Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele alegerilor în instituția legislativă de la Tiraspol, de la sfârșitul lunii noiembrie, au dat câștig de cauză opoziției locale, punând în dificultate regimul lui Evgheni Șevciuk, ai cărui adepți au încercat să acuze falsificarea scrutinului. Însă pe fondul prăbușirii economice a regiunii de dincolo de Nistru și al nemulțumirilor sociale în creștere, scorul înregistrat de partizanii lui Șevciuk,care și-au adjudecat cel mult o treime din locurile în sovietul suprem de la Tiraspol, este unul pe deplin explicabil.”
Europa Liberă: Privite de la Chișinău, alegerile din regiunea secesionistă aveau mereu aceeași miză: care entitate politică va apropia sau, dimpotrivă, va îndepărta Tiraspolul de masa negocierilor cu malul drept al Nistrului. Cel mai recent scrutin a deschis noi perspective?
Gheorghe Cojocaru: „În pofida acestei înfrângeri electorale, Evgheni Șevciuk va rămâne în fruntea administrației de la Tiraspol până în 2016, când vor avea loc alegerile așa-zisului președinte al enclavei transnistrene. În perioada mandatului său de până acum au continuat, cu unele întreruperi, negocierile dintre Chișinău și Tiraspol în formatul „5+2”, fără a se ajunge la niște rezultate palpabile. Nu se știe cum și în ce măsură legislativul local recent ales va putea să influențeze mersul negocierilor dintre cele două maluri ale Nistrului, dar este evident că sprijinul politic al lui Șevciuk s-a diminuat considerabil și deciziile sale vor putea fi oricând contestate, chiar din interiorul puterii de la Tiraspol.”
Europa Liberă: Pe timpuri, Evgheni Șevciuk, înainte de a obține funcția de președinte al nerecunoscutei republici nistrene, era un fel de speranță a Chișinăului. Acum apare cineva mai bun decât Șevciuk?
Gheorghe Cojocaru: „Este prematur să se dea un răspuns la această întrebare. Dar, având în vedere experiența trecutului, se poate afirma că administrația de la Tiraspol a urmărit întotdeauna niște interese proprii și în plan intern și în plan extern divergente în raport cu interesele naționale ale Republicii Moldova. Partidul „Obnovlenie” care a câștigat alegerile în sovietul suprem de la Tiraspol se sprijină în special pe marele capital din stânga Nistrului, reprezentat între altele și de firmele „Sheriff” și „Kwint” care au afaceri și în dreapta Nistrului. Din această perspectivă un lucru este clar: cei de la Tiraspol, care fac afaceri pe piața Republicii Moldova, nu pot fi interesați de destabilizarea abruptă a relațiilor cu Chișinăul.”
Europa Liberă: Zisa diplomație a fotbalului a falimentat cu tot cu promotori. În așteptarea eventualelor rocade la Tiraspol, ce are de făcut Chișinăul?
Gheorghe Cojocaru: „În condițiile de criză economică care face ravagii pe ambele maluri ale Nistrului, o atenție maximă trebuie să se acorde problemelor sociale. Ignorarea acestor probleme va atrage în mod implacabil un vot de blam din partea oamenilor. Prin urmare, ca reflecție pe marginea acestor alegeri din zona separatistă, a căror legitimitate nu este recunoscută, o politică cu puternice accente sociale va trebui să devină o prioritate pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău.”
Sursa: http://www.europalibera.org/content/article/27418819.html