Ion Leahu: Decizia Dumei din 16 iunie 2021

La Moscova la 16 iunie curent s-a produs un eveniment mult așteptat la Tiraspol. Evenimentul nu numai că se aștepta, dar activ se pregătea. Săptămâna trecută la Dubăsari a avut loc o adunare a ”apărătorilor Transnistriei”, care s-a finalizat cu semnarea unei srcisori în adresa Dumei de Stat a Federației Ruse. În adresarea se declara că Moldova ”subminează procesul de negocieri, indicate a identifica modul de soluționare a diferendului nistrean, și atacă drepturile transnistrenilor, aplicând blocade și restricții asupra libertății circuitului a mărfurilor și populației”. În adresare a fost indicată integral lista solicitărilor, cu care administrația de la Tiraspol ”argumentează” teza ”eschivării Chișinăului” de la ”tratativele constructive” și aplicarea politicii de ”strangulare” a regiunii. Observatorii considerau că acțiunea (lansarea Hotărârii) va avea loc ceva mai târziu, pentru a nu se pierde pe fundalul evenimentului principal – întrunirea în Elveția a liderilor FR – V. Putin și a SUA – Joe Biden.

Cel puțin la 16 iunie curent, observatorul Olga Gorceac de la Newsmaker scria că fracțiunea ”Rusia Unită” în Duma de Stat a propus deputaților a examina și a adopta o Hotărâre ”Referitor la planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei, axate la compromiterea procesului de reglementare transnistreană”. În proiectul Hotărârii fracțiunea-inițiator ”Rusia Unită”, i-a acuzat  pe Doamna Maia Sandu și conducerea Ucrainei de ”blocarea” regiunii transnistrene și de subminarea operațiunii de menținere a păcii. Deputații au caracterizat drept critică situația în care s-au pomenit ”concetățenii” lor și au înaintat un set de măsuri, indicate a o ”redresa”. Între altele s-a propus ca executivul de la Moscova să expedieze în regiune un set de vaccin anticovid, utilaj medical și, concomitent, să adopte decizii care ar simplifica penetrarea pieței rusești de către mărfurile produse în Transnistria. La fel, s-a propus ca Duma de Stat să dezaprobe acțiunile Doamnei Sandu și ale autorităților ucrainene în raport cu Transnistria. Merită atenție partea politică a documentului. Se constată că ”Criza politică în Moldova, condiționată de alegerile prezidențiale  și însoțită de imixiunea SUA, României și a UE, nu a fost depășită, din contra, se aprofundează concomitent cu apropierea alegerilor parlamentare, preconizate pentru 11 iulie curent”. Forțele politice care sunt de partea Doamnei Maia Sandu aplică toate posibilitățile disponibile pentru a ”complica blocada Transnistriei, a procesului de negocieri, pentru a deteriora procesul de asigurare a păcii, care a demonstrat convingător eficiența sa” – se spune în proiectul hotărârii. Un loc aparte în documentul vizat este consacrat relațiilor moldo-ucrainene. Pornind de la faptul că, în ianuarie curent, Președintele Maia Sandu a efectuat vizita sa la Kiev, autorii hotărârii consideră că ”scopul acesteia a fost anume coordonarea acțiunilor comune anti-Transnistria”. La concret, se declară că în temeiul acordului moldo-ucrainean de la 11 iulie curent transportul transnistrean va fi supus controlul vamal la toate punctele de trecere moldo-ucrainene, iar de la 1 septembrie curent –  va fi sistat accesul în Ucraina al transportului dotat cu numerele de înmatriculare  transnistrene.  Proiectul a fost înregistrat în Duma de stat la 15 iunie, ca doar la o zi, la 16 iunie curent, să fie introdus pe agenda Legislativului rusesc și votat fără mari dezbateri.

Textul final a Hotărârii puțin diferă de cel din proiect. Merită atenție titlul: ”Duma de Stat nu va permite îngenunchierea propriilor cetățeni”. În varianta finală Duma de Stat ”exprimă o îngrijorare profundă în legătură cu situația în jurul regiunii transnistrene, care la direct afectează interesele și drepturile cetățenilor FR, locuitorilor regiunii”. Mai mute acțiuni ale Chișinăului ”provoacă probleme, care la direct afectează securitatea și bunăstarea cetățenilor FR, aflați cu traiul în Regiunea Transnistreană”. În legătură cu asta informăm ca ”toți se înțeleagă, că FR în calitatea sa de garant al reglementării conflictului transnistrean, a păcii și liniștii pe malurile Nistrului, nu va permite ca cineva să forțeze cetățenii săi să îngenuncheze”. Parlamentarii din FR condamnă aplicarea către Transnistria a măsurilor de blocare sau de restricționare și, la fel, atacurile în adresa operațiunii de pacificare. Deputații consideră necesar a debloca pe cât e posibil mai degrabă, procesul de negocieri în vederea lansării procesului de reglementare transnistreană la toate nivelurile existente. Duma de Stat a sesizat guvernul FR, propunându-i spre examinare mai multe acțiuni de susținere a regiunii: Se propune:

  1. A activiza realizarea practică a acordurilor interdepartamentale, anterior semnate de către Chișinău și Tiraspol.
  2. A examina posibilitatea de a stabili un regim special de asigurare a accesului produselor transnistrene pe piețele FR, în special – certificarea acestora, licențierea, efectuarea (simplificarea) procedurilor vamale.
  3. A elabora un complex de măsuri, indicate a asigura în timp oportun cu pensii cetățenii FR, aflați cu traiul în Transnistria.
  4. Duma de Stat consideră necesar crearea condițiilor, ca mijloacele ”capitalului mamei” (un credit special, destinat familiilor) se fie accesibile și cetățenilor FR, aflați cu traiul în regiune.
  5. Deputații recomandă Băncii Centrale a FR efectua conectarea regiunii la sistemul de plată ”Mir”, pentru a asigura garanțiile sociale locuitorilor Transnistriei.

Mai departe urmează un capitol, care nu se cam înscrie în caracterul documentului. ”Duma de stat a FR solicită ca organele statale respective ale Republicii Moldova să îndeplinească indiscutabil toate acordurile, încheiate anterior.” Alt îndemn, la fel de ”politicos”, este adresat Ucrainei. Deputații amintesc că Ucraina este garant și intermediar în procesul de tratative moldo-transnistrean, calitate în care propune Kievului să evite presiuni asupra oricărei părți implicate în conflict, și să contribuie la soluționarea problemelor existente în exclusivitate la masa de negocieri.

Evident, nu a întârziat cu comentariile la subiect Vadim Krasnoselischii, liderul regimului secesionist.  Potrivit SA ”Novosti Pridnestrovia”, el a menționat că documentul Dumei de Stat a FR, este ”un semnal clar, trimis din partea unei importante și influente țări din lume”. ”Consider că este clar pentru toți, că Declarația înseamnă expunerea opiniei oficiale a unui stat influent, mediator și garant în procesul de reglementare moldo-transnistreană, și este adresată tuturor participanți, implicați în procesele regionale”.

Fenomenul că Moscova acordă asistență Regiunii transnistrene este în felul său argumentat. Documentul în cauză nu este prima acțiune de intimidare a Chișinăului pe parcursul timpului, dar nu putem să nu atenționăm la caracterul dur și obraznic ai actualului. Probabil, Rusia aplică un mod agresiv în relații cu toate statele care nu se supun întru totul punctului de vedere al Kremlinului. De aici și tonalitatea indicativă a hotărârii.  Nu aș vrea să am dreptate, dar apar momente care indică la faptul că scopul este atins, că Chișinăul pleacă urechea la ”semnalele” de la Moscova. Potrivit jurnalistului Vera Balahnova de la ”NewsMaker”, ”Guvernul RM la 16 iunie 2021 a decis  eliberarea de la plata taxelor vamale a agenților economici transnistreni, care importă-exportă mărfuri prin punctele vamale la hotar cu Ucraina-Pervomaisc-Cuciurgan”, ”Noviei Goieni-Platonovo”, ”Novosavițcoie-Cucurgan”. (Decizia inițială a fost adoptată la ședința Guvernului RM din 27 ianuarie curent). Guvernul moldovenesc explică decizia sa prin ”imposibilitatea de a asigura înregistrarea în mod stabilit în Agenția Servicii Publice a RM a mai multor agenți economici din Transnistria”. E necesar timp suplimentar, spun cei de la guvern, pentru ca structurile statale să găsească modalități eficiente pentru a asigura înregistrarea importatorilor din regiune. Din 2017 autoritățile RM permanent extind termenul de eliberare a companiilor transnistrene de la perceperea taxelor vamale. Probabil, tot fiind în proces de identificare a modalităților? Am putea să presupunem că decizia guvernului din 16 iunie ar avea conotație electorală. Însă procesul continuă din 2017. Care e sensul afirmațiilor Moscovei referitor la ”blocadă”, ”impusă” de Chișinău, dacă nici măcar taxele vamale nu se percep? Și de ce nu auzim reacția MAEIE al RM la demersul Dumei de Stat? Am putea asista la o mare înțelegere electorală: Tiraspolul, contra extinderea vacanței la perceperea taxelor, va asigura prezența alegătorilor la urnele de vot, iar Chișinăul nu va aplica aceste impozite și va depune eforturi considerabile pentru a promova în parlament forțe pro-moscovite. În caz că intenția le reușește, au toți de câștigat. Moscova își consolidează prezența în regiune; forțele pro-ruse rămân la putere; Vadim Krasnoselschii primește o susținere considerabilă pentru a lua al doilea mandat consecutiv de ”Președinte al ”rmn”. Evident, vor avea de pierdut forțele proeuropene și populația din RM, dar ele nici nu figurează pe aspectul de interese al Dumei de Stat a FR.