Ivan Babici, din Tiraspol: La data de 17 septembrie s-au împlinit 11 ani de la referendumul pentru „independența Transnistriei și aderarea ei la F. Rusă ” – rezultatele sunt dezamăgitoare / 17 сентября исполняется 11 лет референдуму за «независимость ПМР и последующее присоединение к РФ» – результаты не утешительные

Integrarea cu F. Rusă – această cale a fost declarată de transnistreni la data de 17 septembrie 2006 într-un referendum, care a pus bazele politicii externe a Tiraspolului mulți ani înainte. Referendumul de acum unsprezece ani din Transnistria nu este încă recunoscut de țările occidentale. Ca urmare a acestei poziții, susținerea pe termen lung de tip economic, financiar și diplomatic a Transnistriei din partea Rusiei, este însoțită de securitatea trupelor de pacificare, care timp de 25 de ani, este o garanție că nu va exista un nou conflict armat între Chișinău și Tiraspol.

Înaintea referendumului din 2006, Republica Moldova a prezentat o serie de măsuri unilaterale neprietenoase, care au îngropat de fapt posibilitatea creării unui stat comun al Transnistriei și Republicii Moldova. În primul rând, în 2001, autoritățile moldovenești au introdus un nou tip de sigiliu vamal, care a dus imediat la o scădere a producției întreprinderilor transnistrene. Câțiva ani mai târziu – în 2003 – Republica Moldova a stabilit un nou plan de numerotare telefonică fără alocarea unei resurse numerice operatorilor transnistreni, ceea ce a dus la pierderi de peste 700 mii de dolari, pentru ambele părți. În același timp, a avut loc eșecul Memorandumului Kozak asupra unui stat comun. În ciuda concesiilor din partea Transnistriei, președintele Moldovei, Vladimir Voronin, a refuzat în ultima clipă să semneze documentul și a luat un nou curs de confruntare cu Transnistria. În 2005, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege privind statutul special al malului stâng al Nistrului, al cărui concept de fapt a fost aducerea Transnistriei la un model de colonie moldovenească – acest „statut special” nu implică nici o posibilitate a transnistrenilor de a influența procesul decizional și de a-și proteja interesele. Apoi a urmat o restricție vamală, atunci când Chișinăul s-a înțeles cu Kievul privind tranzitul mărfurilor transnistrene peste granița cu Ucraina doar pe baza actelor vamale ale Republicii Moldova. Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie 2006, ceea ce a însemnat înființarea unei blocade economice a Transnistriei – atunci industriașii transnistreni au pierdut circa 450 de milioane de dolari. În același timp, exportatorii din regiunea transnistreană pierd anual câte 40 milioane de dolari.

În prezent, autoritățile R. Moldova continuă cursul  blocadei Transnistriei, care a fost făcută acum decenii în urmă. Încă de la venirea la putere în Ucraina a lui  Viktor Iușcenko a fost ales cursul pentru a strangula Transnistria. Atunci acest curs a purtat un caracter moale, a fost îndreptat împotriva obiectivelor industriale. Acum Transnistria este blocată sever, se iau măsuri împotriva oamenilor obișnuiți.

În aceste condiții, Transnistria a organizat un referendum la 17 septembrie 2006, iar în urma rezultatelor referendumului s-a început procesul de armonizare cu legislația Federației Ruse. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de Universitatea de Stat din Transnistria, în 2016, 90% din locuitorii transnistreni consideră că vectorul de dezvoltare cu Rusia și Uniunea Eurasiatică este cel mai de preferat.

Potrivit liderului Transnistriei V. Krasnoselskii, în prezent procesul de negociere necesită o platformă la care deciziile care urmează să fie luate, vor fi obligatorii pentru ambele părți, iar această situație este cu siguranță benefică pentru anumiți actori politici. De mult timp, procesul de negociere al Transnistriei cu Moldova se află într-o stagnare; pentru mai mult de un an nu a fost posibilă convocarea unei „Întâlniri Permanente pentru Probleme Politice”.

Transnistria și Federația Rusă au făcut tot posibilul pentru a asambla această platformă în vara anului 2017. Însă, în această perioadă, Moldova a expus posturi comune pe teritoriul Ucrainei, iar Președintele Republicii Moldova, I. Dodon, a susținut deschiderea acestui post. Astfel de acțiuni nu sunt altceva decât o nouă formă de izolare a Transnistriei din lumea exterioară.

Președinția Austriei în cadrul OSCE este în funcție de  aproape nouă luni. În acest timp, situația relațiilor dintre Moldova și Transnistria nu numai că nu s-a îmbunătățit, dar chiar s-a înrăutățit în multe puncte. Problemele vechi nu sunt rezolvate, dar apar noi. Chișinăul a început implementarea, cu sprijinul mediatorului și garantului soluționării problemei – Ucraina –  a măsurilor de sancționare împotriva agenților economici și a populației din Transnistria, exprimată prin stabilirea controlului comun asupra frontierei transnistreano-ucrainene.

Apoi, din cauza reticenței de a examina această problemă în cadrul negocierilor, a existat un refuz de a organiza reuniuni la nivel de reprezentanți pe probleme politice. S-ar părea că există multe platforme pentru a discuta problemele bilaterale, dar potențialul lor este, din anumite motive, nefolosit pe deplin.

În timpul președinției austriece la OSCE, mai multe întâlniri ar fi putut să aibă loc sub forma „Întâlnirii Permanente”, totul depinde de actuala președinție a OSCE. Nu există obstacole obiective – atât Chișinăul cât și Tiraspolul sunt pregătiți pentru negocieri în formatul „5 + 2″. Vitalii Ignatiev, ministrul Afacerilor Externe al Transnistriei, insistă asupra faptului că Transnistria este consecventă în politica sa, astfel încât nu există obstacole pentru întâlnire. “Din păcate, din punct de vedere obiectiv, nu observăm nici o dinamică în nici o direcție a procesului de negociere. Poziția părții moldovenești este neschimbată. Propunerile constructive ale Transnistriei nu sunt percepute pozitiv de către partenerii noștri. Din nou, la nivel oficial, am anunțat necesitatea de a organiza o întâlnire în format „5 + 2″. Transnistria nu vede obstacole în organizarea unei astfel de întâlniri. Trebuie remarcat faptul că poziția Federației Ruse asupra tuturor aspectelor legate de procesul de negociere este absolut identică cu poziția Transnistriei”, a subliniat Vitalii Ignatiev.

În primul rând, există o serie de aspecte care ar trebui rezolvate – este vorba despre telecomunicații și comunicare, despre posibilitatea participării a transportului auto transnistrean în mișcarea internațională și despre situația cu eliberarea diplomelor de studii. O atenție specială este acordată de Ministerul de Externe Transnistrean asupra deportării cetățenilor transnistreni din Moldova – un reprezentant al Consiliului Suprem al Transnistriei în Federația Rusă, care se află în Transnistria Olga Gukalenko. O altă direcție legată de Ucraina – deblocarea traficului feroviar prin stația Slobodca, partea ucraineană este gata să se întâlnească cu Tiraspol și de a debloca funcționarea stației, dar reluarea mișcării este împiedicată de Moldova.

Vorbind despre relațiile cu Ucraina, Transnistria este interesată de o vecinătate stabilă și pașnică. „Problema multor politicieni și jurnaliști este că ei încearcă să împartă cu strictețe pe cei care sunt „pentru” și pe cei care sunt „împotrivă”. Însă, există o a treia categorie – acei care doresc să mențină relații de bună vecinătate atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Din nefericire, cele două puteri s-au ciocnit în probleme geopolitice. De ce Transnistria ar trebui să fie ostaticul acestor relații? Recent am invitat jurnaliștii ucraineni să vadă situația reală. Ei au mers în Tiraspol și Bender, cerând oamenilor să le spună unde sunt tancurile rusești. S-a dovedit, nicăieri. Mi-am atins scopul – nici unul dintre jurnaliști nu a spus că Transnistria reprezintă o amenințare militară pentru Ucraina. Puteți vorbi mult despre recunoaștere sau nerecunoaștere, dar timp de 25 de ani, Transnistria nu a permis moartea oamenilor ca rezultat al ostilităților. Principalul lucru este pacea pe pământ, iar orice altceva este o chestiune a procesului de negociere”, a declarat președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselskii.

Partea moldovenească înăsprește soluțiile pentru recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare ale Transnistriei, în speranța că Ucraina va bloca circulația vehiculelor, iar conducerea Transnistriei aflându-se într-o situație disperată va da acord asupra totul. Astfel, Transnistria are o poziție de principiu față de plăcuțele de înmatriculare care ar trebui să fie emise în regiune, dar unii politicieni moldoveni au creat în mod deliberat tensiuni. Transnistria este asimilată cu regiunile din Ucraina unde se desfășoară operațiuni militare. Acest lucru este greșit, pentru că sunt diferite baze istorice ale formării Transnistriei și Donbasului și o poziție absolut incorectă că Transnistria este dușman al Ucrainei. Prin urmare, Transnistria nu ar trebui să fie un ostatic al relațiilor geopolitice complexe dintre Rusia și Ucraina.

În ultimii 5 ani, au fost create bariere artificiale pentru cetățenii, în special cei din F. Rusă, care intenționează să vină în Transnistria. La rândul său, la 6 ianuarie 2017 a fost semnat un decret al Președintelui Transnistriei, care a normalizat relațiile dintre cetățenii străini care intră în Transnistria. Efectul măsurilor întreprinse nu a durat mult timp, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pentru 8 luni din anul 2017, 2.025 de persoane au plecat din Transnistria cu rezidență permanentă, în timp ce 2.670 de persoane s-au înregistrat în Transnistria. Încă o cifră mai este indicată, pentru această perioadă, peste 25.000 de persoane au fost înregistrate în Transnistria pentru o perioadă de 3 ani. Cei mai mulți dintre aceștia sunt cetățenii care au înregistrare și  pensii în Rusia, dar au locuit anterior în Transnistria. Și din cauza imposibilității legislației, nu s-ar fi legalizat înainte. Modificările în politica de migrație au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării turismului și a activității organizațiilor care oferă servicii de odihnă. Timp de 8 luni au fost emise permise de ședere temporară (până la 45 de zile) aproximativ la 800 de mii de persoane.

Astăzi, transnistrenii așteaptă o bunăstarea economică și următorul ajutor rus, dar Vadim Krasnoselskii, comentând schimbările economice actuale, a spus: „Creșterea economică nu este un atac de cavalerie, ea nu poate fi realizat de un singur atac”. În ultimii ani, exporturile către Rusia au scăzut semnificativ, însă în 8 luni a anului 2017 această cifră a crescut cu 53%.

Devalorizarea monedei naționale a fost o măsură forțată, rezultând un salt puternic al prețurilor de alimentație în Transnistria, ceea ce conduce la o sărăcie treptată a populației din Transnistria. Guvernul care a sprijinit populația a creat mecanisme de compensare sub forma tarifelor de înghețare a energiei și a altor utilități. În Moldova vecină, pentru a plăti gazul în casă în timpul iernii, este necesar să plătești 2 pensii, iar conducerea transnistreană oferă compensații la gaz – 1000 de m3 gratuit.

În ceea ce privește ajutoarele rusești, astăzi, nu mai este nevoie să vorbești în afară de sprijinul sub forma plăților către pensionari, dar există și dificultăți în această chestiune. Timp de trei luni, suprataxa nu a fost plătită, iar întârzierile în transferurile din Federația Rusă spre Transnistria sunt legate de procedurile birocratice. Pentru prima dată Vadim Krasnoselskii a criticat raportul cu autoritățile ruse: „În Rusia, de asemenea, există anumite mecanisme birocratice pentru luarea deciziilor și transferul de fonduri în afara Federației Ruse. Și poate fi înțeles, Rusia trebuie să controleze aceste fonduri. Acest lucru nu este oportun în luarea unei decizii de a oferi bani “.

De asemenea, din ianuarie 2017, Moscova a întârziat asistența financiară către Tiraspol. Dar, liderul Tiraspolului Vadim Krasnoselskii așteaptă încă alocarea a 40 de milioane de dolari regiunii transnistrene. Tiraspolul a făcut apel la Moscova cu o cerere de alocare a 40 de milioane de dolari în această vară, dar Rusia nu reia sprijinul financiar pentru Transnistria, ceea ce poate fi declarat drept eșecul lui Krasnoselskii în timpul discuțiilor de la ultima sa vizită la Moscova. În prezent, singurul ajutor din partea Federației Ruse este un supliment la pensii în valoare de 10 dolari pe persoană. Cu toate acestea, chiar și acest lucru nu este o realizare a noii administrații a președintelui Transnistriei, întrucât decizia a fost luată de guvernul rus încă din 2008. În 2016, viceprim-ministrul Dmitrii Rogozin a declarat că Rusia „va înlocui peștele cu momeala“ și în loc de asistență financiară directă va începe să facă comenzi industriale. Dar, lipsa asistenței financiare a Transnistriei va duce la consecințe dramatice, și anume deteriorarea situației economice sociale din regiune.

Prin urmare, Vadim Krasnoselskii nu are nimic cu ce să se laude în mod deosebit la cei unsprezece ani de la referendumului din 2006. Asistența din partea Rusiei este acum absentă. În politica externă, aceeași problemă, pentru că, formatul „5 + 2″ este transformat într-o platformă de consultanță. Deciziile luate în acest format nu sunt îndeplinite. Cele mai recente decizii au fost adoptate la Berlin în perioada 2-3 iunie 2016 și nici una dintre ele nu a fost efectuată de partea R. Moldova. Nici una dintre cele două sute de acorduri ale Republicii Moldova nu sunt implementate. Ei încep să se suprapună, ceea ce duce la confuzie. Rusiei și Ucrainei, este de dorit să efectueze un audit al acordurilor încheiate anterior și să solicite răspunzătorul părții, a cărei vină nu este executată. Despre ce să de înțelegi pe viitor, dacă nu este îndeplinit ceea ce a fost semnat mai devreme.

 

 

Интеграция с Россией – такой путь жители Приднестровья объявили 17 сентября 2006 года на референдуме, который заложил основы внешней политики Тирасполя на много лет вперед. Референдум одиннадцатилетней давности в Приднестровье до сих пор западные страны не признают результаты. Как результат такой позиции приднестровского населения: многолетняя экономическая, финансовая и дипломатическая поддержка приднестровцев со стороны России сопровождается защитой миротворцев, которые вот уже 25 лет являются гарантией того, что не будет нового вооруженного противостояния между Кишиневом и Тирасполем.

Перед референдумом 2006 года предшествовала серия недружественных односторонних шагов Молдовы, которые фактически похоронили возможность создания общего государства Приднестровья и РМ. Сначала  в 2001 году молдавские власти ввели таможенные печати нового образца, что сразу же привело к спаду производства на приднестровских предприятиях. Через несколько лет –  в 2003 –  РМ установила новый план телефонной нумерации без выделения номерного ресурса операторам Приднестровья, что обернулось потерями более 700 тыс. долл. США для обеих сторон. Тогда же произошел провал Меморандума Козака об общем государстве. Несмотря на невероятные уступки со стороны Приднестровья, президент РМ Владимир Воронин в последний момент отказался подписать документ и взял курс на усиление конфронтации с Приднестровьем. В 2005 году парламент Молдовы принимает закон об особом статусе левобережья Днестра, концепция которого фактически сводит Приднестровье к молдавской колонии – этот «особый статус» не предполагает для приднестровцев никакой возможности влиять на принятие решений и защищать свои интересы. Затем последовало жесткое таможенное ограничение, когда Кишинев договорился с Киевом о транзите приднестровских товаров через границу с Украиной только на основании молдавских таможенных актов. Это произошло в январе 2006 года, что, означало установление экономической блокады Приднестровья – тогда приднестровские промышленники не досчитались около 450 миллионов долларов. При этом приднестровские экспортеры ежегодно дополнительно теряют около 40 миллионов долларов.

Сегодня власти Молдовы продолжают курс на блокаду Приднестровья, взятый ещё десятилетия назад. Еще со времен прихода к власти на Украине Виктора Ющенко был избран курс на удушение Приднестровья. Тогда он носил мягкий характер, был направлен против промышленных объектов и товарооборота. Сейчас Приднестровье жестко блокируют, принимаются меры уже против рядовых жителей.

В таких условиях Приднестровью провел референдум  17 сентября 2006 года, по результатам референдума начался процесс гармонизации с законодательством РФ. Согласно последнему масштабному соцопросу, проведенного Приднестровским госуниверситетом в 2016 году, 90% жителей Приднестровья считают  вектор развития с Россией и Евразийским союзом наиболее предпочтительным.

По мнению главы Приднестровья В.Красносельского, сегодня переговорному процессу нужна площадка, на которой принимаемые решения будут обязательны к исполнению сторонами, данная ситуация определённо выгодна отдельным политическим игрокам. Уже длительное время переговорный процесс Приднестровья с Молдовой находится в подвешенном состоянии, более года не удаётся созвать «Постоянное совещание по политическим вопросам…»

Приднестровье и Российская Федерация сделали всё возможное, чтобы собрать эту площадку летом 2017 года. Но за это время Молдова выставила совместные посты на территории Украины, и Президент РМ И. Додон поддержал открытие данного поста. Такие действия не что иное, как новая форма изоляции Приднестровья от внешнего мира.

Председательству Австрии в ОБСЕ почти девять месяцев. За это время ситуация в отношениях Молдовы и Приднестровья не только не улучшилась, но даже по многим пунктам  деградировала. Старые проблемы не решаются, а появляются новые. Кишинев начал реализацию при содействии посредника и гаранта урегулирования – Украины – санкционных мер в отношении экономических агентов и населения Приднестровья, выражавшихся в установлении совместного контроля на приднестровско-украинской границе. Затем из-за нежелания рассматривать данную проблему в рамках переговоров последовал отказ от проведения встреч на уровне представителей по политическим вопросам. Казалось бы, для обсуждения копящихся двусторонних проблем есть множество площадок, но их потенциал почему-то не используется в полной мере. 

За время председательства Австрии в ОБСЕ могло быть проведено уже несколько заседаний в формате «Постоянного совещания…», всё зависит от действующего председательства в ОБСЕ. Объективных препятствий для этого нет – и Кишинёв, и Тирасполь готовы к переговорам в формате «5+2». Виталий Игнатьев министр иностранных дел Приднестровья настаивает, что Приднестровье проявляет договороспособность и последовательность в своей политике, поэтому никаких препятствий для встречи нет.  «К сожалению, объективно говоря, никакой динамики ни по одному направлению переговорного процесса мы на сегодняшний день не наблюдаем. Позиция молдавской стороны неизменна. Конструктивные предложения Приднестровья пока позитивно не воспринимаются нашими партнерами. Мы еще раз на официальном уровне заявили о необходимости проведения заседания в формате «5+2». Приднестровье не усматривает никаких препятствий для проведения такого заседания. Необходимо отметить, что позиция Российской Федерации по всем аспектам, связанным с переговорным процессом, абсолютно совпадает с позицией Приднестровья», – подчеркнул Виталий Игнатьев.

В первую очередь имеется ряд вопросов, которые должны быть разрешены в первую очередь – это вопрос телекоммуникаций и связи, возможность участия приднестровского автотранспорта в международном движении и ситуация, связанная с апостилированием дипломов. Отдельное внимание МИД Приднестровья уделяет депортации граждан Приднестровья с территории Молдовы – это представитель Верховного Совета ПМР в Российской Федерации, которая постоянно проживает в Приднестровье Ольга Гукаленко. Еще один, имеющий непосредственное отношение к Украине, вопрос – разблокирование железнодорожного движения через станцию Слободка, украинская сторона идет навстречу Тирасполю и готова разблокировать работу станции, но возобновлению движения препятствует Молдова.

Говоря об отношениях с Украиной, Приднестровье заинтересовано в стабильном и миролюбивом соседстве. «Проблема многих политиков и журналистов в том, они пытаются делить строго на тех, кто «за», и тех, кто «против». Но есть третья категорий – это те, кто хочет сохранить добрососедские отношения и с Россией, и с Украиной. К сожалению, две державы столкнулись в геополитических проблемах, и конца этому не видно. Почему Приднестровье должно выступать заложником этих отношений? Я недавно пригласил украинских журналистов, чтобы они увидели реальное положение дел. Они ходили по Тирасполю и Бендерам, спрашивая у людей, где стоят российские танки. Оказалось, нигде. Я достиг поставленной цели – никто из журналистов не сказал, что Приднестровье представляет военную угрозу по отношению к Украине. Можно много рассуждать о признанности или непризнанности, но за 25 лет Приднестровье не допустило гибели людей в результате боевых действий. Главное – мир на земле, а все остальное – вопрос переговорного процесса»,  президент Приднестровья Вадим Красносельский.

Молдавская сторона затягивает решение проблемы о признании номерных знаков Приднестровья, надеясь, что Украина перекроет движение для транспортных средств, и руководство Приднестровья будем просто в безвыходной ситуации и согласимся на всё. При этом у Приднестровья есть принципиальная позиция, что автомобильные номера должны выдаваться на территории региона, но отдельными молдавскими политиками сознательно создаётся напряжённость. Приднестровье приравнивается к тем регионам Украины, где ведутся боевые действия. Это неправильно, т.к. совершено разная историческая основа образования Приднестровья и Донбасса и абсолютно неверная позиция, что Приднестровье для Украины враги. Поэтому Приднестровье не должно быть заложником сложных геополитических отношений между Россией и Украиной.

На протяжении 5 прошлых лет создавались искусственные преграды для граждан в основном России, намеривающихся приехать в Приднестровье. В свою очередь 6 января был подписан указ Президента Приднестровья, который нормализовал отношения между иностранными гражданами при въезде в Приднестровье. Эффект от предпринятых мер не заставил себя долго ждать, по данным министерства внутренних дел, за 8 месяцев 2017 года из ПМР на постоянное место жительство (ПМЖ) выехало 2 025 человек, при этом прописалось на ПМЖ в Приднестровье 2 670 человек. Показательна ещё одна цифра, за данный период зарегистрировалось на 3 года в Приднестровье более 25 тысяч человек. В большинстве своём это те граждане, кто прописался и оформил пенсии в РФ, но ранее жили в Приднестровье. И из-за невозможности законодательства они ранее не могли себя легализовать. Изменения в миграционной политике положительно сказались и на развитии туризма, и работе организаций, предоставляющих санаторно-курортные услуги. Так, за 8 месяцев оформили временное пребывание (до 45 суток) порядка 800 тыс. человек.

Сегодня приднестровцы ожидают экономического благосостояния и очередной Российской помощи, но  Вадим Красносельский, комментируя текущие преобразования в экономике сказал, что: «Экономический рост – это не кавалеристская атака, его нельзя достичь одним рывком». В последние годы экспорт именно в РФ существенно уменьшился, но уже за 8 месяцев 2017-го удалось увеличить данный показатель на 53%. Девальвация национальной валюты было мерой вынужденной, как следствие в Приднестровье произошел резкий скачок цен на товары первой необходимости, что приводит к постепенному обнищанию населения проживающего в Приднестровье. Правительство для поддержки населения создало компенсационные механизмы в виде заморозки тарифов на энергоносители и другие коммунальные услуги. В соседней Молдове, чтобы в зимний период заплатить за газ в домовладении, необходимо выложить 2 пенсии, а руководство Приднестровья даём компенсацию по газу – 1000 кубов бесплатно.

Что касается Российской помощи, то сегодня говорить кроме поддержки в виде выплат пенсионерам больше не приходится, но и в данном вопросе есть затруднения. Уже три месяца надбавка не выплачивается, а задержки трансфертов из РФ связаны с бюрократическими процедурами. Впервые Вадим Красносельским выступил с критиков в отношении к российским властям: «В РФ тоже есть определённые бюрократические механизмы для принятия решений и перечисления денежных средств за пределами Российской Федерации. И это можно понять, России необходимо контролировать эти денежные средства. В этом и заключается несвоевременность при принятии решения о предоставлении денежных средств».

Так же с января 2017 года Москва задерживает финансовую помощь Тирасполю. Но лидер Тирасполя Вадим Красносельский ждет до сих пор выделения приднестровскому региону 40 миллионов долларов. Тирасполь обратился к Москве с просьбой выделить 40 миллионов долларов этим летом, но Россия не возобновляет финансовую поддержку Приднестровью, что можно констатировать как провал Красносельского на переговорах во время последнего визита в Москву. В настоящее время единственной помощью со стороны РФ является надбавка к пенсиям в размере 10 долларов на человека. Однако даже это не является достижением новой администрации Президента Приднестровья, так как соответствующее решение было принято российским правительством ещё в 2008 году. В 2016 году вице-премьер РФ Дмитрий Рогозин заявил, что Россия «заменит рыбу на удочку» и вместо прямой финансовой помощи начнет делать промышленные заказы. Но отсутствие финансовой помощи Приднестровью приведет к резким последствиях, а именно ухудшению социльно-экономической ситуации в регионе.

Поэтому, Вадиму Красносельскому не чем особо похвастаться на одинадцатилетие прошедшего референдума 2006 года, т.к. помощь от России сейчас отсутствует. Во внешней политике так же проблемы, т.к. формат «5+2» из переговорной трансформируется в консультативную площадка. Принимаемые на ней решения не выполняются. Последние решения были приняты 2-3 июня 2016 года в Берлине, и ни одно из них не выполнено молдавской стороной. Ни одна из двух сотен договоренностей Молдовой не выполняется. Они начинают дублировать друг друга, что приводит к путанице. России и Украине желательно провести ревизию ранее достигнутых договоренностей и призвать к ответу сторону, по чьей вине они не исполняются. О чем договариваться на будущее, если не исполняется то, что подписано ранее…..