Moldova.org: Retragerea munițiilor ruse – de la declarații la consecințe

Miercuri, la New York, premierul moldovean Valeriu Streleț a reiterat necesitatea retragerii forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful Guvernului moldav s-a arătat convins că solicitarea sa a fost înțeleasă și că nu a fost una pur declarativă.

Diplomații moldoveni nu o singură dată, la tribunele internaționale, reamintesc cu disperare despre retragerea munițiilor ex-Armatei a-14 de către Federația Rusă depozitate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Cu disperare, pentru că aceste mesaje nu sunt percepute la modul serios de actorii vizați.

Angajamentele de retragere a armamentului Federația Rusă și le-a asumat în 1992 și reconfirmat în 1999 la Istanbul. Doar că ulterior au urmat zeci de argumente cu privire la imposibilitatea respectării lor. În schimb, Rusia a dat asigurări că va asigura integritatea armelor și securitatea acestora, până la soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Actualmente, depozitele de la Colbasna sunt păzite de efectivul militar al Federației Ruse dislocat în regiune. Declarativ, Kremlinul asigură comunitatea internațională că armamentul nu reprezintă un pericol, iar militarii ruși sunt imparțiali. Pe de altă parte, Moscova nu permite o inspecție internațională, respectiv potențialul militar din estul Republicii Moldova nu este cunoscut. Mai mult, în contextul geopolitic actual, comunitatea internațională nu poate fi sigură în ne-utilizarea armamentului și forțelor pentru apărarea intereselor moscovite.

Revenind la subiectul exclamat de diplomații moldoveni, susținem că acesta este epuizat. Probabil, Chișinăul a uitat că în Ucraina există un conflict militar activ și Kievul a denunțat acordul rus-ucrainean cu privire la permisiunea de transportarea a munițiilor și echipamentului militar rus pe teritoriul kievean, etc. Odată ce Chișinăul insistă asupra retragerii munițiilor, aceasta, în mod logic, ar trebui să prevadă un mecanism în acest sens. Kievul nu va permite de azi înainte niciun fel de armament, în special rus pe teritoriul său constituțional. Chișinăul, dacă va permite retragerea armamentului spre Rusia, va intra direct în conflict militar cu Ucraina. Așadar, armamentul rusesc va rămâne pe teritoriul Moldovei o perioadă nedeterminată. Să nu uităm că și Moscova își are interesele sale geostrategice pe platoul european. De altfel, valoarea munițiilor de la Colbasna reprezintă un pericol eminent, ba chiar catastrofal. Chișinăul trebuie să recunoască că a ratat ocazia și nu are decât să renegocieze contractul cu Kremlinul sau să mizeze pe status quo-l actual.

Pe de altă parte, Tiraspolul și-a întărit argumentele secesioniste pe plan internațional. Dacă zece ani în urmă acesta avea puține șanse la o recunoaștere sau justificare a separatismului, actualmente acestea sunt tot mai mari. Dacă ne reamintim, anume Tiraspolul a împiedicat realizarea acordului cu privire la retragerea munițiilor, chiar dacă a acționat la comanda Moscovei. La fel, Tiraspolul a legiferat existența armatei ruse pe teritoriul controlat de facto, a acordat un statut privilegiat ofițerilor ruși și este pe deplin interesat de menținerea formatului rus de pacificare. Dacă diplomații moldoveni s-au limitat la scuze și declarații, atunci administrația de facto a acționat mai prudent. În pofida restricțiilor admise de Chișinău în adresa oficialilor și militarilor ruși, Moscova continuă să-și alimenteze cei 402 de militari implicați în Misiunea de pacificare. Dacă strategii moldovenii mizau pe unele cedări din partea Rusiei în scopul protecției turiștilor militari, după ultimele exerciții militare în teren pacificatorii ruși par a nu fi afectați de presiunile moldo-ucrainene.

La modul serios, atât Chișinăul, cât și Tiraspolul pretind la munițiile ruse. Doar că șansele de a obține controlul asupra acestora sunt în favoarea regimului local. Chișinăul nu are nicio garanție că în cazul soluționării, prin minune, a conflictului sau acordării unui statut special regiunii va putea prelua controlul efectiv asupra munițiilor și rămășițelor Armatei a 14-a.

Considerăm că Guvernul urmează să-și schimbe de urgență retorica, să-și revizuiască și ajusteze angajamentele și obligațiile la noile provocări.

 

Sursa: http://www.moldova.org/retragerea-munitiilor-ruse-de-la-declaratii-la-consecinte/