Ivan Babici: Transnistria speră că forumul de investiții va rezolva toate problemele bugetului din 2019 / В Приднестровье надеяться, что инвестиционный форум решит все проблемы бюджета 2019 года

Conducerea Transnistriei a pregătit un proiect de buget pentru anul 2019, care, în opinia lor, ar trebui să ducă la dezvoltarea economiei transnistrene, unde se prevede creșterea salariilor a mai multor categorii de angajați ai statului și anumite tipuri de prestații sociale, precum și creșterea cheltuielilor pentru medicamente, finanțarea investițiilor de capital și sprijinirea întreprinderilor mici. Se planifică majorarea salariilor lucrătorilor din domeniul sănătății (13,7 milioane de ruble vor fi alocate pentru plăți suplimentare, în cazul în care 1 rublă din Transnistria este egală cu 1 leu al Republicii Moldova), lucrătorilor din structurile de securitate  (+50 milioane pentru toate cele 8 departamente), lucrătorilor școlilor corecționale (+9 milioane) lucrătorilor din domeniul transportului public (+ 3,5 milioane). Se preconizează, de asemenea, creșterea cheltuielilor pentru salariile angajaților din sectorul public în legătură cu creșterea salariului minim în valoare totală de 7,6 milioane de ruble. Guvernul propune alocarea mai multor bani din trezoreria de stat pentru achiziționarea de medicamente pentru spitale și clinici (+26,6 milioane ruble), pentru prevenirea și tratamentul tuberculozei și HIV/SIDA (+ 13 milioane ruble), alte 3,5 milioane ruble pentru creșterea plății lunare de îngrijirea unui copil cu dizabilități de către părinții care nu sunt în stare să lucreze.

Guvernul transnistrean nu a uitat de continuarea plății compensațiilor lunare unor categorii de pensionari în valoare de 100 de ruble. În acest scop, se prevede o creștere a cheltuielilor cu 11,6 milioane. Se include și o creștere a cheltuielilor pentru acordarea de plăți suplimentare invalizilor și veteranilor celui de-al doilea război mondial, în valoare totală de 1,5 milioane de ruble. Vor crește, de asemenea, plățile pentru asistența financiară unică de Ziua memoriei și durerii, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a participanților cu dizabilități la operațiunile militare și rudelor apărătorilor căzuți din Transnistria. Sunt propuse mai multe fonduri pentru a fi direcționate spre achiziționarea de manuale pentru instituțiile corecționale, precum și pentru asigurarea locuințelor pentru orfani.

În încercarea de a rezolva problema utilităților publice, Guvernul a planificat o linie separată în buget pentru a aloca fonduri pentru a compensa diferența în facturile de utilități (diferența dintre ratele economice rezonabile și cele actuale pentru populație). Se propune alocarea a 86,4 milioane de ruble în aceste scopuri și pentru prima dată acestea vor fi alocate din buget. Populația din Transnistria primește utilități publice la tarife care sunt adesea mai mici decât costul inițial sau aproape la nivelul acestora, ceea ce face imposibilă dezvoltarea comunităților prin utilități publice care furnizează energie electrică și gaze. Guvernul consideră că aceasta este o cale spre nicăieri, o cale către dezastru tehnologic, ca urmare a faptului că oamenii pot fi lăsați fără căldură, apă și electricitate. Subvențiile ar trebui să fie furnizate din buget, acest principiu a fost baza politicii tarifare în acest an, aceștia vor fi banii care vor merge direct la întreprinderi, pentru a repara rețelele de încălzire, liniile de apă, rețele electrice.

În comparație cu anul 2018, fondul rutier va fi majorat cu 32,7 milioane, ajungând la 190 milioane. 155 milioane vor fi cheltuite pentru reconstrucția și repararea facilităților sociale, culturale și comunale. 50 milioane – pentru dezvoltarea materialelor  de bază tehnică. Este vorba despre achiziționarea de echipamente medicale, menținerea vehiculelor în instituțiile medicale ale serviciului medical de urgență, achiziționarea de scaune cu rotile și a membrelor protetice pentru categoriile relevante de cetățeni.

La anul viitor, finanțarea programelor din cadrul Fondului de investiții de capital va continua să crească și pentru prima dată în regiune, fondurile separate de la buget vor fi direcționate spre sprijinirea antreprenoriatului și crearea unui fond special.

Președintele Guvernului consideră că din primul an programul Fondului de investiții de capital a permis crearea primelor măsuri în reconstrucția infrastructurii sociale. De asemenea, ea a contribuit la relansarea industriei construcțiilor. Însă, activitatea care a fost efectuată în 2018 și care este planificată pentru 2019 este similară cu activitățile fostului președinte Evghenii Șevciuk, unde și el a trimis fonduri semnificative pentru repararea facilităților sociale. În aceste acțiuni conducerea actuală copiază acțiunile foste conduceri, iar populația Transnistriei vede și își trage propriile concluzii.

Dacă vom examina în detaliu rezultatele activității Guvernului transnistrean în 2018, atunci din fondul de capital pentru construcții din cele 23 de instalații sunt pe deplin pregătite doar jumătate, restul fiind în diferite grade de finalizare. Cele care sunt complet finalizate sunt instalațiile de tratare a apelor reziduale din satul Dzerjinscoe  din raionul Dubăsari, furnizarea de echipamente pentru stațiile de epurare în satul Maiac, reconstrucția rețelei de alimentare cu apă din satul Crasnogorca, forajul sondelor în satul Caragaș, construcția terenului de apă în satul Caterinovca, instalarea turnurilor de apă în satele Tîrnauca, Blijnii Hutor, Sucleia. Toate aceste lucrări fac posibilă furnizarea de apă la un număr suplimentar de persoane, precum și îmbunătățirea calității apei. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele rurale. Ei au încercat să rezolve acele probleme care nu au fost soluționate de ani de zile, sau de zeci de ani și au existat destul de multe plângeri la administrațiile locale de la populația care trăia în aceste sate.

Pentru anul 2019, se intenționează direcționarea a 155 milioane de ruble către instituțiile sanitare, inclusiv finalizarea construcției centrului medico-legal al spitalului republican și reconstrucția clădirii Spitalului Central din Grigoriopol. O linie separată este prescrisă punctelor obstetrice din sate, în unele sate ele vor fi puse în ordine, iar în altele vor fi construite de la zero. Astăzi, în sate, starea ambulatoriilor rurale este critică și se poate prăbuși în câțiva ani dacă nu se efectuează nici o reparație; în plus, 50 de milioane de ruble din Fondul de investiții de capital ar trebui cheltuite pentru achiziționarea de echipamente pentru instituțiile medicale, inclusiv achiziționarea de ambulanțe. Însă, aici este o altă problemă, dacă personalul medical din Transnistria nu va fi învățat să lucreze cu echipamentul nou, acesta va fi inactiv și, în timp, își va pierde utilitatea.

Planurile rezolvă cele mai dureroase probleme care există în Transnistria. Aceste probleme poate că nu sunt pe scară largă pe întreg teritoriu al Transnistriei, dar pentru copii, persoanele cu handicap, persoanele care trăiesc în sate și orașe individuale și merg în fiecare zi la stațiile de ambulanță rurale distruse, nu au acces la apă de calitate, nu au acces la infrastructura normală a școlilor, spitalelor, grădinițelor, aceste probleme sunt foarte mari.

Nou pentru regiune este planificarea unei linii separate în finanțarea bugetară a Fondului pentru Dezvoltarea Întreprinderilor. Aceasta este o nouă structură, căreia în anul viitor i se va oferi cel puțin 24 de milioane de ruble. Fondurile vor fi utilizate pentru a aloca granturi pentru start-up-uri, activitatea școlilor de afaceri și proiectul „Cumpărați transnistrian!”, precum și pentru măsuri de creștere a atractivității investiționale și a dezvoltării industriei turismului.

De asemenea, este necesar să acordăm o atenție deosebită noului proiect de buget pentru chestiunile legate de asigurările sociale, în cazul în care a fost planificată reducerea asigurărilor pentru șomaj și a pensiilor, sprijinul financiar pentru șomeri va fi redus cu 12,5 milioane. Aceste cifre vorbesc despre un declin accentuat în regiune a populației cu vârsta aptă de muncă. Singura diferență este că în acest an, în conformitate cu planul, s-au stabilit 5940 șomeri. Datorită faptului că începând cu anul 2018, au fost introduse 4 zile de exploatare obligatorie, numărul șomerilor a scăzut. Problema legată de munca obligatorie a persoanelor care beneficiază de prestații este o încălcare a drepturilor omului; nimeni nu se ocupă de această problemă în Transnistria,  cu lupta pentru drepturile acestei categorii de persoane, deoarece alocația nu obligă să efectueze o muncă suplimentară dacă o persoană se încadrează în categoria „șomerilor” – astfel se poate vorbi despre exploatarea de către stat a persoanelor din Transnistria. Fondurile pentru anul următor au fost marcate într-o măsură mai mică – ținând cont de 3602 de persoane.

Costul pentru pensii va deveni mai mic. Motivul este același – numărul pensionarilor înregistrați în administrația transnistreană scade din cauza tranziției la o pensie de stat străină, și anume pensia rusă. Astfel, numărul beneficiarilor va scădea de la 123 la 118 mii de persoane. Volumul de pensii și tipurile acestora vor rămâne aceleași.

Cheltuielile alocațiilor pentru maternitate și alte beneficii vor crește în 2019. Mai multe fonduri – 2,2 milioane de ruble – vor fi cheltuite pentru finanțarea costurilor de tratament în stațiunea de recuperare a copiilor. În general, potrivit experților, partea de cheltuieli va ajunge la 2 miliarde 470 milioane ruble. Cu 6 milioane de ruble mai mult ca în anul precedent.

Conform rezultatelor disponibile din 2018, guvernul a observat de asemenea o creștere de la începutul anului în ceea ce privește comerțul exterior, care a depășit 1.367 miliarde dolari. Acesta este cu 37% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea importurilor cu 31%, iar exporturile – cu 48%. De la începutul anului, deducerile bugetare de la vamă s-au ridicat la peste 34 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă cu aproape 20% mai mult decât anul trecut.

În ciuda rapoartelor optimiste din mass-media ale guvernului transnistrean, totuși sunt noi probleme grave. De exemplu în Transnistria a venit cu vizită de lucru Valerii Golubev, vicepreședintele Comitetului de conducere al Gazprom. Pentru Transnistria, sectorul energetic este foarte important din punct de vedere economie și pentru securitatea sa. Părțile au discutat despre activitatea întreprinderilor din sectorul energetic, crearea condițiilor pentru buna implementare a tranzitului gazului rusesc prin Transnistria și implementarea normelor juridice internaționale, precum și perspectivele viitoare ale cooperării ruso-transnistrene prin intermediul Gazprom. Președintele Transnistriei a constatat că, în rezolvarea problemelor actuale, cu o înțelegere comună a naturii problemelor și a scopului final, toate problemele pot fi rezolvate. Potrivit lui, este necesar să se dezvolte un sistem unificat de interacțiune care să se potrivească tuturor părților. Lucrările privind îmbunătățirea mecanismului de relații reciproce în această direcție continuă între Gazprom și Transnistria, părțile au convenit că, dacă va fi necesar, să fie organizate noi întâlniri. Aceste întâlniri de săptămâna trecută vorbesc despre exacerbarea situației privind problema gazelor naturale, cel mai probabil că există o problemă privind calcularea sumei consumului de gaz a Transnistriei, ceea ce poate fi fatal pentru statalitatea și independența transnistreană – această problemă ar putea servi la o poziție mult mai satisfăcătoare în procesul de negocieri din partea transnistreană.

De asemenea, s-a dovedit că efectele negative ale relațiilor economice externe se regăsesc în producția Uzinei Metalurgice Moldovenești, unde Uzina Metalurgică Moldovenească este una dintre cele mai bune zece întreprinderi din lume în metalurgie. 90% din piața de vânzări pentru produsele finite sunt țări europene. În acest an, Ucraina a impus sancțiuni asupra Uzinei Metalurgice, prin urmare, a fost necesar să se schimbe piețele pentru achiziționarea de materii prime. Venituri din vânzarea a mai mult de 1 milion de tone de materii prime a pierdut în primul rând bugetul ucrainean. Situația este similară și cu tranzitul prin Ucraina. În locul căii ferate, Uzina Metalurgică exportă produsele sale de export cu camioane. La întreprindere, declară că există dificultăți, dar nu ele nu afectează semnificativ producția. Uzina a trebuit să reconstruiască pe alte piețe. Datorită dificultăților existente, în a doua jumătate a anului a fost revizuit planul de afaceri cu o rată de producție de aproximativ 40-42 mii tone, planul inițial fiind de circa 54 mii tone. Asta înseamnă că producția a fost redusă cu aproximativ 15%. În Transnistria nu înțelegem de ce Uzinei Metalurgice au fost declarate sancțiuni, ceea ce afectează în mod semnificativ veniturile bugetare ale Transnistriei. Potrivit directorului general, Uzina folosește toate posibilitățile de dialog cu partenerii ucraineni, deoarece, în ultimii ani s-au stabilit legături de afaceri productive cu aceștia.

Planificând schimbări pozitive și contracarând  factorii negativi noi, Guvernul transnistrean se bazează foarte mult pe unul dintre principalele evenimente de afaceri ale anului – al VI-lea Forum Economic Internațional de Investiții în Transnistria, care va avea loc în perioada 11-12 octombrie la Tiraspol, peste 200 de invitații au fost trimise ambasadelor și organizațiilor străine. Dacă în 2009, la primul forum de investiții, au fost prezentate 92 de proiecte și au participat 450 de persoane din 13 țări, atunci în 2018 cifra a devenit dublă. 32 de întreprinderi și-au prezentat produsele. Au semnat trei acorduri de cooperare.

Hărți de investiții sunt deja pregătite privind atractivitatea fiecărui raion. Acesta este un fel de ghid pentru un potențial investitor: este clar stabilit unde și în ce puteți investi banii. De exemplu, în Camenca există zece astfel de obiecte. În Tiraspol – 29, plus cinci – în Dnestrovsk. Acestea sunt în principal clădiri comerciale, centre de recreere, terenuri agricole. Transnistria este interesantă pentru investitori și prin locația sa geografică, energie ieftină, legislație flexibilă privind investițiile.

Principalele concepte ale forumului vor fi atractivitatea investițiilor, prezentarea planurilor de afaceri pentru investiții, semnarea acordurilor de investiții. Legislația locală convenabilă este una dintre primele și cele mai importante condiții pentru atragerea investitorilor, deoarece în acest an a intrat noua lege „Cu privire la sprijinul statului pentru investiții detaliate”; de exemplu, legea aplică stabilizarea investitorilor, adică atunci când  investitorului i se garantează că condițiile nu se vor înrăutăți timp de 10 ani de la momentul încheierii acordului de afaceri.

La forum este important să se audă poziția afacerilor locale și a potențialilor investitori asupra măsurilor luate pentru dezvoltarea economiei, creșterea atractivității investițiilor și a mecanismelor stabilite în Concepția politicii bugetare și fiscale. În ceea ce privește secțiunile tematice, sunt de așteptat vorbitori proeminenți și moderatori din străinătate care au subiecte relevante și au experiență vastă în evenimente internaționale; cel mai probabil, accentul va fi pus, ca și anul trecut, pe reprezentanții ruși, deși ar fi frumos să auzim și experți europeni din domeniul investițiilor, deoarece bogata lor experiență a contribuit la dezvoltarea unei înțelegeri „locale”.

Conducerea Transnistriei este bucuroasă că acum există deja câteva proiecte de investiții interesante. În economia transnistreană planifică să investească și o mare companie austriacă, care se ocupă de producția de materiale refractare metalurgice. Contractul preliminar a fost deja semnat. Volumul investițiilor va fi de peste un milion de euro. Așa cum era planificat, acesta este doar începutul și un punct important în investiții, unde mulți investitori se uită la primele experiențe reușite sau nereușite ale altor oameni de afaceri care au investit în economia Transnistriei. Ținerea unui forum este o abordare foarte corectă pentru atragerea investițiilor și un instrument de interacțiune între guvern, afaceri și societate. Deoarece, la astfel de platforme nu sunt luate în considerare doar proiecte individuale de investiții specifice, dar uneori și politica economică de stat.

Însă, conducerea Transnistriei depune mult efort pentru a organiza acest forum și nu ia în considerare un detaliu foarte important și semnificativ, că investitorii nu vor investi bani într-o regiune în care există un control total executiv și legislativ din partea monopolului companiei „Sheriff”, care este un risc imens pentru orice investitor.

 

Руководство Приднестровья подготовило проект Бюджета на 2019 год, который по их мнению, должен привести к развитию экономики Приднестровья, где планируется увеличить зарплату ряду категорий бюджетников и некоторые виды социальных пособий, так же увеличат расходы на медикаменты, на финансирование капитальных вложений и поддержку мелкого предпринимательства. Повысить зарплату планируют медработникам (на доплаты выделят 13,7 млн рублей, где 1 рубль приднестровский равен 1 лею РМ), сотрудникам силовых структур (+50 млн. на все 8 ведомств), работников коррекционных школ (+ 9 млн.), работников троллейбусных управлений (+ 3,5 млн). Также запланирован рост расходов на оплату труда работников бюджетной сферы в связи с увеличением МРОТ на общую сумму 7,6 млн. рублей. Больше денег Правительство предлагает из госказны выделить на закупку медикаментов для больниц и поликлиник (+ 26,6 млн рублей), на профилактику и лечение туберкулёза и ВИЧ/СПИД (+ 13 млн рублей), ещё около 3,5 млн потребуется, чтобы увеличить размер ежемесячных выплат по уходу за ребенком-инвалидом неработающим трудоспособным родителям.

Правительство Приднестровья не забыло и про продолжение выплат ежемесячных компенсаций отдельным категориям пенсионеров в размере 100 рублей. На эти цели предусмотрено увеличение расходов на 11,6 млн. Также заложено увеличение расходов на льготное кредитование инвалидов-защитников ПМР и на обеспечение путевками ветеранов ВОВ и защитников ПМР на общую сумму 1,5 млн. рублей. Вырастут и выплаты по единовременной материальной помощи ко Дню памяти и скорби, по улучшению жилищно-бытовых условий участникам-инвалидам боевых действий и родственникам погибших защитников Приднестровья. Больше средств предлагается направить и на покупку учебной литературы для коррекционных учреждений, а также на обеспечение жильем детей-сирот.

Пытаясь решить проблему коммунального хозяйства Правительство запланировало отдельной строкой в бюджете выделение средств на компенсацию межтарифной разницы по коммунальным платежам (разница между экономически обоснованными и действующими для населения тарифами). На эти цели предлагается выделить 86,4 млн рублей и впервые их будут выделять именно из бюджета. Население в Приднестровье получает коммунальные услуги по тарифам зачастую ниже себестоимости или практически на её уровне, что не даёт возможности развиваться коммунальным предприятиям поставляющих электричество и газ. В Правительстве стали считать, что это путь в никуда, путь к техногенным катастрофам, в результате которых могут люди остаться без тепла, воды и электроэнергии. Субсидии должны предоставляться из бюджета, именно этот принцип был положен в основу тарифной политики впервые в этом году, это деньги, которые пойдут непосредственно на предприятия, на ремонт теплосетей, водоводов, электрических сетей.

По Дорожному фонду расходы по сравнению с 2018 годом планируют увеличить на 32,7 млн, доведя в целом до 190 млн. Из них 155 млн планируется направить на реконструкцию и ремонт объектов социально-культурного назначения, коммунальных объектов, а 50 – на развитие материально-технической базы. Речь идёт о приобретении медицинского оборудования, расходах на содержание автотранспорта в лечебных учреждениях службы скорой медицинской помощи, приобретение инвалидных колясок, а также протезов конечностей для соответствующих категорий граждан.

В следующем году продолжится финансирование программ в рамках Фонда капвложений в сторону увеличения и впервые в регионе отдельные средства из бюджета направят на поддержку предпринимательства и создадут специальный фонд.

Председатель Правительства считает, что работающая первый год программа Фонда капвложений позволила сделать первые шаги в реконструкции социальной инфраструктуры. Также она способствовала оживлению строительной отрасли. Но данная работа ими осуществляемая в 2018 году и планируемая на 2019 год схожа с работой прошлого Президента Евгения Шевчука, где он так же направил значительные финансовые средства на ремонт социальных объектов, в этих действиях они копируют работу прошлой власти и не придумывают новые формы работы, что население Приднестровья видит и делает свои выводы.

Если детально изучить итоги работы правительства Приднестровья в 2018 году, то по фонду капитального строительства из 23 объектов половина готова полностью, остальные находятся в разной степени завершённости. Те, что завершены полностью, – это очистные сооружения в с. Дзержинское Дубоссарского района, поставка оборудования для очистных сооружений в поселке Маяк, реконструкция водопроводной сети в с. Красногорка, бурение скважин в с. Карагаш, построен участок водопровода в с. Катериновка, установка водонапорных башен в с. Терновка, Ближний Хутор, Суклея. Все эти работы позволяют обеспечить водопроводной водой дополнительное количество людей, а также улучшить её качество. Особенно это актуально для сельской местности. Это попытались решить те проблемы, которые местами не решались годами, а где-то и десятилетиями, а жалоб в местные администрации от населения, проживающего в сёлах, по этим вопросам было достаточно много.

На 2019 год планируют 155 млн рублей направить на объекты здравоохранения, в том числе на завершение строительства корпуса судебно-медицинской экспертизы Республиканской больницы, реконструкцию здания Центральной Больницы в Григориополе. Отдельной строкой прописаны фельдшерско-акушерские пункты в сёлах, где-то их будут приводить в порядок, а где-то – строить с нуля. Сегодня в селах состояние сельских амбулаторий критическое, которые могут развалиться через несколько лет если там не делать ремонтных работ, кроме того, 50 млн из Фонда капвложений предполагается направить на приобретение оборудования для медицинских учреждений, в том числе и закупку машин скорой помощи. Но отсюда вытекает другая проблема, что если не научить медицинский персонал в Приднестровье работать на новом оборудовании, то оно будет простаивать и со временем оно потеряет надобность.

Поставленные планы решают самые болевые точки, которые существуют в Приднестровье. Эти проблемы, может быть, не такие масштабные в пределах всей территории Приднестровья, но для детей, инвалидов, людей, которые проживают в отдельных сёлах и городах и каждый день ходят в разрушенные сельские амбулатории, не имеют доступа к качественной воде, не имеют доступа к нормальной инфраструктуре школ, больниц, детсадов, эти проблемы очень большие.

Новым для региона является планирование отдельной строкой в бюджете финансирование Фонда развития предпринимательства. Это новая структура, которой в следующем году предлагается выделить не менее 24 млн рублей. Средства пойдут на выделение грантов для стартапов, работу бизнес-школ и проекта «Покупай Приднестровское!», а также на мероприятия по повышению инвестиционной привлекательности и развития туристической отрасли.

Еще необходимо отдельно обратить внимание в новом проекте бюджета на вопросы социального страхования, где запланировали снизит расходы на страхование от безработицы и на пенсионное обеспечение, на финансовую поддержку безработных потратят меньше на 12,5 млн. Это напрямую связно со снижением числа данной категории граждан, т.е. говорят эти цифры о резкой убыли из региона трудоспособного населения. Разница лишь только в том, что на этот год по плану было заложено 5940 безработных. В связи с тем, что с 2018 года были введены 4 дня обязательной отработки, численность обращающихся к нам безработных снизилась. Вопрос связанный с обязательной отработкой лиц получающих пособие является нарушением прав человека, данным вопросом никто не занимается в Приднестровье по борьбе за права данной категории лиц, т.к. пособие не обязывает осуществлять какие то дополнительные работы если лицо попадает в категории «безработный», тут может идти речь об эксплуатации людей в Приднестровье со стороны государства.  Закладка средств на следующий год была осуществлена в меньшем объёме – с учётом на 3602 человек.

Расходы на пенсионное обеспечение станут меньше. Причина аналогичная – численность стоящих на учёте в приднестровском ведомстве пенсионеров снижается за счёт перехода на пенсию иностранного государства, а именно на Российскую пенсию. Таким образом число получателей снизится со 123 до 118 тысяч человек. Объём пенсий и их виды останутся прежними.

Увеличатся траты в 2019 году на выплату пособий по материнству и иных выплат. Больше средств – 2,2 млн рублей – направят и на финансирование расходов на санаторно-курортное лечение и детское оздоровление. В общем, расходная часть по прогнозам специалистов составит 2 млрд 470 млн рублей. Цифра превышает показатели прошлого года на 6 млн рублей.

Так же Правительство по имеющимся итогам 2018 года отмечают рост с начала года по внешнеэкономическому товарообороту, который превысил 1,367 млрд долларов. Это на 37 процентов больше, чем за аналогичный период прошлого года. Рост импорта  на 31%, а экспорта – на 48%. Бюджетные отчисления таможни с начала года составили более 34 млн долларов, что почти на 20% больше прошлогодних показателей.

Несмотря на оптимистические отчеты в СМИ Правительства Приднестровье, перед ними становятся новые серьезные проблемы, так в Приднестровье с рабочим визитом приезжал  заместитель председателя правления ПАО «Газпром» Валерием Голубевым. Для Приднестровья очень  значим энергетический сектор для экономики и обеспечения ее безопасности. Стороны говорили о работе предприятий энергетического блока, о создании условий для беспрепятственного осуществления транзита российского газа через Приднестровье и выполнении международных правовых норм, а также о дальнейших перспективах российско-приднестровского сотрудничества по линии «Газпрома». Президент Приднестровье отметил, что в решении текущих задач, что при наличии общего понимания сути проблем и конечной цели все вопросы решаемы. По его словам, необходимо выработать единую систему взаимодействия, которая устроила бы все стороны. Деятельность над совершенствованием механизма взаимоотношений в этом направлении продолжается между Газпром и Приднестровьем, стороны разговора сошлись на том, что при необходимости будут организованы новые встречи. Данные встречи на прошлой недели говорят об обострении ситуации по газовому вопросу, скорее всего стоит вопрос о расчете Приднестровья за потребляемый газ, что может стать смертельным для Приднестровской государственности и независимости, данный вопрос может послужить для более сговорчивой позиции в переговорном процессе Приднестровской стороны.

Так же выяснилось, что негативные последствия внешнеэкономических  связей легли на продукцию выпускаемую ММЗ, где ММЗ входит в десятку лучших предприятий мира в металлургической направленности. 90% рынка сбыта готовой продукции – это страны Европы. В этом году Украина ввела санкции в отношении ММЗ, в результате здесь пришлось поменять рынки закупки сырья. Доходы от продажи более 1 млн тон сырья потерял в первую очередь украинский бюджет. Аналогичная ситуация с транзитом через Украину. Вместо железной дороги ММЗ вывозит продукцию на экспорт машинами. На предприятии констатируют – трудности есть, но они существенно не повлияли на работу. Заводу гиганту пришлось перестраиваться на другие рынки. На второе полугодие из-за имеющихся трудностей пересмотрел свой бизнес-план из расчета порядка 40-42 тыс. тонн производства, при первоначальном плане порядка 54 тыс. тонн. То есть производство было снижено примерно на 15%. В Приднестровье не понимают, почему заводу объявили санкции, что существенно влияет на поступления в бюджет Приднестровья. По словам гендиректора, на заводе используют все возможности для диалога с украинскими партнерами. Ведь за прошлые годы с ними были налажены продуктивные деловые связи.

Планируя позитивные изменения и противодействуя новым негативным факторам Правительство Приднестровья сильно рассчитывает на одно из главных деловых событий года – VI Приднестровского международного инвестиционного экономического форума (ПМИЭФ-2018), который пройдёт 11-12 октября в Тирасполе, в адрес посольств и зарубежных организаций направлено свыше 200 приглашений. Если в 2009-м году, на самом первом инвестфоруме, представили 92 проекта и участвовали 450 человек из 13 стран, то в 2018 году – одних участников – стало почти вдвое больше. Свою продукцию представили 32 предприятия. Подписали три соглашения о сотрудничестве.

Уже подготовлены карты инвестиционной привлекательности по каждому району. Это своего рода гид для потенциального инвестора: чётко указано, где и во что можно вложить деньги. Например, в Каменке таких объектов – десять. В Тирасполе – 29, плюс пять – в Днестровске. В основном, это торговые здания, базы отдыха, земельные участки. Приднестровье интересно инвесторам и своим географическим положением, дешёвыми энергоресурсами, гибким инвестиционным законодательством.

Главными концептами форума станут инвестиционная привлекательность, представление инвестиционных бизнес-планов, подписание инвестиционных соглашений. Местное удобное законодательство – одно из первых и важных условий для привлечения инвесторов, так в этом году вступил новый Закон «О государственной поддержке инвестиционной детальности», например в законе применяется к инвесторам режим стабилизации, то есть когда инвестору при заключении договора гарантируется не ухудшение условий ведения предпринимательской деятельности на протяжении 10 лет.

Приднестровью на форуме важно услышать позицию местного бизнеса и потенциальных инвесторов по предпринятым мерам для развития экономики, повышения инвестиционной привлекательности и механизмам, прописанным в Концепции бюджетной и налоговой политики.

Что касается тематических секций, то здесь ожидают видных спикеров и модераторов из-за рубежа, которые владеют соответствующей тематикой и имеют богатый опыт участия в международных мероприятиях, скорее всего акцент будет сделан как и в прошлом году на Российских представителей, хотя было бы неплохо услышать позицию Европейских экспертов в сфере инвестиций, так как их богатый опыт помог развить «местничковое» понимание складывающейся ситуации.

Руководство Приднестровье радуется, что сейчас уже есть несколько интересных инвестпроектов. Так же в планах вложить в приднестровскую экономику планирует крупная австрийская компания, которая займется выпуском огнеупорных материалов на базе металлургического завода. Предварительный договор уже подписан. Объем инвестиций составит свыше одного миллиона евро. По задумке, это только начало пути, и важная точка на инвестиционной дистанции, где многие инвесторы смотрят на первые успешные или безуспешные опыты других вложивших бизнесменов в экономику Приднестровье. Проведение форума – это очень правильный подход для привлечения инвестиций и инструмент для взаимодействия органов власти, бизнеса и общества. Потому что на таких площадках рассматриваются не только конкретные индивидуальные инвестпроекты, но иногда выверяется экономическая политика государства.

Но руководство Приднестровья тратит много сил для проведения данного форума не учитывают одну очень важную и значимую деталь, что инвесторы не будут вкладывать денежные средства в регион, где есть полный контроль со стороны монополии исполнительной, законодательной и исполнительной ветвей власти, а именно монополия фирмы «Шериф», что является огромным риском для любого инвестора.