La Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud s-au desfășurat lucrările ediției a V-a a Seminarului internațional „Mit și adevăr în învățământul transnistrean”, coordonat de către profesorul Constantin Constantinescu și directorul Emil Dumitru.
Au prezentat tematici subsecvente și au lansat dezbateri invitați (directori și profesori) din școlile cu învățământ în grafia latină din stânga Nistrului, profesori de la Universitatea „Taras Sevcenco” din Tiraspol, funcționari administrativi, cercetători și reprezentanți ai societății civile de la Chișinău. Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean a fost reprezentat de către directorul Eugen Străuțiu și membrii-cercetători Marius Șpechea și Mihai Melintei.
Cei dintâi a propus o prezentare a Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean – statut instituțional, obiective, mod de lucru, proiecte, rezultate (cărți, reviste, articole, studii).
Marius Șpechea a detaliat conținutul, metoda și rezultatul volumului „Opțiunile partidelor politice din Republica Moldova în problema transnistreană” – realizat în cooperare de către Eugen Străuțiu, Nicoleta Munteanu și Marius Șpechea.
Mihai Melintei a prezentat propria carte, „Cronologia conflictului transnistrean – adnotată bibliografic (cu versiune în limba rusă), insistând asupra utilității acesteia ca instrument de lucru, și explicând metodologia cercetării.
Publicul a fost format din profesorii și elevii colegiului din Adjud, precum și din profesori și elevi ai unei școli cu predare în limba română din Cernăuți, care derulează proiecte în parteneriat cu Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud.