L‘Express : Regiunea transnistreană este ultima vizuină a URSS

Revista L’Express publică un lung reportaj realizat în Transnistria, „un stat fantomă ţinut în braţe de un sfert de secol de Moscova şi rămas încă în era sovietică”.

Într-un interviu acordat ziariştilor francezi, Evgheni Şevciuk, preşedintele republicii autoproclamate, propune un „divorţ la mica înţelegere cu Republica Moldova”, scrie rfi.ro citat de UNIMEDIA.

Reportajul din Transnistria şi interviul cu „preşedintele” Şevciuk au fost realizate de Charles Haquet şi Iulia Badea-Guéritée. Cei doi jurnalişti au cutreierat în lung şi în lat această „îngustă fâşie de pământ, devenită pentru câteva mii de locuitori o ţară fără urmă de speranţă”.

„Degeaba căutaţi pe o hartă acest teritoriu ; n-o să-l găsiţi pentru că nu are nicio existenţă oficială. Singurele sale „ambasade” se află în Oseţia de sud şi Abhazia, alte două state ilegitime, şi ele autoproclamate independente după războiul dintre Georgia şi Rusia din 2008”, scrie L’Express. „Republica separatistărevista franceză.

„Într-un sfert de secol nimic nu s-a clintit la Tiraspol. In fapt nimic nu s-a schimat acolo de pe vremea lui Leonid Brejnev : statuia lui Lenin e mai departe la locul ei, mai toate monumentele îi glorifică pe eroii Armatei roşii iar pe străzi circulă practic numai maşini Lada şi troleibuze obosite”.

 

„Moscova, care are de 25 de ani militari staţionaţi la faţa locului, suportă greu ideea că Moldova priveşte către Uniunea europeană. Menţinându-şi militari acolo, Rusia jenează guvernul de la Chişinău, Vladimir Putin împiedică astfel Republica Moldova să adere la NATO » spune un diplomat occidental citat de L’Express. Nici autorităţile de la Tiraspol nu au stat degeaba în acest răstimp : republica fantomă şi-a creat propria poliţie, propria poştă şi în plus bate monedă. Cert o monedă sub formă de jetoane din plastic dar cine să se mai mire” notează uşor ironic ziariştii francezi.

„Problema este că Moscova nu sprijină doar militar Transnistria ci ţine şi ţara  sub perfuzie financiară. Astfel, peste 70% din bugetul naţional provine din „ajutorul umanitar rusesc”. Aşa se explică faptul că gazul e aproape gratis iar pensiile de două ori mai mari decât în restul Moldovei. De câteva luni însă cursul petrolului e în cădere liberă iar embargoul occidental au provocat o criză în Rusia. Moscova începe deci să aibă probleme în a-i mai susţine pe transnistreni. Rezulatul este că şomajul e în creştere, la fel ca şi numărul celor care pleacă din ţară înspre Rusia sau Europa. Dacă oficial se vorbeşte doar de 40 de mii de plecări, în realitate circa 200 de mii de oameni dintr-un total de 500 de mii ar fi părăsit regiunea transnistreană” scrie L’Express.

Care este soluţia, ce previziuni face revista franceză ?

L’Express afirmă, citându-l pe un diplomat occidental, că „Putin ar dori să favorizeze creearea unei federaţii în Republica Moldova în care apoi Rusia ar prelua treptat controlul folosindu-se de Transnistria ca de un cal troian. Dacă reuşeşte acest lucru atunci ar fi tenat să impună modelul şi în Ucraina unde dealtfel se reproduce schema cu Republica din Donbass. Împotmolit în scandaluri de corupţie, cufundat într-o criză politică majoră, guvernul de la Chişinău nu are niciun interes ca un astfel de proiect să se realizeze. Ar preferea ca acest tărâm care serveşte drept bază pentru tot soiul de traficanţi, să revină sub pavilion naţional. Scenariul este însă improbabil întrucât Putin are un atuu în mânecă : gazul. În ziua în care conflictul dintre Moldova şi Transnistria se va regla, Moscova va cere plata datoriei care se ridică la miliarde de euro, bani pe care Moldova nu îi are”.

Evgheni Şevciuk càtre ziariştii de la L’Express : „sà divortàm la mica întelegere de Republica Moldova”.

Liderul de la Tiraspol spune că „relaţiile cu guvernul moldovenesc au fost dintotdeauna complicate iar instabilitate politică actuală nu facilitează lucrurile”. Evgheni Şevciuk deplânge apoi faptul că „normalizarea relaţiilor noastre nu este o prioritate pentru guvernul de la Chişinău”. 

În opinia „preşedintelui” transnistrean,„nimeni nu are interes să destabilizeze şi Transnistria întrucât acest lucru ar agrava situaţia regională, déjà instabilă : Chişinăul trece prin puternice turbulenţe politice, Kievul la fel iar Europa occidentală e confruntată cu un important fenomen migratoriu”. Evgheni Şevciuk afirmă apoi că „o federalizare a Republicii Moldova e greu de imaginat ”. De aceea el propune mai degrabă „un divorţ la mica înţelegere cu Moldova”.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/l%E2%80%98express–regiunea-transnistreana-este-ultima-vizuina-a-urss-110527.html