Ivan Babici: 50,2 $ DTEK Trading împotriva 54,4 $ Centrala de la Cuciurgan pentru 1 megawatt pe oră – ce va determina o explozie socială în Transnistria

Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, a pierdut contractul cheie pentru exportul de energie în Moldova. R. Moldova de sine stătător produce aproximativ 25% din consumul de energie electrică, iar volumul neajuns îl cumpără din străinătate. Operatorii din Moldova privind furnizarea de energie electrică au renunțat în 2017 la contractul cu „INTER RAO” Rusia. Ministerul de Economie al R. Moldova a anunțat că schimbă partenerul cheie în materia de energie electrică începând cu 1 aprilie 2017 până 31 martie 2018. În schimbul Centralei de la Cuciurgan, de pe teritoriul Transnistriei, energia va fi cumpărată de la compania ucraineană DTEK Traiding cu prețul de 50,2 $ pentru 1 megawatt pe oră.

Conflictele politice din Moldova și Transnistria au adus la faptul că, subcontrolată de către Inter RAO Rusia, Centrala de la Cuciurgan a pierdut contractul cheie privind furnizarea energiei electrice la Chișinău. În cu acest an, Tiraspolul și Chișinăul cu ajutorul Moscovei intenționau să formuleze o schemă mai transparentă și doreau să înlăture mediatorul „Energocapital”, apropiat de fosta administrație a Tiraspolului. Ca mediator era interesat și   bussinesmanul din Moldova, liderul Partidului Democrat din Moldova – Vladimir Plahotniuc, și un număr de funcționari ruși. Mediatorul primea gaz de la Tiraspoltransgaz, îl transmitea în calitate de materie primă Centralei de la Cuciurgan și apoi vindea energia electrică Moldovei. Costul net al energiei de la Centrala Cuciurgan este de 17  $ pentru 1 megawatt pe oră.

La data de 31 martie negociatorii din Moldova în sfera energiei au negociat cu administrația de la Tiraspol posibila condiție pentru victoria mediatorului Energocapital cu prețul planificat de 49  $  pentru 1 megawatt pe oră.  Însă, pentru exercitarea schemei au insistat de la Moscova, noul președinte al R. Moldova – Igor Dodon și președintele Transnistriei – V. Krasnoselskii. După întâlnirea lor la data de 30 martie I. Dodon a declarat că mediatorul trebuie înlăturat. V. Krasnoselskii este de acord cu această poziție. Totuși și în aceste condiții nu s-a putut continua contractul cu Centrala de la Cuciurgan, deoarece prețul lor era mai mare decât cel ucrainean. Transnistria a început vânzările cu prețul de 58  $  pentru 1 megawatt pe oră, după a scăzut prețul la 54 $  pentru 1 megawatt pe oră, iar apoi la 52 $  pentru 1 megawatt pe oră, însă Chișinăul nu a acceptat prețul. Până în data de 31 martie Centrala de la Cuciurgan furniza energie electrică Chișinăului la prețul de 48,9 $  pentru 1 megawatt pe oră. Este important faptul că în 2015 Centrala de la Cuciurgan cumpăra gazul rusesc la prețul de 129 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în 2016 prețul a scăzut la 75 dolari. Prețul este legat de faptul că Transnistria nu își plătește datoriile de gaz la Gazpromul rusesc. Condițiile prețului de 75 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz s-au format pentru ca Centrala de la Cuciurgan să scadă prețul energiei și să formeze pentru cetățenii Moldovei un preț acceptabil pentru consumul de energie electrică. De facto se primea că cumpărând de la Transnistria energie, Centrala de la Cuciurgan își mărea datoria față de Gazprom, iar Chișinăul finanța Republica nerecunoscută prin intermediul cetățenilor, care consumau energie electrică.

DTEK Holding din Ucraina a propus un preț mai mic decât Centrala de la Cuciurgan. Însă, nu este clar dacă va putea DTEK să acopere cererea Moldovei în mod complet.

Această situație pentru Centrala de la Cuciurgan creează un risc de pierderi, totodată este o pierdere și pentru bugetul Transnistriei. Centrala de la Cuciurgan va trebui să funcționeze într-un regim redus, ca și în 2013, cânt Chișinăul la fel a cumpărat energie din Ucraina. Însă, este posibil ca Centrala de la Cuciurgan va găsi un cumpărător, de asemenea este posibil și încheierea unui contract cu DTEK Trading Ucraina.

Transnistria pentru moment încă nu a apreciat volumul pierderilor, însă și-a declarat poziția oficială. Ministrul pentru dezvoltarea economică S. Obolonik,  a afirmat că în timpul ofertei pentru Moldova au fost înfăptuite o mulțime de încălcări, pentru a înlătura furnizorul rus din licitație. Această ofertă fictivă conține și motive politice din cauza formării postului vamal moldovo-ucrainean cu Transnistria.

Experții ucraineni din sfera energetică, consideră că noul contract cu compania ucraineană deschide o schemă  și mai întunecată decât cea existentă până la data de 1 aprilie 2017 – schema furnizării energiei prin Transnistria. Ei pun la îndoială și alte momente de afaceri, care denotă scopurile din umbră ale vânzătorului (oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov) și cumpărătorul (oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc). Moment principal de îndoială este prețul, care este deosebit de ceea ce era prezentat în mass – media ucraineană. La mijlocul lui martie 2017 prețul era de 32-34 $  pentru 1 megawatt pe oră. Cu TVA prețul pentru furnizarea energiei în R. Moldova nu trebuia să fie mai mare de 40,8 $  pentru 1 megawatt pe oră.

La data de 20 martie a avut loc ședința Consiliului Pieții Energetice a Ucrainei, la care a fost adoptat un preț special al energiei pentru export, aproximativ 40,7 $  pentru 1 megawatt pe oră. Mai mult ca atât, pentru exportatori se va întoarce 20% din suma TVA, prețul exportului de energie în Moldova intra în suma de 32-34 $  pentru 1 megawatt pe oră.  După cum se vede, prețul planificat cu 10 zile înaintea semnării contractului este extrem de deosebit de prețul afirmat oficial 50,02 $  pentru 1 megawatt pe oră. R. Moldova va avea din nou o creștere a tarifelor de energie electrică, din cauza că până la data de 1 aprilie 2017, Chișinăul cumpăra energia cu 48,99 $  pentru 1 megawatt pe oră.

Pentru mulți experți din Moldova și Transnistria rămân neclarificate mai multe aspecte legate de furnizarea energiei. Rămâne de aflat în ce mod  Centrala de la Cuciurgan a propus furnizarea energiei direct fără mediatorul Energocapital la prețul de 54,4 $  pentru 1 megawatt pe oră dacă cu mediator prețul era de 48,95 $  pentru 1 megawatt pe oră? Deci, cum în timpul anului 2016 Moldova cumpăra energie de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 48,95 $  pentru 1 megawatt pe oră?  Rămâne de aflat de ce Moldova nu a acceptat prețul special de la Ucraina de 32-34 $  pentru 1 megawatt pe oră – este important și rolul consumatorului, care ar trebui să primească un preț mai redus pentru energie, dacă va fi reîntors TVA în proporție de 20% la prețul de 50,2 $  pentru 1 megawatt pe oră (10,4 $  pentru 1 megawatt pe oră). Va putea compania din Ucraina în condițiile de criză energetică să aloce Moldovei timp de un an volumul necesar de energie? În balanța energetică a Ucrainei pentru export sunt 90 milioane de kilowatt pe oră în fiecare lună, Moldova are nevoie de 270 milioane de kilowatt pe oră, ceea ce înseamnă că exportul acoperă doar 30% din necesar.

Este important să se discute despre posibilele efecte care vor afecta Transnistria, iar administrația de la Tiraspol trebuie să dezvolte în mod operativ un plan pentru stabilizarea situației economice și energetice.

În prezent în Transnistria există o intensă emoție în rândul populației, cauzată de noutatea că energia electrică în Moldova va fi furnizată nu de Centrala de la Cuciurgan ci de compania ucraineană. În scurt timp situația economico-socială din Transnistria se va înrăutăți și va scădea la nivelul Moldovei și Ucrainei. Populația Transnistriei este convinsă că cursul valutei naționale este dependent de încasările în Transnistria a dolarilor SUA din exportul energiei electrice. Bunăstarea Transnistriei se baza pe venitul din exportul de energie.

Se așteaptă o creștere rapidă a cererii la valuta transnistreană, din cauza crahului managementului companiilor de export. Scăderea încasării valutei în Transnistria se ascunde în politica economică a administrației actuale de la Tiraspol, care duce la creșterea cursului de la 11, 35 la 15, 00  ruble transnistrene pentru un dolar SUA. Experții economiști prognozează un curs de vară de 22-24 ruble pentru un dolar SUA.

Pierderea contractului cu Moldova în privința furnizării energiei electrice, va face ca administrația  transnistriană să se gândească la reforme și schimbarea cursului politicii externe. Sunt o mulțime de factori, care încurcă exportatorii transnistrieni să concureze în măsură egală cu companiile din străinătate. Mulți din acești factori sunt legați de administrația de la Tiraspol. De exemplu, Banca Centrală a Transnistriei a adoptat o cerință pentru exportatori, să vândă o parte din venit la cursul scăzut oficial, în prezent vânzarea obligatorie este de 25% din venit.

Este foarte posibil ca în viitorul apropiat în colectivele organizațiilor bugetare ale Transnistriei va avea loc o explozie socială, deoarece plățile câștigate vor rămâne la același nivel, iar plățile comunale, produsele alimentare vor crește considerabil, din cauza creșterii cursului rublei vizavi de dolarul SUA, datorită căruia se importă în Transnistria. Aceasta va aduce la scăderea locurilor de muncă, fondurilor comunale din bugetul statului. Poate deveni catastrofală situația din sfera educațională și sănătate, deoarece din cauza salariilor specialiștii vor părăsi regiunea.  Migrația muncitorească va cuprinde în primul rând tineretul. Ca rezultat va avea loc scăderea posibilităților productive a societății transnistrene.

Însă, nu demult în 2015, locuitorii Transnistriei se puteau mândri cu faptul că sunt unicul stat al CSI, care nu a devalorizat valuta națională și a realizat un rând de proiecte grandioase în sfera educației și sănătății.

Ieșirea grațioasă din criza economică, va demonstra maturitatea politică a noului președinte al Transnistriei V. Krasnoselskii și a Guvernului, care pentru societatea transnistreană în prezent este o etapă vitală.

 

Articolul este publicat în cadrul proiectului „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

sample