Ion Leahu: Ajutorul Rusiei

Este cunoscut faptul că președintele RM Igor Dodon mizează mult la ajutorul Moscovei în vederea consolidării pozițiilor de guvernare a propriei persoane și a formațiunii care o reprezintă. Miza e atât de mare, că tot mai des evoluează în forme de grotesc, ceea ce face ridicule nu numai persoana respectivă, dar se proiectează și asupra statului. Apare încă o latură a situației: poziția lui V. Putin, în față căruia are loc acest  proces. Cât timp va răbda el persoana respectivă, cum va extrapola atitudinea către el asupra populației. Aspectul dat ne interesează din motive absolut pragmatice. Primul: perspectivele soluționării conflictului nistrean, la care Dodon mizează mult la asistența Moscovei; al doilea: perspectivele alegerilor din 2018. Nu putem exclude ca tabăra pro-Dodon, pro-rusească, să obțină majoritatea. Ce se face cu sistemul financiar moldovenesc, bazat pe asistența exterioară? Ce noi angajamente va semna Dodon la cerearea Kremlinului?

Întrebările sunt generate de situație, dar și de comportamentul președintelui Dodon la Soci, în cadrul întâlnirii cu liderul de la Moscova V. Putin, reflectată de Andrei Kolesnikov, ziarist la publicația rusească ”Kommersant” la 11 octombrie curent. Materialul lui Kolesnikov redă un aspect al situației – atitudinea lui Putin. Apoi vom vedea poziția Tiraspolului.

La 10 octombrie curent, Dodon a sosit la reședința lui Putin ”Bocearov Rucei”, care i-a acordat o audiență îndelungată, în fața camerelor de luat vedere. Ultima e important, odată ce alți Președinți, cum ar Emmamoli Rahmon din Tadjikistan, au beneficiat de o întâlnire de 30 de minute fără nici o cameră. Pentru Dodon, care a venit îndată după Rahmon, din contra, era important să vorbească mult și anume în fața camerelor, ca la Chișinău toți se vadă, cât de aproape ele e de Putin. Și, că alături de Putin, Dodon va merge până la capăt.

Integral convorbirea a fost consacrată importanței grațierilor oferite de Moscova și efectelor pozitive ale acestora. 10 luni de la reluarea contactelor moldo-ruse la cel mai înalt nivel.  A crescut exportul mărfurilor moldovenești pe piețele Rusiei cu 17%: bucuria lui Dodon e puțin fondată, odată ce relațiile comerciale cu Rusia au crescut în toate statele post sovietice, despre ce vorbea Putin, și indica cifra de start de 40%! Căderea în ultimii ani a fost atât de gravă, încât nu este nevoie de eforturi colosale pentru a atinge asemenea cifre.  Referitor la Moldova, exportul strugurilor de masă a crescut de 19 ori, de mere de trei. Ar însemna că strugurii de masă în genere nu se exportau în FR. Aparte Dodon a mulțumit pentru soluționarea problemei migraților. Potrivit lui, câteva zeci de mii de persoane au obținut posibilitatea de reveni în Rusia sau a rămâne acolo la lucru. Momentul dat este extrem de important, el face parte din promisiunile preelectorale a lui Dodon, și acum el, de-facto, raportează populației despre reușitele sale.  Dodon a afirmat că realizarea promisiunilor nu a decurs fără probleme, condiționate de factorii interni și externi.  Pentru a demonstra că cele spuse de Dodon sunt reale, la întâlnire a participat și Dmitri Rogozin. 

Pentru prima dată delegația tinerilor din Moldova va participa la festivalul tineretului din Soci, a continuat Dodon. Am contribuit, ca în delegație să fie tineri din ambele maluri ale Nistrului.

Referitor la Transnistria vom vorbi aparte, însă țin să vă mulțumesc din partea populației din ambele maluri pentru operațiunea de menținere a păcii, care anul acesta marcat 25 de ani, sărbătorite pe ambele maluri. Este o operațiune de succes.

Am avut câteva întâlniri cu conducerea Transnistriei, în conformitate cu planul schițat. Prima perioadă va fi consacrată soluționării problemelor curente – plăcuțele înmatriculare a transportului, telecomunicația fixă, recunoașterea diplomelor. Sper că, în  timpul apropiat, problemele date vor fi soluționate. Cât ține de reglementarea politică a diferendului, este clar că problemele date vor fi abordate după alegerile parlamentare din 2018.

Reacția lui Putin a fost următoarea. El a menționat că deciziile Moscovei de a liberaliza piețele pentru producția moldovenească, de a accepta prezența emigranților din Moldova, au fost efectuate anume pentru a susține eforturile lui Dodon în aspectul promovării restabilirii relațiilor cu Federația Rusă. Comentatorii de la ”Kommersant” consideră că, legalizând migranții din Moldova, Putin îi legalizează pe Dodon și datoria acestuia către Moscova, pe care președintele acestui stat este obligat s-o ramburseze. Putin i-a și explicat, în ce mod poate fi rambursată această datorie: el speră că migranții vor aprecia forțele ruse, care contribuie la consolidarea relațiilor moldo-ruse. Aprecierea poate fi una: susținerea regimului Putin în Rusia și votarea pentru Dodon în Moldova.

Referitor la Transnistria, Putin a spus următoarele: „Vom face tot ce e necesar pentru a reglementa acest conflict. Vom fi garanți ai înțelegerilor, care odată vor apare pentru a scoate problema de pe ordinea zilei. Dodon a replicat că majoritatea cetățenilor foarte bine înțeleg asta și, în pofida guvernului și majorității parlamentare, forate echilibrat au reacționat la provocațiuni. Evident, aceste provocațiuni, ce țin de migrați, de export, nu vor rămâne fără o reacție corespunzătoare.

„Vă mulțumesc pentru eforturile depuse pe parcursul acestui an. Oamenii apreciează asta pozitiv.” Și Putin a mulțumit.

Ar părea că Dodon asigură realizarea planurilor sale și referitor la Transnistria. El i-a raportat lui Putin că a avut o întâlnire cu reprezentanții societății civile din regiune. Însă, lucrurile nu s-au derulat așa cum le-a expus Dodon. Pentru a vedea tabloul amplu, examinăm materialul AS ”Novosti Pridnestrovia” din 10 octombrie curent, intitulat ”Vadim Krasnoselischii s-a întâlnit cu societatea civilă din republică”.

Evident că întâlnirea a fost condiționată de activitatea lui Dodon. Prima întrebare – activitatea ONG-urilor. S-a decis, că acestea pot activa, dacă nu subminează interesele statului. Însă, relațiile cu statul trebuie să fie reglementate prin lege. Nu trezește nici o îndoială, că noua lege va exclude, practic, activitatea ONG urilor care nu acceptă dirijarea din partea structurilor de forță.

Referitor la legea cu privire la procesul de negocieri asupra reglementării diferendului nistrean, care la moment nu este adoptată de parlament, Krasnoselischii a spus, că nu e nimic grav. Persoanele care participă la negocieri, se călăuzesc de prevederile Constituției și ale rezultatelor referendumului din 2006. Astfel, el dat de înțeles că nici o apropiere de Moldova nu poate fi.

Referitor la relațiile cu Moscova, la ajutorul financiar. Krassnoselschii a menționat că în Rusia, banii destinați Transnistriei nu sunt incluși în capitolele respective ale bugetului. Rusia se confruntă și ea cu mari probleme și nu întotdeauna banii se găsesc repede. Ar fi bine ca Rusia să aibă un capitol aparte la buget, destinat regiunii. Aici este important faptul că Mosocova nu ține Transnistria la nivelul de care se vorbește la Tiraspol. Ei ar dori acest nivel, însă FR are și alte probleme. Am putea presupune, că așa va fi atâta timp cât nu este clar cu Moldova. Din moment când Chișinăul va decide ireversibil calea europeană, Moscova va reglementa relațiile cu Tiraspolul. Regimul caută propriile rezerve. Au decis a nu mări plățile pentru serviciile comunale, a conserva tarifele la gaze și prestarea gratuită a unei mii de metri cubi de gaze pentru pensionari. În total aceste măsuri ar costa 130 milioane ruble, ceea ce a permis a evita indexarea pensiilor și salariilor. De la 3 la 11 milioane  ruble vor fi investite în tratament peste hotare a persoanelor care necesită asta. Concomitent, vor solicita Rusiei eliberarea certificatelor medicale, care ar permite tratamentul în FR, așa cum deja se practică în Abhasia.

Evident că tema centrală a fost întrunirea unor reprezentanți ai societății civile cu președintele Igor Dodon. Krasnoselischii a atenționat la faptul că cei din partea Transninstriei nu au dispus de decizia respectivă a ”statului”, astfel, reprezentându-se pe sine. Dacă unii reprezentanți ai partidului comunist vor relații cu Dodon, îi privește, însă noi nu putem admite atac la orânduiala statală a ”rmn”. În Sovietul suprem este comisia pentru etica deputatului, sunt organele respective ale statului, care sunt obligate să intervină cu explicațiile respective. ”Președintele” a solicitat ca și pe viitor reacția la asemenea acțiuni ale oricui să fie similară. Cum de tratat situația. Putin a acceptat tentativa lui Dodon de a crea condițiile de dialog cu societatea transnistreană, iar această societate categoric respinge. E de menționat, că și pe rețelele de socializare majoritatea se pronunță contra relațiilor cu Dodon, însă din ale considerente. Ei nu resping necesitatea relațiilor cu Chișinăul cum s-a poziționat Krasnoselischii, ei sunt contra relațiilor cu Dodon, care  nu dispune de pârghii reale pentru a adopta decizii.

S-a discutat despre relațiile cu Ucraina. S-a menționat, că ea este un partener important economia Transnistriei, însă conflictul cu Rusia a complicat posibilitatea realizării acestor relații.

Din atenția participanților la adunare s-a pierdut problema stării materiale a populației. Rusia plătește cu întârzieri. Propriile surse nu ajung. A ajuns în presă faptul că, la Dubăsari, angajații în sfera bugetară au primit salariile pe luna septembrie în volum de 56%. Administrația locală consideră că este un indiciu bun, odată ce alocările fiscale sunt în creștere. Probabil, nu prea bine stau cu matematica la Dubăsari: deja e octombrie. Vine termenul de plată a salariilor curente. Însă așa e populația din această regiune: fără salarii, dar contra Moldovei.  

Nu putem trece cu atenția fenomenul, de care nu o dată am vorbit. Tiraspolul se declară stat aparte, independent și suveran, însă nu ratează nici o posibilitate de a se promova pe seama acestei Moldove, pe care o ignoră și o disprețuiește.  Între 7 și 9  octombrie curent la Galați a avut loc sesiunea jubiliară a Clubului Internațional de la Marea Neagră. Vasile Kojan, vice președintele Camerei de Comerț transnistreană a participat la festivitate, fiind inclus în delegația RM. Evident, că nici un cuvânt de Moldova în știre nu s-a spus. Știrea a fost pentru a demonstra că ei, transnistrenii, participă la foruri internaționale, și că recunoașterea, practic, e ceva real.