Lansarea volumului „The Armed Conflict of the Dniester. Three Decades Later”

În data de 18 octombrie 2023, Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean a lansat volumul internațional „The Armed Conflict of the Dniester. Three Decades Later”, coordonat de către o echipă de cercetători din România, Statele Unite ale Americii, Germania și Republica Moldova, cu prof. univ. dr. Eugen Străuțiu în calitate de „Volume editor” și autor al „Introducerii”. Lucrarea este publicată de către Peter Lang Publishing Group, în seria „South-East European History”, iar datele esențiale pot fi vizualizate prin accesarea link-ului https://www.peterlang.com/document/1319005.

La lansarea volumului au participat studenții și profesorii Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și alți invitați.

Volumul „The Armed Conflict of the Dniester. Three Decades Later”, este rezultatul colaborării dintre Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean (program de cercetare al Centrului de Cercetări în Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu) și The Balkan History Association.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Eugen Străuțiu a vorbit despre modul în care universitățile își îndeplinesc misiunea de cercetare, dar și despre misiunea și structura Centrului de Cercetări în Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene.

În continuare, lect. univ. dr. Marius Șpechea a făcut o prezentare a Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT). A fost remarcat rolul excepțional al LACT prin formatul său de studiu și cercetare al problemei transnistrene, dar și prin abordarea sa analitică. Publicului i s-au prezentat cele șase volume publicate în decursul a zece ani de existență a LACT, precum și cele cinci ediții ale „Anuarului LACT”. De asemenea, lect. univ. dr. Marius Șpechea a remarcat că LACT oferă un instrument de lucru unic, în abordarea conflictelor înghețate, prin prisma faptului că dispune de o vastă bază de date electronică cu privire la problema transnistreană.

Prof. univ. dr. Eugen Străuțiu a descris etapele proiectului, începând de la apelul public și încheind cu tipărirea volumului. Au fost prezentați editorii volumului: Steven D. Roper; William E. Crowther; Dareg Zabarah-Chulak; Victor Juc; Robert E. Hamilton. Vorbitorul a subliniat că volumul cercetează diferite aspecte ale subiectului conflictului armat de pe Nistru, referitoare la cauzele politice și geopolitice ale conflictului; evaluări ale surselor documentare și analizelor parțiale; evaluarea cantitativă și calitativă a forțelor de luptă; interesele actorilor internaționali și acțiunea politico-militară a acestora; implicarea Federației Ruse în conflict, etc. De asemenea, a fost prezentată lista și apartenența instituțională a autorilor capitolelor.

Lect. univ. dr. Nicoleta Annemarie Munteanu, a propus o prezentare a capitolului său din volum, intitulat „War Memorials Published in Chisinau: Between Documentary Value and Patriotic Manifesto”. A fost subliniat că memoriile războiului de la Nistru tipărite la Chișinău nu au făcut obiectul a unei investigații sistematice, până în prezent, mai ales ca abordare de manieră comparativă. De asemenea, s-a realizat o abordare analitică, pentru a oferi răspunsuri la anumite întrebări: câtă istorie obiectivă și câtă subiectivitate?; care sunt cauzele subiectivității?; cum și de ce aceste amintiri îndeplinesc un scop mobilizator patriotic?; care este valoarea documentară?

Asist. univ. drd. Mihai Melintei a prezentat capitolul său publicat în volum, intitulat „The 1992 Dniester Armed Conflict: An Analytical Approach to the Politico-Military Events from the Perspective of the Involved Parties”. Vorbitorul a remarcat că cercetarea a fost realizată în baza metodei Triunghiului Galtung – model de cercetare a structurii conflictului, care a făcut posibilă descrierea și luarea în considerare a tuturor  factorilor care cauzează și explică conflictul. Prin urmare a fost realizată o analiză multidimensională din perspectiva părților implicate în conflict, oferind o imagine completă și obiectivă asupra subiectului cercetat.

Lucrarea este destinată cercetătorilor, profesorilor, decidenților politici, funcționarilor publici care implementează politici în direcția problematicii transnistrene, analiștilor, jurnaliștilor, studenților de toate treptele sau, pur și simplu, cetățenilor interesați de originea, parcursul și perspectiva conflictului transnistrean. În cele din urmă, oricine este interesat de evoluția și statutul conflictelor înghețate din spațiul post-sovietic, în special pe fundalul evenimentelor geopolitice din Ucraina, va găsi mult interes în volumul „The Armed Conflict of the Dniester. Three Decades Later”.