Ivan Babici: Pandemia și sprijinul economic pentru întreprinderile și populația din Transnistria / Пандемия и экономическая поддержка предприятий и населения в Приднестровье

Anul 2020, care trece în contextul unei pandemii, este foarte dificil din punct de vedere economic, iar diminuarea exporturilor a dus la reducerea veniturilor fiscale în bugetul transnistrean. Majoritatea planurilor trebuie modificate în funcție de circumstanțele existente. În același timp, cheltuielile neplanificate au crescut semnificativ. Costurile suplimentare sunt asociate cu lupta împotriva coronavirusului, precum și cu sprijinul pentru întreprinderi și populație în perioada măsurilor restrictive și carantină. Însă, populația dorește ca conducerea transnistreană să își îndeplinească obligațiile sociale în timp util și pe deplin.

În prezent, mulți oameni spun că măsurile de carantină aplicate în Transnistria sunt mai eficiente decât cele din Republica Moldova, iar cifrele pentru lunile iunie-iulie 2020 indică acest lucru. Situația din Transnistria la sfârșitul lunii iulie este următoarea: 1520 de cazuri de boală COVID-19, 54 decedați (mortalitate 3,5%), 1284 de însănătoșiți (84,5%). În iulie, situația epidemiologică din Transnistria este apreciată de experți ca fiind persistentă defavorabilă. În medie, în două spitale COVID din Transnistria (or. Slobozia și  or. Rîbnița), există 170-200 de pacienți infectați. Transnistria efectuează măsurile preventive într-un complex, iar măsurile de control sunt stricte. În ultimele trei zile ale lunii iulie, miliția a efectuat peste 3,5 mii de inspecții asupra obiectelor din sfera comerțului și serviciilor, a dezvăluit 72 de încălcări, iar activitățile mai multor organizații au fost suspendate. Printre obiectele ale căror activități sunt suspendate se numără magazine, cafenele, saloane de coafură, un atelier de reparații auto. În domeniul transportului public au fost înregistrate încălcări ale normelor sanitare pentru transportul de călători. Vinovații au fost supuși răspunderii administrative. Este verificată disciplina rezidenților care se autoizolează timp de 14 zile, unde în medie este vorba de aproximativ 2500 de persoane. Persoanele care au încălcat măsurile de carantină și au mers la magazin pentru alimente sunt înregistrate de camerele de recunoaștere a feței, iar echipele de miliție sunt trimise să întocmească protocoale și să le aducă în fața justiție. A fost dezvoltat un mecanism pentru testarea contra cost a rezidenților care au ajuns din străinătate, ceea ce duce la reducerea perioadei de ședere în carantină la trei zile. Certificatele de absență a COVID-19 confirmate de laborator sunt eliberate în două limbi – rusă și engleză.

Administrațiile organizațiilor și întreprinderilor ar trebui să fie preocupate de sănătatea și siguranța colectivelor de lucrători. Din cele 27.000 de mii de teste achiziționate la jumătatea lunii iulie, jumătate au rămas în depozitele ministerului sănătății din Transnistria. A fost plasată o comandă pentru achiziționarea altor 20.000 de unități. Cheltuieli semnificative sunt așteptate în august, când începe testarea activă a reprezentanților sectorului educațional, în primul rând a personalului grădinițelor, iar mai aproape de septembrie a învățătorilor școlari și a profesorilor din instituțiile de învățământ secundar specializate și universități.

La 20 iulie, bugetul transnistrean din diverse surse a primit 3 milioane 686 mii de ruble pentru asistență gratuită în vederea combaterii infecției cu coronavirus. Aceste încasări au fost folosite pentru a acorda asistență materială angajaților care au luat parte la măsuri de combatere a infecției pe teritoriul internatului psiho-neurologic din Bender; pentru achiziționarea de echipamente laboratorului pentru Centrul pentru Prevenirea și Controlul SIDA și a Bolilor Infecțioase (unde se desfășoară și activitatea laboratorului COVID); pentru furnizarea unui nebulizator pentru Spitalul din Bender. Este planificată achiziționarea unui amplificator pentru un laborator de diagnostic clinic din Rîbnița, precum și mașini de spălat, cazane și recirculatoare pentru internatele și alte instituții sociale.

Cerințe clare au fost stabilite pentru organizațiile angajate în transportul internațional de pasageri. În Transnistria sunt înregistrate 25 de persoane juridice transnistrene și 60 de persoane juridice străine care operează în acest sector. Pentru a putea lucra pe timp de pandemie, acestea trebuie să aibă un permis special emis de ministerul dezvoltării economice din Transnistria.

Dat fiind faptul că Transnistria face față cu succes pandemiei, conducerea regiunii ușurează treptat restricțiile.

În prezent cercetările de laborator sunt efectuate masiv în laboratorul de la Tiraspol, dar biomaterialul este trimis pentru cercetare și în centrul din Chișinău. Actuală este problema deschiderii unui laborator COVID la Rîbnița. Pentru construcția acestuia sunt necesari aproximativ 4 milioane de ruble. Pentru Transnistria este costisitor să efectueze testări gratuite în masă. În trei luni, au fost utilizate 50.000 de teste, al căror cost total a fost de 250.000 USD. Reprezentanții afacerilor locale ajută la achiziția lor. Aplicațiile pentru testele expres provenite de la departamentele, instituțiile și întreprinderile locale sunt copleșitoare. Potrivit membrilor sediului operațional, entitățile economice în echipele cărora sunt depistați persoanele infectate cu COVID-19, ar trebui să își asume de sine stătător achiziționarea de teste pentru testarea în masă a personalului. Este greșit când unii întreprinzători responsabili social plătesc pentru măsurile preventive pentru cei care au permis apariția cazurilor de infecție în rândul angajaților săi.

Dacă vom privi situația de la sfârșitul lunii iulie în teritoriile vecine cu Transnistria, atunci aproximativ 1000 de persoane sunt găsite bolnave în Ucraina pe zi. În total, pentru întreaga perioadă a pandemiei din Ucraina, 69.884 de oameni sau îmbolnăvit, 38.752 sau însănătoșit și 1.693 au decedat. De la 1 august, Ucraina va fi împărțită în patru zone epidemiologice. Pe teritoriul „verde”, se vor aplica numai cerințele generale: nu este permis accesul în clădirile publice fără mască pe față, trebuie respectată distanțarea socială, mâinile trebuie tratate cu un antiseptic. În zona „galbenă”, va fi interzisă vizita la instituțiile sociale, în special în spitale și case pentru persoanele în vârstă. Zona „roșie” este „cea mai critică” și prevede revenirea la restricțiile dure de carantină care erau în vigoare în Ucraina în lunile martie și aprilie.

În R. Moldova, media pe zi până la sfârșitul lunii iulie a fost de 400 de cazuri noi de COVID-19. Numărul total de cazuri este de 24 343 de persoane. Peste 17 mii dintre ei sau însănătoșit, 771 au decedat, iar 6500 de pacienți continuă să se trateze, dintre care 426 sunt în stare gravă, 34 sunt conectați la ventilatoare.

Conducerea Transnistriei consideră că face față cu demnitate situației, precum și că rezolvă problemele de asistență pentru populație și afacerile locale. În Transnistria este în vigoare o lege anti-criză, care permite reducerea la minimum a pierderilor întreprinderilor și a populației din cauza răspândirii infecției cu coronavirus.

Potrivit ministrului protecției sociale și muncii din Transnistria, Elena Kulichenko, pe întreaga perioadă a măsurilor de sprijin, au fost primite cereri de primire a unei compensații bănești pentru antreprenorii individuali în valoare de 25,6 milioane de ruble. În acest moment, aproximativ 24,4 milioane de ruble au fost deja finanțate. În martie, 6,9 mii de antreprenori individuali au primit plăți de compensare, în aprilie – 7 mii de persoane, în mai – 6,9 mii de persoane, în iunie – 1,5 mii de persoane. Motivul scăderii cererii este permisiunea de a relua activitatea antreprenorială pentru un anumit număr de antreprenori individuali.

Este continuată acordarea de ajutor de stat sub formă de plată a timpului inactiv, în valoare de 50% din salariul minim pentru organizațiile care și-au suspendat activitățile în condiții de stare de urgență și de carantină. Astfel, serviciul de relații sociale și de muncă al ministerului protecției sociale și a muncii a primit 130 de cereri, dintre care 99 au fost procesate. O concluzie pozitivă a fost dată la 73 de organizații, iar 365 de mii de ruble au fost deja transferate.

Guvernul Transnistriei consideră că, pentru majoritatea întreprinderilor, iunie-iulie s-a caracterizat printr-o activitate ascendentă și stabilizarea activității. Desigur, amploarea activității de producție este mai mică decât cea din perioada pre-carantină, dar întreprinderile se adaptează la situația globală. A doua jumătate a lunii iulie s-a caracterizat printr-o îmbunătățire a parametrilor în inginerie mecanică (în detrimentul uzinei „Pribor”). A fost înregistrată activizarea marilor producători din industria alimentară, lideri fiind KVINT, Uzina de Conserve de la Camenca și Biochim. În același timp, industria de materiale de construcții și industria ușoară a prezentat o tendință descendentă.

Importurile au crescut în aproape toate industriile. În luna iulie, peste 80% din numărul total de angajați au fost activi. Majoritatea întreprinderilor funcționează normal, doar unele dintre ele și-au schimbat programul de lucru din cauza scăderii volumelor de producție. Premierul A. Martînov consideră că situația din economie se stabilizează treptat.

Dacă este să vorbim despre sprijinul populației, atunci rezidenții din Transnistria se confruntă cu probleme precum imposibilitatea eliberării un concediu medical de carantină pentru îngrijirea unui copil sub 7 ani, deoarece grădinițele încă funcționează și alte probleme. Trebuie menționat însă că, pentru sfera bugetară, Transnistria finanțează în mod regulat costurile salariilor și a pensiilor, alimentelor și a medicamentelor. Salariul de concediu este plătit profesorilor în mod planificat. Banii sunt alocați pentru susținerea antreprenoriatului și achiziționarea rațiilor de alimente pentru copiii din instituțiile de învățământ. Finanțarea lucrărilor de reparații din cadrul Fondului de investiții de capital continuă.

Este important ce se va întâmpla cu bugetul până la sfârșitul anului, dacă s-au cheltuit deja sume importante de fonduri pentru lupta împotriva infecției cu coronavirus, care sunt elementele bugetare care vor primi mai puține fonduri și în ce domeniu va economisi Transnistria în 2020. Deputații și ministerele optimizează cheltuielile cu investițiile de capital și programele de dezvoltare. Reservele care sunt eliberate sunt folosite pentru a finanța salariile, pensiile, măsurile anti-criză în legătură cu COVID-19. Este important ca modificările bugetului să fie făcute ținând cont de opinia atât a mediului de afaceri, cât și a societății, și nu de deciziilor luate de 2-3 funcționari pe cont propriu.

Pentru a-și îndeplini obligațiile sociale la timp și integral, conducerea transnistreană trebuie, din punct de vedere legal, la jumătatea exercițiului financiar, să ajusteze parametrii principalului document financiar – Bugetul Transnistriei pentru anul 2020. Estimările inițiale ale guvernului privind pierderile financiare pentru anul în curs au indicat 416 milioane de ruble. Recalcularea a redus această sumă cu mai mult de 90 de milioane de ruble. Cu toate acestea, rămâne deficitul negarantat, chiar și după suspendarea mai multor programe și punerea în aplicare întârziată a unor proiecte. Dimensiunea sa este de 21 de milioane de ruble. În plus, sunt necesare fonduri pentru a finanța măsurile pentru prevenirea inundațiilor și pentru a elimina consecințele acestora. Guvernul transnistrean trebuie să formeze o rezervă financiară de mobilizare în valoare de 50 de milioane de ruble. Prin urmare, construcția, reparațiile, reconstrucția la o serie de facilități incluse în programul Fondului de investiții de capital sunt amânate pentru 2021. Va trebui amânată și renovarea unităților de alimentare din unele instituții de învățământ.

Ar fi bine dacă aceste modificări ale bugetului Transnistriei pentru a doua jumătate a anului 2020 nu ar afecta situația de trai a rezidenților Transnistriei. Dar, persoanele în vârstă care primesc pensii își pun întrebări de ce Federația Rusă nu a transferat suplimentele obișnuite de pensii în Transnistria de la începutul anului. Tranșa umanitară rusă nu a ajuns încă în Transnistria. „Lucrările la această tranșă umanitară sunt realizate de președinte, președintele Sovietului Suprem și de primul ministru, astfel încât acest proiect să nu fie închis. Din păcate, nu există un răspuns exact din partea Federației Ruse, dacă va exista o tranșă sau nu”, a declarat Alexandr Korshunov, președintele Sovietului Suprem al Transnistriei.

La sfârșitul lunii iulie, A. Korshunov a inclus acest subiect într-o conversație telefonică cu șeful fracției  „Rusia Unită/Yedinaya Rossiya”, Serghei Neverov, care a dat asigurări că va discuta problema în Duma de Stat a Federației Ruse și în Administrația președintelui Federației Ruse. Alexandr Korshunov speră că Rusia, în ciuda sancțiunilor și a crizei economice, va găsi o oportunitate și va continua un proiect umanitar care va ajuta pensionarii transnistreni. Însă, populația concluzionează că un supliment lunar de 150 de ruble nu ar încurca pensionarilor de pe malul stâng al Nistrului într-o perioadă atât de dificilă a pandemiei. Rămâne de ghicit despre motivele pentru care nu au fost primite fondurile, dar un lucru este clar că echipa condusă de președintele V. Krasnoselskiy, președintele Sovietului Suprem A. Korshunov și premierul A. Martînov nu este în măsură să rezolve această problemă, ceea ce indică poziția lor slabă în Kremlin, orașul Moscova. Putem construi paralele în cazul dat cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova și sprijinul Kremlinului pentru I. Dodon. Dacă tranșa umanitară a Federației Ruse va veni după alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 din Republica Moldova, atunci relația/paralela poate fi stabilită.

În general, viața populației din Transnistria nu este din ce în ce mai ușoară, situația este dificilă. Desigur, guvernul Transnistriei va spune că populația trăiește greu din cauza COVID-19, dar iată una dintre declarațiile rezidenților Transnistriei pe Facebook, care spune multe: „Strigătul de suflet a transnistreanului! Pensia mea sub președintele E. Șevchuk 2006-2012 – 1280 de ruble + 150 de ruble (ajutor umanitar din Rusia) + 100 de ruble (așa-numita subvenție) și în total – 1530 de ruble, unde la rata valutară de 11,2 era mai puțin de 136 USD. Acum, pensia de 1.360 de ruble la rata de 16,3 pentru un dolar este de aproximativ 84 USD (chiar dacă ne dau o indemnizație rusească de 150 de ruble, voi primi 93 de dolari). Conducerea Transnistriei distruge Republica în sine și prin aceasta îi ajută pe adversarii statului transnistrean să o facă?”

De bunăstarea economică a locuitorilor din Transnistria depind aspirațiile și prioritățile lor.

 

 

2020 год, проходящий в условиях пандемии, очень непрост с экономической точки зрения, просевший экспорт привел к сокращению налоговых поступлений в Приднестровский бюджет. Большинство планов приходится менять по обстоятельствам. При этом серьезно выросли внеплановые траты. Дополнительные расходы связаны с борьбой с коронавирусом, а также поддержкой бизнеса и населения в период действия ограничительно-карантинных мер. Но население желает, чтобы социальные обязательства Приднестровское руководство выполнило своевременно и в полном объеме.

Сейчас многие говорят, что меры карантина, которые применяются в Приднестровье более эффективнее чем в Республика Молдова, так же об этом говорят цифры июня-июля 2020 года. Ситуация в Приднестровье на конец июля следующая – 1520 фактов заболевания COVID-19, 54 умерших носителя инфекции (летальность 3,5%), 1284 выздоровевших (84,5%). В июле эпидемиологическая обстановка в Приднестровье оценивается специалистами как устойчиво неблагополучная. В среднем в двух COVID-стационарах Приднестровья (г.Слободзея, г.Рыбница) находятся в пределах 170-200 инфицированных пациентов. Приднестровье осуществляет профилактические меры в комплексе, а меры контроля – жесткие. В последние три дня июля, органы милиции осуществили свыше 3,5 тысяч проверок объектов сферы торговли и услуг, выявили 72 нарушения и деятельность ряда организаций приостановили. Среди объектов, деятельность которых приостановлена, – магазины, кафе, парикмахерские, автомастерская. Полтора десятка нарушений санитарных норм и правил перевозки пассажиров зафиксировано в сфере общественного транспорта. Виновные привлечены к административной ответственности. Проверяют исполнительскую дисциплину и жителей, находящихся в условиях самоизоляции на 14 дней, где в среднем это около 2500 человек. Лиц, нарушивших меры карантина и вышедшие в магазин за продуктами, фиксируют камеры распознавания лиц и высылаются наряды милиции для составления протоколов и привлечения их к ответственности. Разработан механизм платного тестирования жителей, прибывших из-за рубежа, что приводит к сокращению срока нахождения на карантине до трех дней. Справки о лабораторно подтвержденном отсутствии у гражданина COVID-19 оформляются на двух языках – русском и английском.

О здоровье и безопасности рабочих коллективов должны беспокоиться администрации организаций и предприятий. Из закупленных в середине июля 27000 тысяч тестов на складах Министерства здравоохранения Приднестровья осталось половина. Оформлен заказ на приобретение еще 20000 единиц. Значительный расход ожидается в августе, когда начнется активное тестирование представителей сферы просвещения – сперва сотрудников детских садов, а ближе к сентябрю – школьных учителей и профессорско-преподавательского состава средних специальных учебных заведений и вузов.

По состоянию на 20 июля в Приднестровский бюджет из различных источников поступило 3 млн 686 тысяч рублей безвозмездной помощи на борьбу с коронавирусной инфекцией. Данные поступления направлены на выплату материальной помощи работникам, которые участвовали в мероприятиях по противодействию инфекции на территории Бендерского психоневрологического дома-интерната; на закупку лабораторного оборудования для Центра по профилактике и борьбе со СПИД и инфекционными заболеваниями (где развернута COVID-лаборатория); на поставку небулайзера для Бендерской центральной городской больницы. Планируется приобрести амплификатор для клинико-диагностической лаборатории в Рыбнице, а также стиральные машины, бойлеры и рециркуляторы для интернатов и других социальных учреждений.

Установлены четкие требования, предъявляемые к организациям, осуществляющим международные пассажирские перевозки. В Приднестровье зарегистрировано 25 приднестровских и 60 зарубежных юридических лиц, работающих в данном секторе. Для работы в условиях пандемии им необходимо иметь специальное разрешение, выданное Министерством экономического развития Приднестровья.

Учитывая, что в Приднестровье успешно справляются с пандемией, то руководством региона постепенно смягчаются ограничения.

Сейчас лабораторные исследования массово проводятся в Тираспольской лаборатории, но так же биоматериал направляется на исследование и в Кишиневский центр. Актуальным остаётся вопрос открытия COVID-лаборатории в г. Рыбница, для ее строительства около 4 миллионов рублей. Приднестровью затратно проводить массовые бесплатные тестирования для пациентов. За три месяца использовано 50000 тестов, общая стоимость которых 250000 долларов. Содействие в их приобретении оказывают представители местного бизнеса. Поступающие от ведомств, учреждений и предприятий заявки на экспресс-тесты неподъемно велики. По мнению членов Оперативного штаба, экономические субъекты, в коллективах которых выявляются носители COVID-19, должны брать на себя приобретение тестов для массового тестирования персонала. Неправильно, когда одни – социально ответственные – предприниматели оплачивают проведение профилактических мероприятий за тех, кто допустил случаи инфицирования среди сотрудников.

Если посмотреть ситуацию на конец июля в соседних территориях с Приднестровье, то за день в Украине обнаруживают около 1000 человек заболевших. Всего за все время пандемии в Украине заболели 69 884 человека, выздоровели 38 752, летальных случаев — 1693. C 1 августа Украину разделят на четыре эпидемиологические зоны. На территории «зеленой» будут действовать только общие требования: нельзя заходить в общественные здания без маски на лице, нужно придерживаться социальной дистанции, обрабатывать руки антисептиком. В «жёлтой» зоне будет запрещено посещать социальные учреждения, в частности больницы и дома для людей преклонного возраста. «Красная» зона является «самой критической» и предусматривает возвращение жестких карантинных ограничений, которые действовали в Украине в течение марта и апреля.

В среднем в Молдове в конце июля за день выявляют до 400 новых случаев COVID-19. Общее число заболевших составляют 24 343 человека. Из них более 17 тыс. выздоровели, 771 умер. Продолжают лечение 6500 пациентов, из которых 426 в тяжелом состоянии, 34 подключены к аппаратам ИВЛ.

Руководство Приднестровье считает, что они достойно справляются с ситуацией, так же решают вопросы помощи населению и бизнесу. В Приднестровье действует антикризисный закон, который позволяет минимизировать потери предприятий и населения в связи с распространением коронавирусной инфекции.

По информации министра по социальной защите и труду Приднестровья Елены Куличенко, за все время действия мер поддержки поступили заявки на получение денежной компенсации индивидуальным предпринимателям в сумме 25,6 млн. рублей. На данный момент профинансировано порядка 24,4 млн. рублей. За март компенсационные выплаты получило 6,9 тыс. индивидуальных предпринимателей, за апрель – 7 тыс. человек, за май – 6,9 тыс. человек, за июнь – 1,5 тыс. человек. Причина уменьшения – разрешение возобновить предпринимательскую деятельность для ряда индивидуальных предпринимателей.

Продолжено оказание господдержки в виде оплаты времени простоя в размере 50% МРОТ организациям, которые приостановили деятельность в условиях чрезвычайного положения и карантина. Так, в адрес Службы социально-трудовых отношений министерства по социальной защите и труду поступило 130 заявок, обработано 99 из них. Положительное заключение дано 73 организациям. Уже перечислено 365 тыс. рублей.

В Правительстве Приднестровья считают, что июнь-июль для большинства предприятий характеризовался повышательной активностью и стабилизацией работы. Конечно масштаб отгрузок ниже предкарантинных, но предприятия подстраиваются под мировую обстановку. Вторая половина июля характеризовалась улучшением параметров в машиностроении (за счет завода «Прибор») и зафиксирована активизация крупных производителей пищевой промышленности. Здесь драйвером выступили ЗАО «КВИНТ», ЗАО «Каменский консервный завод» и ГУП «Биохим». В то же время нисходящую динамику продемонстрировали отрасль стройматериалов и легкая промышленность. 

Выросли импортные поставки практически во всех отраслях промышленности. На протяжении июля было занято более 80% работников из общей численности. Большинство предприятий работает в штатном режиме, лишь часть из них изменила график работы из-за снижения объемов производства. Премьер А.Мартынов считает, что ситуация в экономике постепенно стабилизируется.

Если говорить о поддержке населения, то жители Приднестровья сталкиваются с проблемами, невозможно оформить повторно карантинный больничный лист для ухода за ребенком до 7 лет, т.к. детские сады пока еще работают и другие проблемы. Но нужно отметить, что для бюджетной сферы Приднестровье в штатном порядке финансируют расходы на зарплаты и пенсии, питание и медицинские препараты. В плановом режиме выплачиваются отпускные педагогам. Деньги выделяются на поддержку предпринимательства и приобретение продовольственных пайков для детей, имеющих право на льготное (бесплатное) питание в образовательных учреждениях. Не прекращается финансирование ремонтных работ в рамках Фонда капитальных вложений.

Важно до конца года, что будет с бюджетом, если значительные суммы средств уже были потрачены на борьбу с коронавирусной инфекцией, какие статьи бюджета недополучат средства и на чем будет экономить в 2020 году Приднестровье. Депутаты и министерства оптимизируют расходы на капитальные вложения, на программы развития. Те резервы, которые высвобождаются, направляются на финансирование зарплат, пенсий, антикризисных мероприятий в связи с COVID-19. Важно, чтобы изменения в бюджете проводились с учетом мнения и бизнеса, и общественности, а не принимались решения самостоятельно 2-3 должностными лицами.

Приднестровское руководство чтобы выполнить социальные обязательства своевременно и в полном объеме, должно с правовой точки зрения в середине финансового года откорректировать параметры основного финансового документа – Бюджета Приднестровья на 2020 год. Изначальные правительственные расчеты финансовых потерь текущего года указывали на 416 миллионов выпадающих доходов. Проведенный перерасчет сократил эту сумму на более чем 90 миллионов рублей. Тем не менее необеспеченный дефицит, даже после приостановки действия ряда программ и отложенной реализации некоторых проектов, сохраняется. Его размер – 21 миллион. Кроме того, необходимы средства на финансирование мероприятий по профилактике паводковых проявлений и ликвидации их последствий. Правительству Приднестровья нужно сформировать мобилизационный финансовый резерв в размере 50 миллионов рублей. Поэтому на 2021 год переносится строительство, ремонт, реконструкция на ряде объектов, включенных в программу Фонда капитальных вложений. Повременить придется с обновлением пищеблоков в некоторых образовательных учреждениях.

Было бы хорошо, если бы данные изменения в бюджет Приднестровья на вторую половину 2020 года не влияли на ухудшение положения жителей Приднестровья. Но пожилые люди, получающие пенсию, задают вопросы почему с начала года Российская Федерация не перечисляет в Приднестровье привычные надбавки к пенсии. В Приднестровье пока не поступил российский гуманитарный транш. «По данному гуманитарному траншу работа ведется и Президентом, и Председателем Верховного Совета, и Премьером, чтобы данный проект не закрывался. К сожалению, пока нет точного ответа от Российской Федерации будет ли транш или нет», — высказался председатель Верховного Совета Приднестровья Александр Коршунов. В конце июля эту тему А.Коршунов поднимал в телефонном разговоре с Руководителем фракции «Единая Россия» Сергеем Неверовым, который заверил, что обсудит вопрос в Госдуме РФ, и в Администрации Президента РФ. Александр Коршунов надеется, что Россия, несмотря на санкции и экономический кризис, изыщет возможность и продолжит гуманитарный проект по помощи приднестровским пенсионерам. Но население делает выводы, что ежемесячная надбавка в размере 150 рублей не помешала бы всем пенсионерам на левом берегу Днестра в такой сложный период пандемии. Остается только догадываться о причинах не поступления средств, но ясно одно, что команда во главе с Президентом В.Красноселським, Председателем Верховного Совета А.Коршуновым и Премьером А.Мартыновым не способна решить данный вопрос, что говорит о их слабых позициях в Кремле г. Москва. Можно тут строить параллели с выборами Президента в Республики Молдова и поддержкой Кремля И.Додона. Если данный гуманитарный транш РФ придёт после выборов Президента 1 ноября 2020 года в Республике Молдова, тогда можно установить данную взаимосвязь.

В целом жизнь населения в Приднестровье не становится легче, в целом ситуация сложная, конечно Правительство Приднестровья будет готовить, что население живет тяжело из-за COVID-19, но вот одно из высказываний жителей Приднестровья в Фейсбуке, которое говорит о многом: «Крик души приднестровца!  Моя пенсия при Президенте Е. Шевчуке 2006-2012 годы 1280 рублей + 150 рублей (гуманитарная помощь России) + 100 рублей (так называемые хлебные) и итого 1530 рублей, где по курсу 11.2 составляло чуть больше 136 $. Сейчас пенсия 1360 рублей по курсу 16.3 за 1 доллар составляет приблизительно 84 $ (если даже дадут Российскую надбавку в размере 150 руб., то получу 93 $).  Руководство Приднестровья само уничтожает Республику и этим помогает это сделать противникам государственности Приднестровья?».

От экономического благосостояния жителей Приднестровья зависит их устремления и приоритеты.