Comandantul suprem a participat la transmiterea tehnicii de luptă de tip nou, modernizată unităţilor militare din cadrul Ministerului apărării.
Cu acest text, vădit controversat, agenţia transnistreană de presă „Olvia-pres” la 28 august curent ne informează că în Transnistria a avut loc transmiterea în unităţile militare a tehnicii de luptă, anterior supusă modernizării. Ştirea a rămas fără comentarii – posibil, nu în ultimul rând din motivul că vine pe urmele unei declaraţii a Preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenco, potrivit căruia „Transnistria nu prezintă pentru Ucraina un pericol militar”.
Evident că Preşedintele Ucrainei nu poate face asemenea declaraţii, fără a cunoaşte subiectul la care se pronunţă. Şi totuşi, liderul de la Tiraspol a onorat cu propria rezenţă completarea trupelor armate neconstituţionale cu blindate modernizate. Evenimentul va deveni mai accesibil pentru a fi supus unei analize minuţioase, dacă îl plasăm integral.
Astfel, E. Şevciuc şi ministrul apărării A. Lukieanenco au participat la evenimentul de transmitere în unităţile militare a TAB-urilor, care au fost supuse unei modernizări profunde de către serviciile ingenereşti ale ministerului. Indicaţiile referitor la restaurarea armamentului şi blindatelor de luptă anterior au fost date ministerului de către preşedinte. A venit timpul ca să se demonstreze cum a fost îndeplinită această misiune.
Cu prilejul evenimentului, E. Şevciuc a menţionat următoarele: „Realizînd doctrina militară de apărare, în actualele condiţii deloc simple, statul acordă armatei transnistrene o atenţie majoră, contribuind la sporirea capacităţii acesteia de luptă. Este necesar de a repara tehnica militară de luptă, produsă încă pe timpurile URSS. Modernizarea acestor maşini de luptă va permite sporirea gradului de protecţie a personalului, şi pregătirea efectivului pentru însuşirea noilor tipuri de tehnică militară”.Şevciuc a accentuat că „statul a acordat, acordă şi va acorda pe viitor atenţia necesară structurilor de forţă a Transnistriei pentru a asigura menţinerea nevelului necesar de apărare”. „În condiţiile prezenţei multiplilor provocări externe toate formaţiunile armate a structurilor de forţă şi a Ministerului Apărării trebuie să fie pregătite pentru a riposta unui eventual atac a inamicului”.
„Ministrul apărării” Anatolie Lukieanenco a dat explicaţii vis a vis de capacităţile tehnicii, obţinute în procesul de modernizate, între care transportarea desantului, destrugerea ţintelor bronate terestre şi celor aeriene la înălţimi mici. Maşinile au capacitatea de a funcţiona îndiferent de condiţiile climaterice.
Probabil că informaţia nu a trezit atenţia publicului şi din motivul că cele mai importante elemente nu sunt la suprafaţă. Noi le-am evidenţiat şi acum vom purcede la examinare în ordinea în care sunt plasate în text.
Formaţiunea rebelă transnistreenă are grijă de tehnica de luptă din dotarea structurilor de forţă. Ar putea fi o acţiune PR, la care se recurge tot mai des în condiţiile unei crize catastrofale în economie şi apropierii alegerilor parlamentare, iar apoi şi prezidenţiale. Însă regiunea e mică ca teritoriu. În forţele armate îşi satisfac serviciul, fie în termen, fie prin contract, o mare parte a populaţiei. În caz că ştirea nu ar corespunde adevărului, Şevciuc ar pierde incomparabil cu efectele aşteptate de la acţiunea PR. Concomitent, materialul este însoţit de un set de fotografii, în care clar se vede dotarea unor blindate depăşite de timp cu armament comparativ nou, cel puţin impropriu acestor maşini la momentul producerii. Mitralierele care se văd, ar putea fi de tip „Vladimirov” cu calibrul 17.4 mm, destinate atacului helicopterelor, „ţintelor aeriene la înălţimi mici”.
Şevciuc, spre deosebire de Petro Poroşenco, este convins că regiunea se află în zona unor eventuale provocări, cărora ar trebui să riposteze. Afirmaţia are un careva sens, doar fiind examinată de comun cu alte date – în prim plan cu şirul de aplicaţii militare interminabile, practicate în regiune. Majoritatea acestora au loc în prezenţa reprezentanţilor forţelor armate ale Federației Ruse, sau de comun cu acestea. Reprezentanţii Moscovei, în ultima vreme, declară în gura mare că se apără, exact în situaţia în care intenționează să atace. Să nu fie şi evenimentele la care ne referim de acelaşi ordin.
Capacitățile tehnicii renovate. Transportarea desantului, atacul ţintelor blindate şi aeriene.
Prima direcţie de modernizare – transportarea desantului, nu ar provoaca mare interes, de nu ar fi un element: unde poate în Transnistria, care de la Nistru la hotar cu Ucraina nu depăşeşte 40 km, iar în unele locuri hotarul e la 200 m. de Nistru, transporta desantul? Desantul ori este aruncat după linia frontului, unde este aşteptată lovitura forţelor de bază, ori urmăreşte inamicul care se retrage. În ambele cazuri este vorba de o operaţiune de atac, de o ofensivă, şi nicidecum nu de apărare. Astfel, Şevciuc ascunde careva intenţii ale acestui regim. Planurile de atac au determinat perfecţionarea tehnicii de luptă din dotare.
Secundă. Pentru a distruge blindatele inamicului şi ţintele ce zboară, este nevoie de armament special, de dispozitive sofisticate. În regiune acestea nu se produc şi în depozite nu au fost plasate. La fel nu se produc nici mitraliere de calibrul 14.2 şi 17.4 mm., nici lansatoare de rachete antiaeriene. Dar exact cu aceste tipuri de armament se pot atinge scopurile propuse. Plus, capacitatea tehnicii modernizate de a accționa în orice condiţii climaterice. Au primit motoare mai puternice şi mecanisme de tracţiune mai moderne. Şi încă un moment foarte important din text. Şevciuc a menţionat că utilizînd aceste blindate modernizate, efectivul se va pregăti pentru a „însuşi tehnica militară blindată nouă”.
Repetăm, regimul nu dispune de rezerve de tehnică, arme, armament, piese de rezervă, cum ar fi motoare sau transmisiune. Totul este prezentat de partea rusă. Însă, înainte de a dota structurile secesioniste cu tehnică complet nouă şi contemporană, FR a recurs la o simplă manevră de sustragere a atenţiei: oricăror critici ei vor răspunde că regimul a reparat cu propriile forţe tehnica, și că reprezentanţii FR nu au nimic comun cu asta.
Repetăm: din 2011 încoace, gruparea militară a FR în Transnistria este permanent în proces de modernizare. În aceste scopuri în regiune s-au adus masiv tehnică de luptă, armament, camioane, piese de schimb. La moment suntem martori ai unui element din acest proces – modernizarea blindatelor, factor extrem de important în strategia de ofensivă. Contra cui este axată armata care se reînoieşte nu importă. În ambele cazuri Moldova va avea de suferit considerabil.
Consider că participanţii la negocierile vizînd soluţionarea conflictului nistrean în formatul 5+2 ar trebui să ceară în mod necondiţionat liderilor de la Tiraspol descoperirea potenţialului militar şi surselor de reînnoire a acestuia. În caz de refuz, de sistat cu regimul dat toate relaţiile, inclusiv economice şi comerciale. După plasarea în funcţie a blindatelor renovate, poziţia formatului 5+2 nu va mai conta.
Ion Leahu.