Nivelul de venit al populației din Transnistria ne oferă o idee despre calitatea vieții cetățenilor transnistrieni, care timp de 9 luni ale anului 2016 au format o sumă mai mare de 7 miliarde de ruble, sau o medie de 1.655 de ruble (115 de dolari) pe persoană pe lună. 85% din venitul cetățenilor este orientat spre remunerarea salariaților și a pensionarilor. Ar trebui remarcat faptul că veniturile din activitățile de afaceri se ridică la doar 490 de milioane de ruble, sau 7% din totalul venitului. Aceasta este situația reală în domeniul antreprenoriatului în Transnistria.
Decalajul salariilor în economia transnistreană este destul de mare – aproape de cinci ori – între cele mai mari și cele mai mici salarii, în cazul în care cel mai mare salariu în Transnistria continua să fie la angajații băncilor și a serviciilor de comunicații. Salariile medii sunt în domeniul industriei, în construcții, precum și servicii comunale. Niveluri scăzute de salarizare sunt în domeniile sănătății, educației și agriculturii. Conform datelor pentru ianuarie – septembrie 2016, salariul mediu în Transnistria a fost de 3.744 ruble (260 de dolari). S-a înregistrat o scădere semnificativă a salariilor în organizațiile comerciale și de transport, comparativ cu 2015.
Salarii mai mari de 5 mii de ruble (350 de dolari), în 2016, în Transnistria, au primit doar 3,9% din lucrători. Mult mai mulți (29,9%) au fost salariații ale căror venituri au variat de la 4 la 5 mii de ruble (de la 280 la 350 de dolari). 19,1% au obținut de la 3 la 4 mii de ruble (de la 200 la 280 de dolari). Cele mai mari salarii sunt în orașul Dnestrovsk, unde se află Electrocentrala Raională de Stat Moldovenească – 5,777 ruble (aproape 400 de dolari), iar cel mai mic salariu este în raionul (județ) Slobodzia, care este un raion agricol.
În privința cheltuielilor, la achiziționarea diferitelor bunuri Transnistria cheltuiește mai mult de jumătate din fondurile primite și aproape 23% din aceastea merg pentru plătirea diverselor servicii dintre care majoritatea sunt serviciile de locuințe și comunale (42,5% din totalul serviciilor). Pe locul 2 sunt serviciile de comunicații, ponderea acestora în întreaga gamă de servicii de plată este mai mare de 27%. Printre celelalte costuri principale ale cetățenilor sunt – serviciile de transport public, sănătate și educație. În 2016, a scăzut brusc cererea de bunuri de larg consum, pe fundalul crizei economice oamenii au fost forțați să își schimbe obiceiurile de consum.
Noul președinte al Transnistriei, V. Krasnoseliskii, a stabilit o sarcină pentru autoritățile transnistrene, de a crea condiții normale pentru viața oamenilor și de a îmbunătăți standardele de viață. La prima ședință a Guvernului, el a declarat că Transnistria ar trebui să devină atractivă pentru întreprinderile locale și străine. De asemenea, este important ca o afacere mare să fie responsabilă din punctul de vedere social. Printre obiectivele din sfera economie stabilite de noul președinte este creșterea atractivității investiționale a Transnistriei și ieșirea garantată a interprinderilor pe piața rusească. Acest lucru necesită stabilizarea prețurilor la energie și reducerea treptată a acestora la nivelul Uniunii Vamale. În plus, investitorii au nevoie de stimulente fiscale pe termen lung.
Pentru sprijinul fermierilor din țară se planifică ca în viitorul apropiat să se creeze o bancă pentru întreprinderile mici și mijlocii, cu rată la împrumuturi de până la 5%. Pentru industrie, în special cea de export, va fi un bun ajutor deschiderea a 10 centre comerciale în Federația Rusă, care va garanta o piață de desfacere pentru produsele transnistrene.
Krasnoseliskii a promis că criza valutară va dispărea în curând din Transnistria, iar rata de schimb a rublei față de dolar se va opri la nivelul de 11,30 de ruble pentru 1 dolar, ca și în 2014. Acum, banca centrală lucrează din greu pentru a reduce ratele de schimb valutar speculativ și de stabilizare a rublei, care a înregistrat o scădere a ratelor pe piață.
Având grijă de siguranța Transnistriei, pentru prima dată s-a deschis o Inspecție Pentru Protecția Secretului de Stat, în care Ministerul Securității de Stat este instruit să efectueze controale privind respectarea ordinii de trimitere a informațiilor de secret de stat la Administrația Prezidențială, organelor executive ale puterii de stat și la Banca Republicană Transnistreană. S-au stabilit noi obiective pentru Ministerul Apărării, pentru pregătirea de luptă a forțelor armate, pentru a îmbunătăți formarea personalului și pentru a crea condiții pentru creșterea interesului în serviciul militar. Este planificată o analiză a gradului de pregătire al forțelor armate transnistrene, care vor fi supuse serviciului militar pe baza zilei de lucru, cu excepția unităților permanente de luptă.
Separat, Președintele s-a concentrat pe tema atractivității forțelor armate. Potrivit lui, aceasta depinde mult de eliminarea fenomenelor negative din armată, inclusiv hărțuirea. El crede că problema poate fi rezolvată prin recrutarea după un regim de lucru de la 8 la 18. El a cerut Ministerului Apărării să efectueze un audit al armamentului, tehnicii militare și a altor bunuri materiale ale forțelor armate. În armată ar trebui revizuite contractele pentru alocația de îmbrăcăminte pentru personalul militar în ceea ce privește uniforme practice, durabile și confortabile, iar în acest scop, președintele a dat asigurări că vor fi alocate fonduri guvernamentale.
Foarte serioasă și care necesită o rezolvare imediată este problema din sfera socială. În legătură cu aceasta este planificat crearea unui centru de reformă strategică și de dezvoltare, ceea ce va contribui la stabilirea în mod științific principalii vectori de dezvoltare. De asemenea, în acest domeniu, este foarte util formarea unei scheme de plată transparentă a contului de gaz, care este creditat de fondurile pentru plata gazelor consumate de către persoane fizice și juridice, dar în Moldova și chiar în Rusia, ele nu sunt listate, și sunt cheltuite pe nevoile interne, în principal pentru a aborda problemele sociale.
O mare parte din comenzile noului președinte pentru ministere și departamentele de stat au vizat sfera socială, în care prioritate au avut îngrijirea medicală gratuită, locuințe la prețuri accesibile, care vor contribui în mod clar la îmbunătățirea nivelului de trai al Transnistriei. Guvernul ar trebui să împiedice creșterea tarifelor pentru întreținerea locuințelor și toate tipurile de servicii publice. Veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei nu ar trebui să plătească pentru utilități. În plus, promisiunea pre-electorală a fost de a oferi categoriilor defavorizate de cetățeni, gaz natural gratuit. Vorbind de pensii, atunci începând cu 2018 pensiile ar trebui să crească treptat cu 7% mai mult decât în prezent.
Pentru aceste ordine emise de noul președinte, executivul a dezvoltat unele măsuri:
Având în vedere Ministerul Agriculturii și Resurselor Naturale, atunci este necesar să se pregătească programul de stat pentru construcția și reconstrucția sistemelor de alimentare cu apă, gazificarea satelor și orașelor, să revizuiască politica de prețuri pentru categoriile privilegiate de cetățeni pentru transportul pe distanțe lungi, precum și de a dezvolta un mecanism pentru a asigura beneficiarilor gaz gratuit în limitele stabilite. Este planificat să se aloce teren pentru familiile tinere din zonele rurale și crearea unor rezerve de teren pentru dezvoltarea antreprenoriatului în zonele rurale. Pentru familiile tinere care trăiesc în zone rurale vor fi prevăzute fonduri pentru obținerea terenurilor pentru locuințe.
Este programat să se facă primul pas spre asigurarea cetățenilor cu locuințe la prețuri accesibile. Doi ani ar fi de ajuns pentru a rula toate încăperile de locuit și a oferi locuințe celor nevoiași. Specialiștilor în domeniul construcției li s-a ordonat să dezvolta un program de stat pentru construirea de spații de cazare moderne și la prețuri accesibile pe teritoriul Transnistriei. De exemplu, în Tiraspol, este nevoie de îmbunătățit condițiile de viață a 1 760 de persoane; 905 dintre ele au prioritate în așteptare. Orașul are 10 obiective de construcții rezidențiale neterminate.
Ministerul Educației este însărcinat să pună în aplicare tranziția către o educație planificată, pentru ca în termen de 3 ani fiecarui absolvent să poată fi atribuit unui loc de muncă specific. O altă sarcină este eliminarea rapoartelor inutile a cadrelor didactice.
Domeniul medicinei trebuie să fie modern, de înaltă calitate și accesibil financiar pentru populație. V. Krasnoseliskii a remarcat faptul că Transnistriei îi este necesară trecerea treptată la un sistem de sănătate publică gratuit. Pentru pacienții spitalizați, toate examinările ar trebui să fie libere; totodată remarcă președintele că este necesar de a relua practica tratării pacienților în străinătate. „În cooperare cu Consiliul Suprem, în cadrul bugetului pentru 2017, sunt introduse fonduri de finanțare celor care au nevoie. Este viața oamenilor, multe operații nu pot avea loc în Transnistria, persoanele care nu au o astfel de posibilitate, pur si simlu mor ”, – a spus V. Krasnoseliskii.
Pentru grupurile social vulnerabile ale populației, noul președinte consideră că este necesar să se creeze un fel de aziluri. Aceste centre vor fi furnizate cu alimente de bază în care va lucra un personal special de îngrijire și un personal medical.
El a cerut Ministerului Sănătății să elaboreze un program național pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Vorbind de tehnologiile medicale moderne, Transnistria a primit prin ONG-ul “Integrarea Eurasiatică”, șapte mii de unități de echipament medical. Este important ca această tehnică să nu fie lăsată praf în depozite, dar de a lucra cu ea în beneficiul sănătății publice. Pentru a rula echipamentul este nevoie urgent de medici, care vor putea lucra la astfel de echipament.
Președintele, de asemenea, a cerut analiza situației prețurilor medicamentelor, menționând situația că aceleași medicamente din Transnistria sunt aproape de două ori mai scumpe decât în țările vecine Moldova și Ucraina, pur și simplu inacceptabil. În viitor, se intenționează deschiderea unei rețele suplimentare de farmacii sociale, în cazul în care în conformitate cu cupoane, categoriile privilegiate de cetățeni vor fi în măsură să achiziționeze medicamentele necesare în mod gratuit. „Dacă este posibil, este necesar să se deschidă în locații îndepărtate farmacii, care la nivel legislativ să fie scutite pentru plata de chirie. În cazul în care punctele farmaceutice sunt imposibil de a ființa, trebuie să creăm punct farmaceutice mobile, care ar putea să viziteze cel puțin o dată la câteva zile sau o săptămână locațiile îndepărtate”, – a spus V. Krasnoseliskii.
Toate ordinele pentru ministere se bazează pe plângerile cetățenilor în timpul campaniei electorale din decembrie în 2016. Nu peste tot pentru soluțiile lor nu prepsupun fonduri; este nevoie doar de decizii de gestionare competente și dorința de a lucra în folosul oamenilor. Principala sarcină – de a crea condițiile necesare pentru o viață normală și de a ridica nivelul de trai al populației Transnistriei.
Articolul este publicat în cadrul proiectului „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.