Ivan Babici: De ce Vadim Krasnoselskii se întâlnește cu Igor Dodon în Moldova pe 6 septembrie, iar pe 7 septembrie cu Dmitrii Kozak la Moscova, sau mult încă vom aștepta soluționarea problemei transnistrene? / Зачем Вадим Красносельский встречается 6 сентября с Игорем Додоном в Молдове, а 7 сентября с Дмитрием Козак в Москве или долго еще ждать решение Приднестровского вопроса?

Politicienii transnistreni afirmă constant că munca lor vizează construirea unui stat independent și întărirea relațiilor cu Federația Rusă, acestea fiind prioritățile politicii externe a Transnistriei. Conducerea Tiraspolului în argumentele sale citează rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 și subliniază că Transnistria are de facto toate semnele unui stat suveran, necesare din punct de vedere internațional. În același timp, prioritatea politicii externe a Transnistriei rămâne protejarea suveranității, parcurgerea cursului confirmat în mod popular și repetat cu privire la independență și unirea cu Federația Rusă, precum și construirea relațiilor egale și reciproc avantajoase cu comunitatea internațională. Astăzi, Transnistria este o parte integrantă a procesului de negociere, iar dialogul cu Chișinăul este sistematic și vizează rezolvarea unui număr complex de probleme. Pe parcursul unui an și jumătate în sfera politicii externe a Transnistriei are loc o schimbare a modului de lucru pentru a depăși stagnarea procesului de negocieri; de asemenea, se reușește rezolvarea unor probleme complexe care nu au fost rezolvate de o lungă perioadă de timp. Astăzi, guvernul transnistrean vizează construirea unei cooperări constructive și reciproc avantajoase în relațiile internaționale, unde un rol special îl joacă dialogul cu Federația Rusă, procesul de negociere cu Republica Moldova, cooperarea cu Ucraina, țările și entitățile din Eurasia și Uniunea Europeană, cu statele din Comunitatea „Pentru Democrație și Drepturile Națiunilor”, OSCE și SUA. Republica Moldovenească Nistreană este integrată în economia globală și întreține relații comerciale cu mai mult de 90 de țări din întreaga lume.

În procesul de negociere cu Republica Moldova, datorită inerției pozitive care a apărut ca urmare a adoptării deciziei inițiate de Transnistria privind deschiderea podului de peste râul Nistru, în apropierea satelor Gura Bîcului și Bîcioc, în 2017-2018 au fost semnate documente care permit rezolvarea unei serii de probleme vechi. Acum, absolvenții Universității de Stat din Transnistria „T. Șevchenko” își pot folosi diplomele pentru învățământul superior din străinătate prin apostilă. În februarie, a fost semnat un protocol privind cooperarea în domeniul protecției veterinare și fitosanitare. În primele zile ale lunii septembrie și-au început activitatea punctele de înregistrare a vehiculelor, în care fiecare locuitor al Transnistriei va putea să obțină, la nevoie, plăcuțe de înmatriculare și documente pentru călătorii gratuite în străinătate cu propria mașină. Continuă lucrările în rezolvarea problemelor din domeniul telecomunicațiilor. Este considerată logică și discuția privind participarea transportului de mărfuri din Transnistria la traficul rutier internațional.

Conducerea Transnistriei activ participă la vizite în Rusia, Abhazia, Israel, Belgia, Italia, Marea Britanie, Franța și acceptă în mod bucuros reprezentanții statelor străine la sine. În data de 5 iunie a acestui an, la invitația părții transnistrene, Tiraspolul a fost vizitat de o delegație mare de ambasadori, reprezentanți europeni și ai altor țări: Rusia, Ucraina, Belarus, SUA, Austria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, România, Lituania, Letonia, precum și Uniunea Europeană și OSCE. Oaspeților le-a fost oferită o prezentare a oportunităților de investiții în regiunea transnistreană, măsuri de îmbunătățire a climatului investițional, realizate de guvern, care au ales strategia „afacerilor reciproc avantajoase fără nici o politică”. Timp de 28 de ani, statul transnistrean independent a trăit și aceasta este deja o realitate, care poate fi considerată un fenomen cu care se mândresc cei mai înalți oficiali ai Tiraspolului.

Această poziție a conducerii transnistrene nu este acceptată oficial de nici un stat, astfel președintele Transnistriei este nevoit să fie foarte prietenos cu toate părțile implicate în procesul de negocieri din formatul „5 + 2“. Deci, activitatea din cadrul întâlnirilor lui Vadim Krasnoselskii poate vorbi despre o situație care a devenit foarte periculoasă și ambiguă pentru el. Astfel, nu au fost  atinse subiecte concrete pentru partea transnistreană în urma întâlnirii liderilor Republicii Moldova și Transnistriei de la 6 septembrie din satul Condrița,  unde este situată reședința Președintelui Republicii Moldova, care s-a desfășurat pe tema: „Măsuri pentru întărirea încrederii și menținerea stabilității în  Zona de Securitate de pe Nistru”. În timpul președinției lui Vadim Krasnoselskii și Igor Dodon, aceasta este deja cea de-a patra reuniune la nivel înalt. Șefii de stat s-au întâlnit în data de 4 ianuarie, 30 martie 2017 și 25 aprilie 2018.

Vorbind despre pașii întreprinși de părți, Igor Dodon a menționat că rezultatul lor a fost crearea condițiilor prealabile pentru rezolvarea multor probleme cu care se confruntă locuitorii celor două republici. Potrivit lui Vadim Krasnoselskii, poziția Transnistriei este de a rezolva problemele urgente ale cetățenilor RMN și RM, iar baza este implementarea practică a acordurilor la care s-a ajuns. Șeful statului transnistrean a subliniat că o mulțime de probleme de actualitate s-au acumulat pentru întâlnirea ce a avut loc și a exprimat speranța pentru o activitate comună eficientă în cadrul agendei aprobate și a fructificării dialogului.

„Vreau să menționez că a avut loc o conversație foarte bună și constructivă cu privire la problemele actuale ale agendei bilaterale. Am discutat despre punerea în aplicare a acordurilor, despre care am vorbit la începutul lunii ianuarie 2017. Vreau să remarc că dintre acele puncte pe care le-am discutat (Protocolul de la Berlin din 2016), există progrese serioase pe șase puncte. Am discutat despre ordinea de zi și despre  măsurile cu care vom merge mai departe”, a spus Președintele Republicii Moldova.

Șeful statului moldovean a menționat că interlocutorii și-au exprimat opiniile cu privire la operațiunea de menținere a păcii pe Nistru. „Poziția noastră este clară aici. Cred că operațiunea de menținere a păcii pe Nistru are succes. Nu există întrebări cu privire la fezabilitatea operației. Trebuie să fie continuată. Aici, poziția președintelui și, sunt sigur, majoritatea cetățenilor moldoveni, este lipsită de ambiguitate”, a afirmat el.

Vorbind despre perspectivele de dezvoltare a relațiilor economice dintre Transnistria și Moldova, Vadim Krasnoselskii a declarat că Transnistria dorește să intereseze consumatorul moldovenesc  cu produsele fabricate în Transnistria. S-a vorbit la întâlnire și despre apropiata vizită  a Sanctității Sale Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusiei, Kirill, care va avea loc peste câteva săptămâni în Moldova și despre posibila participare a Patriarhului la activitățile din Transnistria.

Un răspuns interesant a avut Igor Dodon la întrebarea jurnaliștilor, cum vor fi rezolvate problemele legate de stabilirea controlului comun cu Ucraina la frontieră?

„Eu de anul trecut, mi-am exprimat o poziție clară că nu ar trebui să folosim mecanisme care ar putea înrăutăți sau crea probleme pentru economia transnistreană și pentru oamenii obișnuiți. Prin urmare, dacă există probleme cu acest mecanism, ele trebuie discutate. Am sugerat consilierilor președinților  R. Moldovei și Transnistriei să se întâlnească și să discute unde și ce probleme există, pentru a le putea rezolva. Dar, din nou voi repeta. Dacă există dificultăți, trebuie să le rezolvăm, astfel încât nimeni să nu sufere nici pe malul stâng, nici pe malul drept. Și aici poziția mea este lipsită de ambiguitate: sunt împotriva oricăror mecanisme care agravează situația. Dacă putem îmbunătăți ceva, trebuie să o facem. În ultimul an și jumătate, s-au făcut multe pentru îmbunătățire. Sunt un susținător al oricăror schimbări dacă rezolvă probleme specifice și sunt în beneficiul locuitorii malului din stânga și din dreapta Nistrului. Ceea ce împiedică îmbunătățirea, trebuie rezolvat. Aceasta este poziția mea”, a răspuns Președintele Republicii Moldova.

Întorcându-se la tema pacificării, Vadim Krasnoselskii a remarcat faptul că părțile au o poziție unică cu privire la caracterul obligatoriu al acestei componente, dar diferă la problema GOTR, care se află la Tiraspol. „Pentru noi aceasta este un întreg, noi nu despărțim GOTR de  pacificatorii ruși. Moldova, cu toate probabilitățile, are o  viziune diferită. Prin urmare, nu există încă un consens. Dar, este important să existe o poziție unică în ceea ce privește menținerea păcii”, a subliniat președintele RMN. La rândul său, Președintele Republicii Moldova a menționat că consideră operațiunea de menținere a păcii pe Nistru un succes.

Trebuie subliniat faptul că, din primele zile ale președinției – așa cum a fost și înainte – Igor Dodon și-a făcut teme „speciale” de reconciliere cu Transnistria și apropiere de Rusia. Dacă în a doua direcție liderul socialiștilor moldoveni a reușește să creeze un succes, în mare parte datorită poziției personale a lui Vladimir Putin și a sprijinului sporit din presa federală a Rusiei, atunci în dialog cu Tiraspolul, Igor Dodon a reușit doar să organizeze reuniuni. Președintele Republicii Moldova, la fel ca mulți înaintea lui, a căzut într-o capcană politică numită „problema transnistreană”, subestimând complexitatea conflictului și opinia publică specială de pe malul stâng al Nistrului. Apelurile adresate populației transnistrene, cu privire la o „reconciliere națională” la Tiraspol nu au fost înțelese nici de conducerea locală, nici de locuitorii din regiunea transnistreană, care cunosc valoarea promisiunilor politicienilor moldoveni.

O serie de caracteristici importante pentru politician, stabilite în conștiința publică a locuitorilor Transnistriei pentru perioada de 28 de ani de existență separată cu Moldova, Igor Dodon le trece cu vederea. Prin urmare, în Transnistria activitatea președintelui R. Moldova este percepută destul de incapabilă  pentru a influența în mod semnificativ cursul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol; drept exemplu acordurile încheiate în 2017-2018 care, de fapt, au fost realizate  dintre conducerea guvernului transnistrean și moldovenesc. Igor Dodon a rămas numai să aprobe și să asigure implicarea sa în aceste succese.

Așadar, schimbarea centrului de atenție la întâlnire de la Condrița cu operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru s-a dovedit a fi foarte oportună pentru Igor Dodon: despre ce, dacă nu despre război și pace va vorbi comandantul-șef al Republicii Moldova ……

În Moldova, de facto a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2019. Probabil, Igor Dodon la Moscova va încerca să obțină sprijinul imaginii sale prin mediul lui Vladimir Putin și resurse pentru a conduce campania electorală a partidului său. Este important ca Kremlinul să înțeleagă ce poate face real Partidul Socialiștilor din Moldova și liderul său și ce vrea cu adevărat și, cel mai important, modul în care aceasta se referă la interesele Rusiei în regiune. Între timp, gama de opțiuni pe care Igor Dodon le poate oferi Moscovei este foarte redusă: direcția transnistreană pierdută de socialiști este preluată deja de Rusia prin numirea în postul de Reprezentant Special pentru Moldova, a politicianului Dmitrii Kozak. Concepte privind o relație fundamentală nouă cu Rusia, președintele Republicii Moldova, de asemenea, nu a inventat și se poziționează ca om de stat pro moldovenesc. Există doar un singur aspect sensibil pentru Moscova, aspect pe care Igor Dodon l-ar putea juca – operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru.

După cum se știe, Rusia este extrem de sensibilă la orice amenințare la contingentul său de menținere a păcii din Transnistria, deoarece securitatea de pe Nistru este subiectul de mândrie a conducerii ruse de ani de zile. Posibil că Igor Dodon va oferi Moscovei garanții pentru protejarea operațiunii de menținere a păcii din partea Partidului Socialist în următorii ani – desigur, în schimbul sprijinului politic. Cu toate acestea, o încercare de a arăta că președintele este un apărător al Rusiei în Moldova are o valoare destul de mare – Moldova tot mai mult derivă spre NATO, și pentru a masca ireversibilitatea acestui proces, liderul moldovean, într-un fel, trebuie să se reactualizeze pe tema securității militare.

Armata Moldovei nu este în nici un fel controlată de comandantul șef, I. Dodon. În condiții speciale, guvernul R. Moldova pentru un timp poate să priveze președintele de aceste atribuții și să dispună forțele armate la discreția sa. În plus, până în 2021 armata Moldovei ar trebui să fie contractată pe deplin, în timp ce baza sa materială și tehnică este planificată să fie înlocuită cu cel puțin 60%. Bugetul Moldovei, cu cheltuielile curente pentru forțele armate, nu poate oferi o astfel de reformă.

Eugen Sturza, Ministrul Apărării, a informat indirect la un interviu de la Europa Liberă, despre localizarea fondurilor, menționând că „în bugetele proiectelor comune cu NATO sunt zeci de milioane de euro”. Nu este obișnuit să vorbim despre acest lucru în mod deschis, dar, de fapt, numai Alianța Nord-Atlantică – sau membrii ei individuali, de exemplu – România, poate deveni sponsor al rearmării și reformei armatei moldovenești.

Astfel, acum, în 2018, înainte de alegerile parlamentare, Igor Dodon mai are încă șansa de a se oferi ca apărător al contingentului rus de menținere a păcii de pe Nistru. De menționat că, în general, la întâlnirea cu liderul Transnistriei, președintele Republicii Moldova s-a aflat într-o situație dificilă. De la reafirmarea lui Igor Dodon, după a patra întâlnire din doi ani cu omologul său transnistrean, pentru rezolvarea a cel puțin o chestiune problematică specifică în relațiile cu Tiraspolul, va depinde în mare măsură și asupra perspectivei acestui politician pentru Moscova.

Un fapt interesant a fost întâlnirea din 7 septembrie a Vicepreședintelui  guvernului rus și reprezentantului special al președintelui rus privind relațiile comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitrii Kozak, cu șeful Transnistriei Vadim Krasnoselskii. Se atrage atenția asupra faptului că Dmitrii Kozak a primit liderul Transnistriei imediat după ziua întâlnirii sale de lucru cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Condrița. Acest fapt demonstrează că Federația Rusă și-a reluat activitatea în procesul de reglementare a relațiilor dintre Moldova și Transnistria și dorește  construirea unei politici de sistem pe calea actuală.

După cum informează serviciul de presă al șefului Transnistriei, participanții la dialog au discutat o serie de aspecte de actualitate ale interacțiunii ruso-transnistrene. În special, părțile au discutat despre caracterul de succes al operațiunii de menținere a păcii a F. Ruse pe malul Nistrului și au convenit că, pentru a garanta pacea și stabilitatea în întreaga regiune, ar trebui continuat formatul existent. Aparent, în ajunul soluționării conflictului transnistrean, rezultatul final al căruia se așteaptă să aibă loc în următorii ani, Moscova notifică în mod neechivoc autorităților moldovenești că în lista scenariilor posibile pentru finalizarea sa, ca opțiune posibilă, este „recunoașterea” independenței Transnistriei atunci când vor apărea „circumstanțele speciale” în procesul de negociere sau în situația geopolitică.

Rezolvarea problemei transnistrene este o problemă foarte importantă în viitoarele alegeri parlamentare din 2019 în Moldova. Este important de remarcat faptul că existența separată a malurilor din stânga și din dreapta ale râului Nistru, nu a condus la prosperitatea statului în ansamblu, nu au condus la o bunăstare a populației civile, nu au condus la întărirea identității Moldovei reale, nu au condus la o îmbunătățire în componenta demografică a statului R. Moldova – dimpotrivă a crescut imigrația populației în alte state, nu a fost  consolidată statalitatea ca o formă de asigurare a securității strategice bazate pe cele mai înalte interese de stat.

Este important să se ia în considerare întrebarea, ce poate deveni un catalizator pentru crearea condițiilor de soluționare a conflictului transnistrean? Pe fondul recentelor evenimente mondiale – acum este momentul cel mai bun pentru începutul unui nou nivel de dialog politic dintre Tiraspol și Chișinău. Astăzi, pe ordinea de zi, ca o nouă idee națională – trebuie să fie integritatea statului Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, în acest caz, integritatea este direct un sinonim cu conceptele de Securitate de Stat, atât în interiorul Republicii Moldova, precum și la nivel regional.

Realizarea politicii pașilor mărunți în procesul de apropiere a Moldovei și Transnistriei, va crea premisele necesare pentru structura comună corespunzătoare noii dezvoltări la nivel de stat în ansamblu, în cazul în care egalitatea și respectul reciproc va da roade de dragul bunăstării locuitorilor. Numai o abordare cuprinzătoare a formei construcției de stat publice comune de pe ambele maluri ale Nistrului, este în măsură să devină un garant al integrității statului Republicii Moldova, cu scopul propus privind dezvoltarea efectivă a tuturor sferelor de guvernare, în scopul de a obține o performanță economică ridicată – și, prin urmare de a asigura un nivel adecvat de viață al cetățenilor.

Pentru soluționarea cu succes a problemei transnistrene, trebuie luate în considerare următoarele condiții fundamentale:

– Societatea civilă din Transnistria trebuie să fie reprezentată în Parlamentul Republicii Moldova – prin numirea reprezentanților acesteia;

– Programul strategic pentru asigurarea integrității Republicii Moldova trebuie să fie dezvoltat de către grupurile de specialitate, experți, de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și de mediului academic, în numele construirii  statului comun Republica Moldova, incluzând regiunea transnistreană – care aspiră la bunăstarea generală, egalitate și prosperitate.

– În baza legii Nr. 435 din 28.12.2006 a Republicii Moldova privind descentralizarea administrativă a puterii – elaborarea și adoptarea la nivel legislativ convenit cu reprezentanții RMN din Parlamentul Republicii Moldova, viitoarea structură de guvernare, administrația descentralizată a Transnistriei.

În rezumat, putem remarca faptul că, cel mai probabil, ordinea de zi a reglementării transnistrene va continua să se dezvolte. Pentru a susține acest proces dificil, sunt numiți doar profesioniști precum Dmitrii Kozak și C. Neukirch. Deja două sau trei puncte au fost implementate pe deplin din cele opt puncte privind măsurile de consolidare a încrederii între Tiraspol și Chișinău. Până la sfârșitul anului, cu sprijinul președinției italiene la OSCE și al reprezentantului său special, Franco Frattini, părțile vor încerca în continuare să pună în practică un acord privind restabilirea relațiilor normale în domeniul telecomunicațiilor. Este posibil că vor fi înregistrate unele progrese în anularea cazurilor penale reciproce împotriva oficialilor de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru care Tiraspolul și Chișinăul, conform Protocolului de la Viena din noiembrie 2017, s-au angajat să ajungă la un acord comun până la sfârșitul anului 2018.

Simptomul faptului că în jurul Transnistriei se planifică un mod fundamental nou de dialog este revitalizarea generală a diplomației continentale asupra dialogului dintre Tiraspol și Chișinău. Există o atenție sporită a Moscovei în regiune – alături de rolul din ce în ce mai mare la procesului de reglementare din partea Germaniei. Experții sunt de părere că totalitatea contactelor diplomatice cu privire la problema transnistreană poate promite o apariție rapidă a unei noi combinații de abordări a soluționării problemei. Cel mai probabil, la intersecția anilor 2018-2019, va fi concretizat noul concept al coautorilor privind reglementare „problemei transnistrene”.

 

 

Приднестровские политики постоянно твердят о том, что их работа нацелена на построение независимого государства и укрепление отношений с Российской Федерацией, что является приоритетами внешней политики Приднестровья. Руководство Тирасполя в своих аргументах приводит результаты референдума 17 сентября 2006 года и отмечает, что уже давно Приднестровье де-факто обладает всеми, необходимыми с международной точки зрения, признаками суверенитета. При этом приоритетом внешней политики Приднестровья остается защита своего суверенитета, следование всенародно определенному и неоднократно подтвержденному курсу на независимость и единение с Российской Федерацией, а также выстраивание равноправных и взаимовыгодных отношений с мировым сообществом.  Сегодня Приднестровье является равной стороной переговорного процесса, а диалог с Кишиневом носит систематический характер и направлен на решение комплекса застарелых вопросов и проблем. За последние полтора года во внешнеполитической сфере Приднестровья идет интенсивная работа по выходу из стагнации переговорный процесс, но и удается преуспеть в решении комплекса вопросов, которые не решались очень долгое время. Сегодня приднестровское государство нацелено на выстраивание конструктивного и взаимовыгодного сотрудничества в международных отношениях, где особую роль приобретает диалог с Российской Федерацией, переговорный процесс с Республикой Молдова, взаимодействие с Украиной, странами и структурами Евразийского и Европейского союзов, странами Сообщества «За демократию и права народов, ОБСЕ и США.  Приднестровская Молдавская Республика интегрирована в мировое экономическое пространство и на поддерживает торговые отношения более чем с 90 странами мира.

В переговорном процессе с Молдовой, благодаря позитивной инерции, возникшей вследствие принятия по инициативе Приднестровья решения об открытии моста через реку Днестр в районе сел Бычок и Гура-Быкулуй, в 2017-2018 годах были подписаны документы, позволяющие решить целый ряд многолетних проблем. Теперь выпускники Приднестровского госуниверситета имени Т. Г. Шевченко путем апостилирования могут использовать свои дипломы о высшем образовании за рубежом. В феврале подписано протокольное решение о взаимодействии в области ветеринарии и защиты растений. В первых числах сентября начали работу пункты регистрации транспортных средств, в которых каждый житель Приднестровья  по желанию сможет получить номерные знаки и документы для свободного выезда за рубеж на собственном автомобиле. Продолжается работа по урегулированию проблем в области телекоммуникаций. Логичным видится и начало дискуссии об участии грузового транспорта из Приднестровья в международном дорожном движении.

Руководство Приднестровья активно перемешается и принимает участие в визитах в Россию, Абхазию, Израиль, Бельгию, Италию, Великобританию, Францию, но и с радостью принимает у себя представителей иностранных государств. 5 июня этого года по приглашению приднестровской стороны Тирасполь посетила многочисленная делегация послов и дипломатических представителей европейских и других стран: России, Украины, Беларуссии, США, Австрии, Германии, Франции, Италии, Великобритании, Швеции, Польши, Чехии, Словакии, Венгрии, Турции, Болгарии, Румынии, Литвы, Латвии, а также Европейского союза и ОБСЕ. Зарубежным гостям была представлена презентация инвестиционных возможностей Приднестровья, мер по улучшению инвестиционного климата, предпринимаемых правительством, которое выбрало стратегию «взаимовыгодного бизнеса без всякой политики». Так уже 28 лет живет независимое Приднестровское государство и это уже реальность, что можно считать феноменом Приднестровья, чем и гордятся высшие должностные лица Тирасполя.

Данную позицию руководства Приднестровья не поддерживает официально никакое государство, что заставляет Президента Приднестровья вести очень дружелюбно со всеми сторонами переговорного процесса в формате «5+2». Так активность во встречах Вадима Красносельского может говорить о ситуации, которая для него стала очень опасной и неоднозначной. Так не принесла ощутимых достижений для Приднестровской стороны встреча между руководителями РМ и Приднестровья 6 сентября в селе Кондрица, где расположена резиденция президента Молдовы, которая проходила на тему: «меры по укреплению доверия и поддержании стабильности в Зоне безопасности на Днестре». За время президентства Вадима Красносельского и Игоря Додона это уже четвёртая встреча на высшем уровне. Главы государств общались 4 января и 30 марта 2017 года и 25 апреля 2018-го.

Говоря о предпринятых сторонами шагах навстречу друг другу, Игорь Додон заметил, что их результатом стало создание предпосылок для решения многих проблем, с которыми сталкиваются жители двух республик. По словам Вадима Красносельского, позиция Приднестровья заключается в решении насущных для граждан ПМР и РМ вопросов, и основополагающим является практическая реализация достигнутых договоренностей. Глава приднестровского государства подчеркнул, что к сегодняшней встрече накопилось немало актуальных вопросов, и выразил надежду на эффективную совместную работу в рамках утвержденной повестки и плодотворность диалога.  

«Хочу отметить, что прошла очень хорошая, конструктивная беседа по текущим вопросам двусторонней повестки дня. Мы обсудили выполнение тех договоренностей, о которых мы говорили еще в начале января 2017 года. Хочу отметить, что из тех пунктов, что мы обсуждали (Берлинский протокол 2016 года), по шести пунктам есть реальные серьезные продвижения. Обсудили повестку дня, как будем двигаться дальше», – сказал Президент РМ.

Глава молдавского государства отметил, что собеседники озвучили мнения насчёт миротворческой операции на Днестре. «Здесь наша позиция понятна. Я считаю, что миротворческая операция на Днестре успешна. Никаких вопросов насчет целесообразности операции не может быть. Ее нужно продолжить. Здесь позиция Президента и, я уверен, большинства граждан Республики Молдова, однозначна», – сказал он.

Говоря о перспективах развития экономических отношений между Приднестровьем и Молдовой, Вадим Красносельский сказал, что Приднестровье рассчитывает заинтересовать молдавского потребителя производимой в ПМР продукцией. Говорили на встрече и о предстоящем визите его Святейшества Патриарха Московского и всея Руси Кирилла, который будет через несколько недель в Молдове, и о его возможном участии в мероприятиях, в том числе и в Приднестровье.

Интересным ответ был Игоря Додона на вопрос журналистов, как будут решаться проблемы, связанные с установлением совместного с Украиной контроля на границе?

«Я еще в прошлом году высказал четкую и ясную позицию, что никаких механизмов, которые могут ухудшить или создать проблемы для экономики Приднестровья, для простых людей мы не должны ни в коем случае применять. Поэтому, если есть какие-то проблемы с этим механизмом, давайте сядем и обсудим. Мы предложили, чтобы советники президентов Молдовы и Приднестровья, встретились и обсудили, где и какие есть проблемы, чтобы мы их решили. Но еще раз повторюсь. Если появляются какие-то трудности, мы должны их решать, чтобы никто не страдал ни на левом берегу, ни на правом берегу. И здесь моя позиция однозначна: я против любых механизмов, которые ухудшают ситуацию. Если мы можем что-то улучшить, надо это делать. За последние полтора года очень много сделано для улучшения. Я – сторонник любых изменений, если они решают конкретные проблемы и приносят пользу для жителей левого и правого берега. А то, что мешает, давайте решать. Это моя позиция», – ответил Президент РМ.

Возвращаясь к теме миротворчества, Вадим Красносельский отметил, что у сторон есть единая позиция относительно обязательности этой составляющей, но она разнится к вопросу об ОГРВ, которая находится в Тирасполе. «Для нас это одно целое, и я не отделяю ОГРВ от миротворцев РФ. У Молдовы, по всей видимости, иное понимание. Поэтому тут консенсуса пока нет. Но важно, что есть единая позиция по миротворчеству», – подчеркнул Президент ПМР. В свою очередь, Президент РМ отметил, что считает миротворческую операцию на Днестре успешной.

Нужно подчеркнуть, что с первых дней президентства – как, впрочем, и до него – Игорь Додон сделал своими «фирменными» темами примирение и с Приднестровьем и сближение с Россией. И если видимость успеха на втором направлении лидеру молдавских социалистов удается создавать, во многом за счет личного расположения Владимира Путина, а также усиленной поддержки в федеральных СМИ России, то в диалоге с соседним Тирасполем Игорь Додон преуспел только в вопросе проведения самих встреч. Президент РМ, как и многие до него, угодил в политическую ловушку под названием «приднестровский вопрос», недооценивая сложность конфликта и особый склад общественного мнения на левом берегу Днестра. Адресованные приднестровскому населению призывы к «общенациональному примирению» в Тирасполе не нашли понимания ни у местного руководства, ни у собственно жителей Приднестровья, знающих цену обещаний молдавских политиков.

Целый ряд важных для политика особенностей, сложившихся в общественном сознании жителей Приднестровья за период 28-летнего раздельного с Молдовой существования, Игорь Додон пока упускает из виду. Поэтому в Приднестровье достаточно остро восприняли неспособность президента Молдовы существенно влиять на ход диалога между Кишиневом и Тирасполем, ведь прорывные решения 2017-2018 годов фактически были достигнуты в переговорах между приднестровским руководством и правительством РМ. Игорю Додону оставалось лишь эти успехи одобрять и намекать на свою сопричастность.

Поэтому смещение фокуса внимания предстоящей встречи в Кондрице к миротворческой операции на Днестре оказалось для Игоря Додона весьма своевременным: о чем, как не о войне и мире говорить молдавскому главнокомандующему……

В Молдове фактически стартовала избирательная кампания в преддверии парламентских выборов 2019 года. Вероятно, Игорь Додон в Москве постарается получить имиджевую поддержку со стороны окружения Владимира Путина и самого президента РФ и ресурсы для ведения электоральной компании своей партии. Кремлю важно понимать, на что действительно способен и к чему реально стремится партия социалистов РМ и ее лидер, а главное, как это соотносится с интересами России в регионе. Между тем, набор возможностей, которые Игорь Додон может предложить Москве, весьма невелик: упущенное им приднестровское направление руководство РФ уже активно «подхватывает», назначив на пост спецпредставителя по Молдове политического тяжеловеса в лице Дмитрия Козака. Концепцию каких-либо принципиально новых отношений с Россией Президент Молдовы также не изобрел и позиционирует себя как промолдавского государственника. Остается лишь один чувствительный для Москвы аспект, на котором Игорь Додон мог бы сыграть – миротворческая операция на Днестре.

Как известно, Россия крайне болезненно реагирует на любые угрозы своему миротворческому контингенту в Приднестровье, так как безопасность на Днестре – предмет многолетней гордости российского руководства. Возможно, Игорь Додон предложит Москве гарантии защиты миротворческой операции со стороны партии социалистов в ближайшие годы – разумеется, в обмен на политическую поддержку. Правда, попытка президента выглядеть защитником России в Молдове имеет и вполне инструментальное значение – Молдова все больше дрейфует в сторону НАТО, и чтобы замаскировать необратимость этого процесса, молдавскому лидеру крайне необходимо хоть как-то самоактуализироваться на теме военной безопасности.

Армия Молдовы к 2018 году по сути никак не контролируется своим главнокомандующим, т.е. И.ДОдоном. При необходимости правительство РМ попросту на время лишает президента полномочий и распоряжается вооруженными силами по своему усмотрению. Кроме того, к 2021 году армия Молдовы должна стать полностью контрактной, при этом ее материально-техническую базу планируют заменить минимум на 60%. Бюджет Молдовы при нынешних расходах на вооруженные силы такую реформу обеспечить не способен.

О том, где будут найдены средства, косвенно сообщил министр обороны Еуджен Стурза в интервью EuropaLibera, отметив, что «бюджеты совместных с НАТО проектов – это десятки миллионов евро». Об этом не принято говорить открыто, но фактически спонсором перевооружения и реформирования армии Молдовы сегодня может стать только Североатлантический альянс – или отдельные его члены, например –Румыния.

Поэтому сейчас, в 2018 году, перед выборами в парламент у Игоря Додона еще есть возможность предложить себя в качестве защитника российского миротворческого контингента на Днестре. Если отметить, то в целом на встрече с лидером Приднестровья молдавский президент оказался в непростой ситуации. От того, получится ли у Игоря Додона после четвертой за два года встречи с его приднестровским визави найти хоть один конкретный проблемный вопрос в отношениях с Тирасполем и решить его на практике, во многом будет зависеть перспективность этого политика для Москвы.

Интересным фактом стала встреча 7 сентября Заместителя Председателя Правительства Российской Федерации, Спецпредставителя Президента РФ по торгово-экономическим связям с Молдовой Дмитрия Козака с главой Приднестровья Вадимом Красносельским. Обращает на себя внимание тот факт, что Дмитрий Козак принял лидера Приднестровья сразу же на следующий день после его рабочей встречи с президентом Молдовы Игорем Додоном в Кондрице. Этот факт свидетельствует об активизации Российской Федерации в процессе урегулирования отношений между Молдовой и Приднестровьем и  стремлении выстроить системную политику на этом актуальном треке.

Как сообщает пресс-служба руководителя Приднестровья, участники диалога обсудили ряд актуальных вопросов российско-приднестровского взаимодействия. В частности, стороны отметили успешный характер миротворческой операции РФ на берегах Днестра и сошлись во мнении о том, что, являясь гарантией мира и стабильности во всем регионе, она должна быть продолжена в существующем формате. Судя по всему, в преддверии урегулирования приднестровского конфликта, окончательная развязка которого, как ожидается, состоится в ближайшие годы, Москва недвусмысленно оповещает молдавские власти о том, что в перечне возможных сценариев его завершения в качестве потенциального варианта рассматривает «признание» независимости Приднестровья при возникновении «особых обстоятельств» в переговорном процессе или геополитической ситуации.

Приднестровское урегулирование очень важный вопрос на предстоящих выборах в парламент Молдовы в 2019 году. Важно отметить, что отдельное существование левого и правого берега Днестра, не привело в первую очередь к процветанию государства в целом, не привело к обильному благополучию гражданского населения, не привело к укреплению истинной Молдавской идентичности, не привело к улучшению демографической составляющей государства РМ – наоборот вырос отток населения в иные государства, не привело к укреплению государственности как к форме обеспечения стратегической безопасности исходя из высших государственных интересов.

Важно рассмотреть вопрос, что может стать катализатором для создания условий разрешения Приднестровского конфликта? На фоне последних мировых событий – именно в настоящее время складываются самые благоприятные времена для начало нового уровня политического диалога между Тирасполем и Кишиневом. Сегодня на повестке дня, в качестве новой национальной идеи – должно быть, обеспечение Государственной целостности Республики Молдова, включая Приднестровье, в данном случае, целостность, это прямой смысловой синоним понятия Государственной Безопасности, как во внутреннем пространстве Республики Молдова, так и на региональном уровне.

Реализация политики малых шагов в процессе сближения Молдовы и Приднестровья, создаст реальные предпосылки, для должного совместного строения нового уровня развития государство в целом, где равенство и взаимное уважение принесет свои плоды во имя обеспечения благополучия жителей. Только комплексный подход к форме совместного государственного строения на обоих берегах Днестра, способен стать гарантом Государственной целостности Республики Молдова, с намеченной целью на реальное развитие всех сфер государственного управления во имя достижения высоких экономических показателей – значит и во имя обеспечения должного уровня жизни граждан.

Для благополучного разрешения Приднестровской проблемы – должны быть учтены следующие основополагающие условия:

Гражданское общество Приднестровья, должно быть представлено в Парламенте Республики Молдова – выдвигая своих представителей;

Программа стратегического обеспечения целостности Республики Молдова, должна быть разработана соответствующими профильными, экспертными группами, обоих берегов Днестра, а также академическими кругами, во имя совместного государственного строения Республики Молдова, включая Приднестровье – стремясь к всеобщему благополучию, равенству и процветанию.

На основе закона Nr. 435 от 28.12.2006 РМ, об административной децентрализации власти – разработать и принять на законодательном уровне согласованную совместно с представителями ПМР в Парламенте Республики Молдова, будущую структуру управления, децентрализованной администрации Приднестровья.

Подводя итог, стоит отметить, что, скорее всего, повестка приднестровского урегулирования будет развиваться и дальше. Поддержать этот непростой процесс как раз и призваны такие профессионалы как Д. Козак и К. Нойкирх. Так уже, из восьми пунктов по мерам доверия между Тирасполем и Кишиневом пока полноценно реализованы два-три. До конца года при поддержке Итальянского председательства в ОБСЕ и его спецпредставителя Франко Фраттини стороны еще постараются реализовать на практике договоренность о восстановлении нормальных отношений в сфере телекоммуникаций. Возможно, будут какие-то подвижки с отменой взаимных уголовных дел против чиновников с обоих берегов Днестра, по поводу чего Тирасполь и Кишинев в рамках Венского протокола ноября 2017 г. дали обязательство договориться до конца 2018 г.

Симптомом того, что вокруг Приднестровья намечается некое принципиально новое продвижение вперед, служит общая активизация внимания континентальной дипломатии к диалогу Тирасполя и Кишинева.  Налицо повышенное внимание Москвы к региону – наряду с возрастающей ролью в процессе урегулирования со стороны Германии. Эксперты считают, что совокупность проводимых дипломатических контактов по приднестровскому вопросу может сулить скорое появление некой новой комбинации подходов к урегулированию. Вероятнее всего, уже на рубеже 2018-2019 годов окончательно прояснится круг соавторов новой концепции по урегулирования «приднестровского вопроса».