Locuitorii din Transnistria se întreabă, adesea, dacă legea marțială din Ucraina îi va afecta pe transnistreni? Legea marțială a fost declarată în regiunile Odesa, Vinița, care se învecinează cu Transnistria și alte opt regiuni. Legea va acționa timp de treizeci de zile și a început pe 26 noiembrie.
Ministerul de externe al Transnistriei monitorizează situația din țara vecină. Până în prezent, legea marțială din regiunile Odesa și Vinița nu a afectat în nici un fel Transnistria. „Trebuie remarcat faptul că Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei monitorizează situația. Suntem în permanentă comunicare cu Ambasada Ucrainei la Chișinău, – a spus Vitalii Ignatiev. – Recent am avut o convorbire telefonică. Până acum, după cum mi s-a spus, nu sunt planificate schimbări in regimul de trecere a graniței cu Ucraina de către cetățenii Transnistriei și staționarea lor pe teritoriul Ucrainei”.
În același timp, datorită legii marțiale impuse în regiunile din Ucraina care se învecinează cu Transnistria, este posibilă o inspecție mai atentă a vehiculelor și mărfurilor transportate la frontiera ucraino-transnistreană. Consiliul Transnistrean de Securitate a adoptat și o decizie privind instituirea unui centru de coordonare, care va monitoriza situația din Ucraina, precum și organizarea unei „linii fierbinți” de telefon (0-800-22-800) pentru transnistrenii care au nimerit într-o situație dificilă în Ucraina, încercând de a rezolva problemele lor prin metode diplomatice.
Dacă vă amintiți evenimentele de aproape o lună în urmă, după conflictul din strâmtoarea Kerci, care s-a încheiat cu reținerea de către FSB al Rusiei a celor trei nave de război a Ucrainei, care încercau să străpungă podul din Crimeea, și remorcate la Kerci, președintele ucrainean Petr Poroșenko a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Militar, în cadrul căruia șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, A. Turcinov, a anunțat că a fost decis să se impună legea marțială în țară pentru următoarele 60 de zile, dar prin decizia Radei Supreme a Ucrainei s-a decis declararea legii marțiale doar pentru 30 de zile.
Totuși, ce înseamnă legea marțială? Legea marțială este un regim juridic special care prevede acordarea de competențe speciale autorităților de stat. Unele măsuri care pot fi impuse în timpul legii marțiale: – puterile președintelui nu pot fi reziliate; de fapt, el devine singurul lider al Ucrainei; – imposibilitatea de a organiza alegeri; – dreptul la proprietate militară; – orice întreprindere poate fi utilizată pentru nevoi de apărare; – ore de gardă; – restricționarea circulației cetățenilor și a transportului, verificarea documentelor, a lucrurilor, a locuințelor și așa mai departe; restricționarea mitingurilor și a altor evenimente publice; – reglementarea mass-mediei.
Însuși Poroșenko a promis că acest lucru nu înseamnă o mobilizare imediată deplină a populației, ci doar „pregătirea celor care au făcut serviciul militar”. Odată cu introducerea legii marțiale a fost înăsprit modul de trecere a graniței Ucrainei de către cetățenii Rusiei. Conform Constituției Ucrainei, pentru durata legii marțiale din țară, este interzisă organizarea de reuniuni, referendumuri și alegeri. Asta înseamnă că și alegerile prezidențiale din martie din Ucraina pot fi anulate. La urma urmei, legea marțială poate fi introdusă și apoi extinsă pentru o perioadă lungă de timp.
Aceste evenimente pot afecta foarte mult situația din Transnistria, și anume, odată cu introducerea legii marțiale în Ucraina, blocarea Transnistriei este inevitabilă.
Legea marțială a fost introdusă aproape de-a lungul întregii frontiere moldo-ucrainene: de la punctul extrem de nord în Naslavcea până la punctul extrem de sud în Giurgiulești. În conformitate cu lista regiunilor, legea marțială a fost introdusă în regiunile Vinița, Lugansk, Nikolaev, Odesa, Sumi, Harkiv, Cernihiv, Herson și apele interioare din Azov – Kerci. După introducerea legii marțiale în regiunea Odesa, au fost introduse puncte de control pe drumurile-cheie din Odesa, inclusiv de-a lungul graniței cu Moldova. Ofițerii punctelor de control pot opri și inspecta toate vehiculele suspecte în conformitate cu legea marțială. Ucraina a interzis accesul bărbaților ruși în vârstă de la 16 până la 60 de ani. Autoritățile regionale din regiunea Vinița au întărit granița ucraineană cu Transnistria, în special au săpat șanțuri antitanc cu lungimea de 30 km. Introducerea legii marțiale a provocat în regiune o „rezonanță publică” în rândul populației regiunii Vinița. Din cauza legii marțiale, Odesa poate pierde nu numai turistul „de iarnă”, ci și iubitorii călătoriilor de vară. Acest lucru este evidențiat în rapoartele mass-media din țările vecine, care recomandă cetățenilor să se abțină de la călătoria în regiunea Odesa în legătură cu introducerea legii marțiale. Multe ministere de externe sunt alarmate de situație, iar experții străini din domeniul turismului afirmă că și sezonul turistic de vară din 2019 ar putea fi în pericol. După scăderea bruscă a numărului turiștilor în anul 2014, abia în acest an vizitatorii străini au început să se întoarcă în Ucraina. Cu toate acestea, din cauza introducerii unui regim special, ar putea trece ani de zile pentru a reabilita reputația Ucrainei ca țară turistică pașnică.
Una dintre primele țări care a răspuns la decizia autorităților ucrainene de a impune o lege marțială în mai multe regiuni a fost Republica Moldova, care și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la evenimentele din strâmtoarea Kerci. Autoritățile au declarat aproape imediat că ucrainenii nu trebuie să se teamă de agitația conflictului din partea lor, dar în același timp au început să vorbească despre posibile provocări la granița cu Transnistria. În același timp, în presa moldovenească au apărut recomandări de a se abține de la călătoriile spre Odesa, chiar și la sărbătorile de Revelion. De asemenea, o anxietate în Moldova a fost cauzată de acțiunea privind eliminarea numerelor ruse de la camioanele de tranzit. Șoferii din orașul Vulcănești din Moldova au fost printre primii care s-au încadrat în aceste sancțiuni. În același timp, mass-media străină vorbește despre comportamentul criminal din partea ofițerilor Ucrainei și că acest conflict a fost posibil de rezolvat, după cum se pretinde, numai după intervenția Consulatului R. Moldova de la Odesa.
Mulți cetățeni ai Transnistriei, pe lângă cetățenia transnistreană, dețin și cetățenia moldovenească, română, rusească și ucraineană. Aici apare o problemă, dacă călătorești în Ucraina cu un pașaport ucrainean, locuitorul din Transnistria pot fi recrutat în armată. Transnistria este interesată de faptul ca să nu existe nici un război, ca între Kiev și Moscova să înceapă un dialog. Aceste evenimente amenință siguranța regională. Însă, locuitorilor din Transnistria nu le rămâne decât să spere că un război în regiune nu va începe.
A fost alarmantă știrea emisă cu o lună înainte de incidentul din Ucraina. Când Șeful Statului Major, comandantul forțelor armate ale Ucrainei, Victor Mujenko a discutat cu Șeful Statului Major, comandantul Armatei Naționale a Moldovei Igor Cutie, interacțiunea în cazul înrăutățirii situației din regiunea transnistreană necontrolată de guvernul moldovean. Potrivit Șefului Statului Major, Moldova și-a exprimat interesul față de experiența ucraineană de instruire în luptă și de cooperare practică în cazul unei agravări a situației din Transnistria. Ambele părți au fost mulțumite de rezultatul întâlnirii, care a avut loc la Academia Militară din Odesa. Părțile au discutat aspectele de actualitate privind securitatea regională și perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale în sfera apărării și situația actuală a securității din Europa și din jurul Ucrainei. Reamintim că în iunie Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicita retragerea trupelor rusești din Transnistria.
Acest lucru nu este surprinzător: în timpul conflictului cu Tiraspolul, Moldova, de fapt, a folosit aceleași metode ca și forțele armate ucrainene în Donbasul de astăzi. O îngrijorare a provocat termenul „agravarea situației” – după cum se știe, Transnistria nu încearcă să atace nici Moldova, nici Ucraina.
Nu trebuie de uitat că pe teritoriul Transnistriei se află pacificatori ruși. În Ucraina, s-a calculat câți militari ruși se află în Transnistria. Pentru Ucraina, în afară de zonele ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, un pericol real este și granița comună cu Transnistria, unde de zeci de ani se află un contingent militar rus. Cel mai probabil, din această cauză, regiunile Vinița și Odesa au fost incluse în lista regiunilor țării în care a fost impusă legea marțială. Forța armatei transnistrene este de aproximativ 10 mii de oameni. Dintre acestea, 1,5 mii – ostași ruși. În plus, aproximativ 30 de mii de rezerviști. Armata este înarmată cu echipament militar, în special de tip sovietic, de exemplu, 26 tancuri T-64 în Vladimirovca. La fabricile din regiunea necontrolată de Chișinău se pot produce diferite sisteme militare. Ministerul transnistrean al apărării, alături de grupurile militare ruse care se află acolo, organizează în mod regulat exerciții militare.
Partea transnistreană susține că, cu ajutorul Rusiei, se desfășoară o operațiune unică și eficientă de menținere a păcii. Există un proverb: „vrei pace – pregătește-te pentru război”, ceea ce înseamnă că și în timp de pace trebuie să crești superioritatea militară și puterea în stat, astfel încât alte state să vadă starea de luptă a forțelor inamice și să le fie frică să atace.
Politicienii ucraineni au discursuri furioase împotriva Rusiei, dar toate acestea nu conving societatea să justifice legea marțială. Pentru a extinde situația militară și a amâna alegerile, lui Poroșenko îi este necesar să organizeze o altă provocare, care va fi „tragică” și va provoca un alt val de rusofobie în societate. Cu scopul de mai sus, Kievul poate veni cu următoarele scenarii: atacuri teroriste în interiorul țării asupra obiectelor militare și civile sau provocări militare la graniță cu Transnistria.
Granița transnistreană poate deveni un loc probabil pentru o altă provocare. Acest scenariu a fost deja exprimat de către șeful Administrației Regionale de Stat din Vinița: „Ei (Transnistria) au fost transferați acolo într-o poziție de barăci, folosind drone. Monitorizăm situația de acolo. Până în prezent, nu există niciun motiv să vorbim despre orice amenințări de amploare de pe teritoriul Transnistriei. Așa-numitele grupuri de sabotaj/diversiune care pot fi trimise și pot dezorganiza situația ar putea fi cea mai mare amenințare”, a explicat Valerii Korovii, șeful administrației regionale de stat din Vinița. După cum arată practica, partea ucraineană acționează în conformitate cu manualul de formare: în primul rând, presurizarea informației în jurul unei anumite zone, apoi provocarea.
De asemenea, acest lucru este indicat în vizita din 4 decembrie la Odesa a lui Avakov, Luțenko, și șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Pavel Demchin. În plus, pe străzile din Odesa, din 26 noiembrie, a fost remarcată redislocarea complexelor S-300 și a altor echipamente militare.
În mod similar, Partidul Democrat, care are majoritatea în Parlament, și oligarhul Vlad Plahotniuc din spatele acestuia ar putea fi interesați de provocări din partea Moldovei. Acest lucru rezultă din declarația unuia dintre liderii Partidului Democrat al asociației Veteranilor de Război, „Loialitate Patriei”, colonelul Constantin Busuioc. La o conferință de presă din 28 noiembrie, el a cerut Ucrainei să închidă granița cu Transnistria. O posibilă înfrângere a Partidului Democrat la alegerile parlamentare va duce la pierderea influenței monopoliste a lui Plahotniuc asupra puterii. Prin urmare, provocările armate la granița cu Transnistria vor oferi un as pentru lupta politică din Moldova. Poroshenko și Plahotniuc sunt parteneri de mult timp: în acest an parteneriatul a atins un nou nivel. Plahotniuc a cumpărat mai multe apartamente scumpe de lângă Administrația Prezidențială a Ucrainei din Kiev. Pentru Ucraina, provocarea armată va oferi o oportunitate de a dezvolta tema rusofobie și „agresiunea” Rusiei, actualizând problema unor noi sancțiuni anti-rusești, în special, pentru a încerca să prevină construirea gazoductului „Nord Stream – 2” și, desigur, în beneficiul personal al lui Poroșenko – pentru a anula alegerile prezidențiale, care sunt programate pentru 31 martie 2019, ca opțiuni de bază pentru dezvoltarea evenimentelor din regiune.
Analiștii europeni văd 4 scenarii de evoluție în regiune până în 2030:
Apartamentul comun: Conform acestui scenariu, relația dintre UE și Rusia nu se va îmbunătăți până în 2020. Rusia va face tot posibilul pentru a-și menține influența pe teritoriul Ucrainei. Mai aproape de 2024, oameni noi vor veni la putere în Rusia, Moscova își va reconsidera relațiile cu UE, va încerca să stabilească cooperarea. Uniunea Europeană în acest moment va experimenta tulburări interne. Țările aflate între Rusia și UE vor fi într-o poziție mai bună, ele vor putea beneficia de ambele părți. Comerțul îi va putea uni pe toți.
Casa comună: În opinia europenilor, acesta este cel mai pozitiv scenariu. Vorbim despre transformarea Rusiei. Recesiunea economică va duce la reforme democratice și financiare, ceea ce va contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova și UE. Este important de menționat că nu vor avea în comun numai obiective economice, ci vor lupta împreună cu posibile amenințări externe. UE nu recunoaște oficial anexarea Crimeei de către Rusia, dar o va accepta ca pe un „fait accompli”. Conflictele din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Crimeea vor îngrijora comunitatea internațională, dar vor apărea modalități de rezolvare a conflictelor.
Casă distrusă: În ciuda soluționării crizei din Ucraina, conflictul dintre UE și Rusia va continua până în 2030. Țările Parteneriatului Estic vor rămâne în zona de interes a ambelor părți, acestea vor deveni un teritoriu de instabilitate. Polonia și țările balcanice vor necesita garanții suplimentare de securitate din partea NATO. În Europa de Est, numărul forțelor militare va crește, ceea ce va conduce la o escaladare a conflictelor. Rusia va transfera forțe militare în Kaliningrad și alte zone de frontieră, va amenința lumea cu utilizarea armelor nucleare. Ucraina va rămâne împărțită. Moldova va păstra neutralitatea, temându-se că Rusia va răspunde aspru aderării noastre la NATO. Statutul Transnistriei va rămâne neschimbat.
Case separate: Prevede că UE și Rusia sunt în conflict constant, în timp ce conflictul armat este puțin probabil, este vorba de un „război rece”. Acele țări care se află între cei doi rivali vor suferi cel mai mult. Rusia va încerca din nou să tragă Ucraina în partea Uniunii Eurasiatice. Acordurile de asociere dintre UE și alte țări vor rămâne valabile, deși ambele părți vor încălca multe puncte. Transnistria, ca răspuns, își va actualiza declarația de independență.
Experții scriu în mass-media că, dacă se va produce o ofensivă a forțelor armate din Ucraina, atunci va fi în direcția Transnistriei. Legea marțială acționează exact atâta timp cât este descris în decretul președintelui Ucrainei. Pentru Ucraina este cel mai profitabil de a începe un război în Transnistria. Acesta este un teritoriu pro-rusesc cu trupe rusești, complet blocat, fără granițe comune cu Rusia. Și dacă va fi nevoie, pentru a ajuta Transnistria, Rusia se va afla imediat într-o poziție foarte dezavantajoasă. Va trebui să încalce granițele Ucrainei sau ale Moldovei și să se confrunte cel puțin cu România. Iar România este o țară a Uniunii Europene și un membru al NATO. Scandalurile cu livrarea de bunuri în Transnistria merg în fiecare an. De fapt, Transnistria este un adevărat „cazan”. Datorită faptului că transnistrenii au nu numai pașapoarte ruse, ci și moldovenești, iar unii au și pașapoarte românești. Distribuirea pașapoartelor este cea mai ușoară cale de a intra în teritoriile adiacente. Este absolut imposibil să se prevadă modul în care populația Transnistriei va reacționa la un eventual conflict militar. Desigur, Poroșenko are sarcina de a realiza un război condițional, un conflict puternic, care va fi relativ sigur pentru el, sau să elibereze un conflict direct cu Rusia pentru a obține toate preferințele electorale, diplomatice și politice. Adică, sarcina lui este de a atrage Rusia într-un conflict de putere.
Direcția transnistreană pentru Poroșenko este atractivă, iar dorința de a ajuta Moldova va fi, de asemenea, realizată în acest caz. Izolarea Transnistriei față de teritoriul principal al Rusiei, spre deosebire de Osetia de Sud, Abhazia, Crimeea si Donbas, nu oferă șansa unui transfer rapid de asistență sub orice formă din Rusia. Pentru a-și ajuta forțele de menținere a păcii, Rusia va trebui să meargă prin Odesa. Transnistria ocupă un teritoriu foarte îngust, adică scenariul unui „blitzkrieg” este mai mult decât realizabil. Singurul obstacol îl reprezintă armata Transnistriei însăși și forțele de menținere a păcii din Rusia. În acest caz, Transnistria va fi tăiată în unități separate, de către forțele ucraino-moldovenești. Transnistria este, de asemenea, mult mai preferabilă față de Crimeea. În Crimeea, Rusia poate lupta cu o apărare surdă. În eventualitatea unui atac asupra Transnistriei, Moscova va trebui să răspundă cu exactitate acțiunilor ofensive. Acestea vor fi în mod special – descoperirea trupelor sau bombardamentul fără milă.
Ucraina, bineînțeles, nu dorește să unească cu sine Transnistria, ea ar trebui doar să ajute Moldova. Dacă Kievul ar avansa doar din propriile beneficii, el s-ar sprijini în Tiraspol în speranța că după obținerea independenței sale finale, se va alătura Ucrainei, și nu Rusiei, cu care nu are granițe comune. Deci, să așteptăm un atac asupra Transnistriei sau nu? Până la momentul direcționării trupelor ucrainene la post, nimic nu poate fi spus cu siguranță, iar această întrebare nici nu este decisă la Kiev. În cele din urmă, trebuie să înțelegem că distrugerea enclavei ruse dintre Ucraina și Moldova nu este un scop, ci un mijloc. Situația ar trebui să fie luată în considerare în complexitate cu ceilalți factori externi.
Președintele transnistrean și-a exprimat atitudinea față de situația introducerii legii marțiale în Ucraina, astfel: „ceea ce se întâmplă acolo este, desigur, o tragedie. Sunt categoric împotriva prăbușirii Ucrainei. Dacă un astfel de stat mare ca Ucraina începe să se destrame în părțile sale componente, ne putem imagina o catastrofă umanitară, care va afecta și soarta Transnistriei. După orice destrămare urmează să fie victime … Din păcate, unii deputați ai Radei Supreme și alți reprezentanți ai societății civile generează agresiuni în jurul Transnistriei. Ei acționează complet greșit. Ei uită că cetățenii Ucrainei, ucraineni etnici trăiesc aici. Legea marțială, așa cum am prezis, nu ne-a afectat în mod direct. Da, ne-am ținut degetul pe puls, am avut toate informațiile, ne-am ocupat de situație, dar nu au existat consecințe după impunerea legii marțiale pentru Transnistria. Sper că se va termina în curând și totul se va stabiliza. Au fost câteva momente care au atins cetățenii Federației Ruse care trec frontiera, dar le-am rezolvat cu promptitudine. Vreau să doresc Ucrainei stabilitate și prosperitate, iar oamenilor – să supraviețuiască în aceste condiții dificile.”
Deci, vom trăi și vom vedea. Mai puțin de o săptămână a rămas până la anularea legii marțiale. Cred că toate circumstanțele dau Transnistriei un motiv de a fi la strajă. Probabil, în viitorul apropiat, situația de pe Nistru riscă să se schimbe în cel mai radical mod.
Жители Приднестровья часто задаются вопросом – отразится ли военное положение на Украине на приднестровцах? В Одесской и Винницкой областях, граничащих с Приднестровьем, наряду с восемью другими украинскими регионами объявлено военное положение. Действовать оно будет тридцать суток и началось с 26 ноября.
Внешнеполитическое ведомство Приднестровья отслеживает ситуацию в соседней стране. Пока что военное положение в Одесской и Винницкой областях никак не затрагивает приднестровцев. «Необходимо отметить, что министерство иностранных дел Приднестровья ведёт мониторинг ситуации. Мы находимся на постоянной связи с посольством Украины в Кишинёве, – заявил Виталий Игнатьев. – Недавно у меня состоялся очередной телефонный разговор. Пока, как мне сказали там, каких-либо изменений режима пересечения границы с Украиной гражданами Приднестровья и нахождения их на её территории не планируется».
Вместе с тем в связи с введённым военным положением в граничащих с Приднестровьем областях Украины возможен более внимательный досмотр автомобилей и грузов, перемещаемых через приднестровско-украинскую границу. Даже было решение Совета безопасности Приднестровья о создании координационного центра, который будет отслеживать ситуацию на Украине, и организации «горячей линии», по телефону которой (0-800-22-800) попавшие в сложную ситуацию на Украине приднестровцы смогут рассказать о своих проблемах и пытаться их дипломатическими методами решать.
Если вспомнить события почти месячной давности, то после провокации у Керченского пролива, закончившейся тем, что три военных корабля Украины при попытке прорыва к Крымскому мосту были задержаны погранслужбой ФСБ России и отбуксированы в Керчь, украинский президент Петр Порошенко созвал экстренное заседание Военного совета, в ходе которого глава Совета по нацбезопасности Украины А.Турчинов объявил, что было решено ввести в стране военное положение на ближайшие 60 дней, но по решению Верховной Рады Украины было принято решения объявить в ряде районов на 30 суток военное положение.
Что же означает военное положение? Военное положение – это особый правовой режим, который предусматривает предоставление специальных полномочий государственным органам власти. Некоторые меры, которые могут вводиться во время военного положения:- полномочия президента не могут быть прекращены; фактически он становится единственным руководителем Украины;- невозможность проведения выборов;- право военной собственности – любые предприятия могут использоваться для нужд обороны;- комендантский час;- ограничение передвижения граждан и транспорта, проверка документов, вещей, жилья и так далее;- запрет митингов и других любых массовых мероприятий;- регулирование СМИ.
Сам Порошенко пообещал, что это не будет означать немедленной полной мобилизации населения, а лишь «подготовку военнообязанных первой очереди». На время введения военного положения будет ужесточен режим пересечения границы Украины гражданами России. По Конституции Украины на время действия военного положения в стране запрещается проведение любых митингов, референдумов и выборов. А, значит, намеченные на март выборы президента Украины тоже скорее всего будут отменены. Ведь военное положение можно ввести и затем продлевать его сколь угодно долго.
Данные события очень сильно могут отразиться на ситуации в Приднестровье, а именно с введением на Украине военного положения неизбежна блокада Приднестровья.
Военное положение введено практически на всем протяжении молдо-украинской границы: с крайней северной точки в Наславче до крайней южной точки в Джурджулештах. Согласно перечню областей военное положение введено в Винницкой, Луганской, Николаевской, Одесской, Сумской, Харьковской, Черниговской, Херсонской областях и внутренних водах Азово-Керченской акватории. После введения военного положения в Одесской области были развернуты блокпосты на ключевых автомобильных дорогах Одесской, в том числе вдоль границы с Молдовой. Дежурные на блокпостах могут останавливать и досматривать по законам военного времени все подозрительные автомобили. Украина запретила въезд российским мужчинам в возрасте от 16 до 60 лет. Региональные власти Винницкой области укрепили украинскую границу с Приднестровьем, в частности вырыли противотанковые рвы длиной 30 км. Ввод военного положения вызвала в области «общественный резонанс» у населения Виницкой области. Из-за военного положения Одесса может потерять не только «зимнего» туриста, но и любителей летних путешествий. Об этом свидетельствуют сообщения в СМИ стран-соседей, которые рекомендуют своим гражданам воздержаться от поездок в Одесскую область в связи с введением военного положения. Многие Министерства иностранных дел встревожены сиарий. Речь идет о трансформации России. Экономический спад приведет к демократическим и финансовым реформам, что позволит наладить отношения между Москвой и ЕС. Важно отметить, что у них будут не только общие экономические цели, они будут вместе бороться с возможными внешними угрозами. ЕС официально не признает аннексию Крыма Россией, но примет ее как «совершившийся факт». Конфликты в Приднестровье, Абхазии, Южной Осетии и Крыме будут волновать международное сообщество, но появятся пути разрешения конфликтов.
Разрушенный дом: Несмотря на разрешения кризиса на Украине, конфликт между ЕС и Россией продолжится до 2030 года. Страны Восточного партнерства останутся в зоне интересов обеих сторон, они станут территорией нестабильности. Польша и Балканские страны потребуют дополнительных гарантий безопасности со стороны НАТО. В Восточной Европе будет нарастать количество военных сил что приведет к эскалации конфликтов. Россия перебросит военные силы в Калиниград и другие приграничные районы, она будет грозить миру применениям ядерного оружия. Украина останется разделенной. Молдова будет хранить нейтралитет, опасаясь что Россия жестко отреагирует на наше присоединение к НАТО. Статус Приднестровья останется неизменным.
Отдельные дома: Он предусматривает, что ЕС и Россия находятся в постоянном конфликте, при этом вооруженный конфликт маловероятен, речь идет о «холодной войне». Больше всего пострадают как раз те страны, что находятся между двумя соперниками. Россия вновь попытается перетянуть Украину на сторону Евразийского союза. Соглашения об ассоциациях между ЕС и другими странами сохранят свою силу, хотя многие пункты будут нарушаться обеими сторонами. Приднестровье в ответ обновит свою декларацию о независимости.
Эксперты пишут в СМИ, что масштабное наступление ВСУ если и случится, то в направлении —Приднестровья. Военное положение действует ровно столько, на сколько оно прописано в указе президента Украины. Украины выгоднее всего начать войну в Приднестровье. Это пророссийская территория с российскими войсками, полностью заблокирована, не имеющий с Россией общих границ. И если придется, Приднестровью помогать, Россия сразу же окажется в очень невыгодном положении. Ей придется нарушать границы либо Украины, либо Молдавии и конфликтовать как минимум с Румынией. А Румыния — страна Евросоюза и член НАТО. Скандалы с доставкой грузов в Приднестровье идут каждый год. Фактически, Приднестровье — это самый настоящий «котёл». В силу того, что Приднестровцы имеют не только российские, но и молдавские паспорта, а у некоторых, есть и румынские. Раздача паспортов — самый простой путь захода на сопредельные территории. И совершенно невозможно предположить, как отреагирует население Приднестровья на возможный военный конфликт. Безусловно, задача Порошенко — добиться какой-то условной войны, силового конфликта, который будет для него относительно безопасным, либо развязать конфликт напрямую с Россией, чтобы получить все дипломатические, политические и конечно же электоральные преференции. То есть его задача — втянуть Россию в силовой конфликт.
Приднестровское направление для Порошенко привлекательно и желание помочь Молдове тоже будет в этом случае реализовано. Изолированность Приднестровья от основной территории России в отличие от Южной Осетии, Абхазии, Крыма и Донбасса не даёт шансов на быструю переброску помощи в любом её виде из России. Для помощи своим миротворцам России придётся брать Одессу. Приднестровье занимает очень узкую территорию, то есть, сценарий блицкрига более чем реализуем. Единственное препятствие – армия самого Приднестровья и российские миротворцы. Приднестровье в этом случае будет разрезана наступающими войсками на отдельные части, которые будут добиваться украинско-молдавскими силами. Приднестровье также гораздо предпочтительнее Крыма. В Крыму Россия может отбиться глухой обороной. В случае атаки на Приднестровье, Москва непременно должна будет отвечать именно наступательными действиями. Какими они будут конкретно – прорыв войск или беспощадные бомбардировки – уже не столь важно.
Украина, естественно, не собирается присоединять Приднестровье к себе, она должна лишь помочь Молдавии. Если бы Киев исходил из собственных выгод, он бы как раз поддерживал Тирасполь в надежде, что после обретения окончательной независимости тот присоединится именно к Украине, а не к России, с которой у него нет общих границ. Так ждать ли нападения на ПМР или нет? До момента непосредственного выдвижения украинских войск на позиции ни о чём нельзя говорить наверняка и этот вопрос решает даже не Киев. В конечном итоге следует понимать, что уничтожение русского анклава между Украиной и Молдавией это не цель, а средство. И ситуацию надо рассматривать именно в комплексе с остальными внешними факторами.
Президент Приднестровья выразил свое отношение к ситуации с введением военного положения в Украине, а именно: «то, что там происходит, – это, конечно, трагедия. Я категорический противник распада Украины. Если такое великое государство, как Украина, начнет разваливаться на составные части, только можно себе представить гуманитарную катастрофу и как она скажется на судьбе Приднестровья. За любым распадом следуют жертвы…К сожалению, некоторые депутаты Верховной Рады и иные представители гражданского общества генерируют агрессию вокруг Приднестровья. Они категорически не правы. Они забывают, что здесь проживают граждане Украины, этнические украинцы. Военное положение, как я и прогнозировал, не затронуло нас напрямую. Да, мы держали руку на пульсе, владели всей информацией, действовали по ситуации, но каких-либо последствий после введения военного положения для Приднестровья не было. Я надеюсь, что оно скоро закончится и все стабилизируется. Были пару моментов, которые коснулись граждан Российской Федерации, пересекающих границу, но мы их решили в оперативном порядке. Хочу пожелать Украине стабильности и процветания, а народу – выжить в непростых условиях».
Что ж поживем – увидим. До отмены военного положения осталось меньше недели. Думаю, все обстоятельства дают основания Приднестровью быть на стороже. Возможно уже в самое ближайшее время ситуация на Днестре рискует измениться самым кардинальным образом.