-transnistria-vezi-ce-i-pare-suspect-liderului-pl/ (21.10.2016)

[7] Reacții: de la scenariul Crimeea pentru Transnistria până la apel la anularea decretului lui Șevciuk, http://moldnova.eu/ro/reactii-de-la-scenariul-crimeea-pentru-transnistria-pana-la-apel-la-anularea-decretului-lui-sevciuk-6040.html/ (08.09.2016)

[8] Nu e ușor să fii membru PL în Transnistria, la http://oficial.md/actual/mihai-ghimpu-nu-este-usor-sa-fii-membru-pl-in-transnistria (15.02.2016)

[9] Transnistria este teritoriul nostru. Rusia trebuie sa-si evacueze armata, la http://www.hotnews.ro/stiri-international-7214835-mihai-ghimpu-transnistria-este-teritoriul-nostru-rusia-trebuie-evacueze-armata-armamentul-inceteze-mai-sprijine-smirnov.htm (05.05.2010)

[10] Idem

[11] Declaraţia Partidului Liberal cu privire la amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova prin numirea de către Rusia a aşa-zisului „reprezentant special pentru Transnistria”, la http://www.pl.md/libview.php?l=ro&idc=78&id=3423&t=/Presa/tiri/Declaratia-Partidului-Liberal-cu-privire-la-amestecul-in-treburile-interne-ale-Republicii-Moldova-prin-numirea-de-catre-Rusia-a-asa-zisului-reprezentant-special-pentru-Transnistria#sthash.QH7BJwvn.dpuf (11.04.2012)

 

(va urma)