Nimeni de la Chişinău nu examinează în mod serios posibilitatea repetării scenariului georgian pe Nistru, mai ales că acesta a avut un rezultat jalnic pentru Tbilisi. De această opinie este directorul Institutului de cercetare socio-politică și dezvoltare regională, Igor Șornikov, prezentată într-un comentariu privind afirmația ministrului Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza, cu privire la disponibilitatea Moldovei de a cumpăra arme letale care corespunde standardelor NATO.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el consideră că „înarmarea Armatei Moldovei după standardele NATO este unul dintre elementele marii negocieri care se desfășoară între autoritățile moldovenești și Occident cu privire la viitorul actualului regim politic din Moldova după alegerile parlamentare din 2018”.
„Trebuie să recunoaştem că Chișinăul a făcut o mișcare puternică. Trecerea la standardele NATO nu este doar un gest politic, ci și o ofertă avantajoasă pentru corporațiile militare americane și încă pe termen lung. Experiența noilor țări membre ale NATO care au făcut parte din fosta Organizație a Tratatului de la Varșovia arată că procesul de reînarmare consumă o mare parte din veniturile naționale și poate dura zeci de ani”, a menţionat fostul viceministru al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN.
Potrivit lui, planurile anunțate de către ministrul Apărării al Republicii Moldova „sunt asemănătoare cu cumpărarea de indulgenţe, iar autoritățile moldovene speră că, în schimbul comenzilor militare, Washingtonul va ierta păcatele pentru miliardul furat și, mai ales, pentru pierderea încrederii oamenilor în ideea de integrare europeană și euroatlantică în timpul conducerii alianțelor proeuropene în RM”.
„În 2018, Moldova va plăti Statelor Unite relativ puțin: Sturza a promis să reînarmeze doar un batalion. Dar deja în 2019, desigur, dacă regimul actual rămâne la putere, Moldova va plăti cu mult mai mult. Sturza a asigurat că, în cele din urmă, toate unitățile Armatei Naționale vor fi redotate”, susţine autorul.
În același timp, el este convins că economia moldovenească „nu poate rezista unei astfel de poveri de modernizare a armatei moldovenești”.
„Însă dacă reînarmarea se va face din contul asistenței financiare externe, așa cum a menționat Sturza, acest lucru va fi, într-adevăr, un semnal alarmant, pentru că pacea și stabilitatea vor fi puse în joc în întreaga regiune”, a punctat Şornikov.
El a subliniat că afirmaţiile ministrului sună „foarte amenințător pentru Transnistria și Rusia. Cel puțin acest lucru indică faptul că, în 2018, Chișinăul intenționează să continue politica de presiune psihologică asupra prezenței militare rusești pe Nistru, desfășurată pe larg în perioada mai-octombrie 2017”.
Sursa: