În primele zile ale lunii aprilie, Vadim Krasnoselschii, liderul de la Tiraspol, a vizitat Moscova, unde a avut mai multe întâlniri cu oficiali din FR – inclusiv cu Dmitrii Kozac, responsabil de relațiile cu RM în administrația președintelui V. Putin. Aproximativ în același interval de timp, capitala Rusiei a fost onorată de vizita lui Igor Dodon. Cum au relatat ambii pentru presă, scopul vizitei ar fi fost convingerea conducerii FR de a le elibera cantități posibile de vaccin antiviral. Evident că Moscova a promis prestarea Moldovei a 160 mii doze de vaccin ”Sputnik V”, din care 62 de mii de doze sunt destinate regiunii transnistrene.
Transnistria spune că speră a procura pe parcurs cantitatea vaccinei de care ar mai avea nevoie. Krasnoselischii consideră că sunt necesare 200-300 mii de doze, pe când Ruslan Mova, pretinsul ”ministru de interne”, șeful stafului operativ, format pentru combaterea COVID – 19, declară că e nevoie de cel puțin 500 mii – probabil pentru ambele vaccinări. Astfel, putem considera că analiza noastră de altă dată, potrivit cărei populația regiunii nu depășește 300 de locuitori, se confirmă.
Practic, cu această constatare știrea ar putea fi consumată. De nu ar fi două coincidențe, puțin probabil, ocazionale. Cum am menționat mai sus, concomitent cu Krasnoselschii la Moscova se afla și Igor Dodon, ex-președintele RM, persoană care se consideră principalul exponent și promotor al intereselor FR în Republica Moldova. Am putea presupune că, afară de cerșitul vaccinului, cei doi ar fi discutat cu responsabili din FR și procesul de reglementare transnistreană. Dodon referitor la acest subiect nu s-a expus, pe când Krasnoselischii la 7 aprilie a oferit un amplu interviu ”Ziarului Parlamentar” din FR (publicat la 8 aprilie de către agenția de știri ”Novosti Pridnestrovia”), în care și-a expus punctul de vedere referitor la cele mai importante aspecte ale evoluțiilor în regiune și ale relațiilor cu Moldova.
Referitor la pandemie.
Geografic suntem prinși între Ucraina și Moldova, e aproape Europa – factorii care mult determină situația epidemiologică la noi, în special creșterea numărului de contaminări. (Ultimele săptămâni în regiune se înregistrează un număr de noi contaminări, mai mare decât la Chișinău). La noi activează Staful operativ, care dirijează procesul de organizare a tratamentului. Asigurăm instituțiile medicale cu tot necesarul. Nu ne speriem de numărul celor contaminați -replicăm cu organizarea acțiunilor de tratament. Evident, așteptăm vaccin. Recent am primit două mii de doze AstraZeneca și o mie de Pfizer, dar, evident că mizăm mult la ”Spuntik V”. (Krasoselischii nu spune că vaccinul a fost distribuit de către Chișinău, din lotul oferit Moldovei de România. Că AstraZeneca, practic, a fost ignorat de angajații sistemului medical, care cu plăcere au administrat Pfizer).
Încă la 28 decembrie 2020 am convenit cu Dmitrii Kozac referitor la prestarea a 62 mii de doze ”Sputnik”, însă Moldova a înaintat anumite cerințe, care prea complicau procesul de transportare a medicamentului. La moment, toate obstacolele sunt înlăturate (Dodon e și el la Moscova, pentru a înlătura obstacolele) și vaccinul în aprilie-mai curent va ajunge în Transnistria. Suntem gata și să procurăm 200-300 mii de doze, pentru a închide problema și a asigura securitatea populației în cadrul scrutinului electoral în Duma de Stat a FR în septembrie 2021. (Încă un aspect care ar fi fost discutat cu Krasnoselischii și Dodon).
Referitor la economie.
Economia regiunii, axată la export, a avut mult de pierdut în urma destabilizării relațiilor externe. În 2020 am fost suplimentar afectați și de secetă, ceea ce a redus substanțial capacitățile de export a produselor agricole. În pofida acestor probleme, ne-a reușit să asigurăm plata salariilor și a pensiilor, și să onorăm alte obligațiuni financiare față de populație. Bazele economiei transnistrene le constituie agricultura, prelucrarea metalelor, construcția de mașini, producerea mărfurilor de textil și a băuturilor alcoolice. Toate aceste articole sunt solicitate anume de Federația Rusă, motiv din care Rusia re prezintă pentru noi un partener extrem de important. (Potrivit statisticii, de la 65 la 70% din exportul regiunii este orientat statelor UE, în special României). Krasnoselischii spune că speră ca în anii 2021-2022 economia regiunii să revină la indicile de până la pandemie.
Relațiile cu Moldova.
Sunt deloc simple. Și acest lucru nu se datorează Maiei Sandu, procesul de negocieri s-a confruntat cu complicații esențiale încă în 2019. Anume la acel timp Moldova a zădărnicit mai multe acorduri anterioare, a redus considerabil numărul întrevederilor grupurilor de lucru și, respectiv, a deciziilor acestora. Cel mai important – Moldova a refuzat a-și onora obligațiunile în cadrul acordurilor semnate anterior. Noi am întâmpinat anul 2021 cu o mare pauză în procesul de negocieri. Doamna Maia Sandu, în calitate sa de președinte ales, a obținut ceea ce a obținut. Odată și odată ea va trebui să se descurce cu acest patrimoniu. (Declarația e făcută pentru ziarul din FR, respectiv, putem presupune că aprecierile au fost coordonate cu cei de la Moscova).
Despre pacificatori.
Pornind de la varietatea declarațiilor, referitor la modificarea statutului pacificatorilor, este important să înțelegem de ce este condițonată una sau altă opinie la acest capitol. Unii, discutând subiectul, vorbesc doar despre oameni înarmați, despre componenta militară a situației. Eu apreciez pacificatorii doar ca o oportunitate de a continua procesul de negocieri cu Moldova, de a garanta pacea și stabilitatea pentru populație. De aici problema de bază – dacă schimbăm statutul operațiunii de pacificare și retragem pacificatorii FR – garantăm pacea în regiune și continuarea procesului de negocieri? Eu unul la întrebarea dată răspund negativ. Pentru transnistreni pacificatorii sunt cei care ne asigură pacea. Doar nu este deloc secret, că pe malul drept există cei care nu ne agrează. Opiniile revanșarde nu au dispărut, motiv care și determină necesitatea prezenței pacificatorilor. În același timp, Moldova a întreprins multe tentative de a retrage pacificatorii din regiune. De aceeași părere e și actuala Președinte al Moldovei Maia Sandu, susținută de Secretarul General NATO domnul Jens Stoltenberg, care a declarat că ”Rusia încalcă integritatea teritorială a RM, plasând în Transnistria trupele sale militare”. Noi nu uităm că, potrivit lui Vladimir Putin, retragerea pacificatorilor e posibilă doar după soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Dar reglementarea e problematică, cum a repetat Krasnoselischii, din cauză că relațiile statale și de drept ale Chișinăului și Tiraspolului nu sunt reglementate (adică Chișinăul nu recunoaște Transnistria în calitate de stat suveran) nu există și un acord multilateral, care ar exclude reluarea conflictului armat.
Asta, în linii mari, este poziția Tiraspolului. Am putea pune punct. Nimic principial nou. Dar mai răsfoim o pagină din știrile oferite la 9 aprilie curent, de AS ”Novosti pridnestrovia”.
Subdiviziunile de infanterie motorizată au efectuat exerciții de consolidare a interacțiunilor în ofensivă. Etapa de trageri la țintă a exercițiului a fost patronată personal de ”ministrul apărării” general-maiorul Oleg Obrucicov.
O mare atenție merită ”legenda” aplicațiilor. ”Inamicul pe neașteptate, profitând de aplicațiile afișate anterior, a ridicat la maxim gradul de pregătire al trupelor sale, ceea ce i-ar fi permis să atace pozițiile regiunii”. (Copiată unu la unu cu situația din estul Ucrainei). Unitatea transnistreană a primit ordin a se pregăti de defensivă, a riposta inamicului și a forma condiții pentru a ataca.
În partea finală a aplicațiilor efectivul sistemelor antiaeriene, a lansatoarelor de mine și echipajele tancurilor au efectuat trageri la țintă. În filmele video, care însoțesc știrile de la poligon, se văd trei tancuri T-72, cinci blindate BTR-60PB, 2 instalații antiaeriene cu țeava dublă, lansatoare de mine de calibrul mare, care trag real la țintă. Și nu cu unul-două proiectile oarbe, ci se trage în serie. Se demonstrează (Tiraspolul e conștient de faptul că pozele vor fi studiate de diferite stafuri militare) că regiunea nu duce lipsă de cartușe și proiectile, începând cu cele de 5.45mm. pentru ”Kalașnikov”, 14.7 mm. pentru ”Utes” și terminând cu 122 și 150 mm. Respectiv, pentru lansatoare de mine și tancuri. Potrivit aceleiași surse, 85% din efectivul antrenat la aplicații sunt studenții institutului militar a ”MA” a regiunii, restul – militari în termen, care au fost recrutați 3-5 luni în urmă. Cum a relatat ”ministrul” Oleg Obrucicov – ”militarii au demonstrat, că sunt pregătiți pentru a realiza asemenea sarcini”.
Concluziile sunt evidente. Regiunea transnistreană este calificată de Moscova drept un suport esențial trupelor sale, care ar putea acționa în estul Ucrainei. Acestea prezintă o forță considerabilă, pornind de la nivelul de dotare și de instruire. Ceva mai devreme, în aspect similar au evoluat trupele aeropurtate ale regiunii și tot cu pretextul că sunt supuse testărilor la finele ciclului de iarnă de instruire. Se pregătesc cei care ”vor pace și securitate”. Numai nu a pace miroase de la aceste antrenamente.