Expert european: Denunţarea Acordului de Asociere cu UE de către Transnistria ar putea zădărnici parcursul european al RM

Implementarea Acordului de Asociere cu UE în zona transnistreană nu este realizată din cauza multiplelor divergențe între interesele economice și politice. Potrivit expertului european Vladimir Bilcik, parcursul european al ţării noastre poate fi zădărnicit de denunţarea Acordului de Asociere de către Transnistria, scrie agora.md.

Precizăm că, Acordul de Asociere are o prevedere care se referă la faptul că implementarea acestuia trebuie să cuprindă întreg teritoriul ţării.

Pe termen lung în regiunea transnistriană prevalează interesele economice, au declarat analiștii de la „Expert-Grup” în cadrul unei mese rotunde despre implicațiile economice ale acestui proces.

În prezent, regiunea transnistreană are un regim comercial asimetric cu UE și CSI. Astfel, agenții economici din regiune dispun de anumite facilități la exportul și importul din UE. Spre exemplu, companiile transnistrene sunt mai bine protejate, întrucât taxele vamale de import din regiune sunt de 7,3%, comparativ cu 4,6% fixate pentru importul din RM.

Totuși, în continuare, există două scenarii pentru regiunea respectivă. Primul este implementarea Acordului de Asociere cu UE, care i-ar aduce mai multe efecte economice pozitive.

„Reducerea barierelor tarifare la export urmează să afecteze nesemnificativ economia regiunii, fiindcă companiile de acolo beneficiază deja de un regim preferenţial cu UE. Vorbim de un avans al exporturilor destul de modest de circa 0,5%. Principalul impact trebuie să derive din eliminarea barierelor non-tarifare de acces pe piaţa comunitară. Aici estimăm o creştere a exporturilor de 3,3%”, afirmă Adrian Lupuşor, directorul Expert-Grup. 

În ceea ce priveşte riscurile la care este supusă regiunea Transnistreană analiștii de la „Expert-Grup” menţionează că regiunea  poate pierde suportului financiar din partea Federaţiei Ruse, scăderea cu 20% a veniturilor bugetare, dar şi şocul competitiv pentru companiile locale.

Dacă va avea loc denunţarea acordului de Asociere cu UE, aceasta din urmă va anula regimul preferenţial de comerţ. Astfel economia regiunii Transnistrene se va comprima cu aproximativ 5,2%, deoarece exporturile vor scădea cu o pătrime, iar importurile cu aproximativ 7%.
Pentru acest an experţii estimează o creştere uşoară a Produsului Intern Brut impulsionat de relansarea activităţii uzine metalurgice de la Râbniţa.

Există anumite detalii tehnice care nu au fost discutate în cadrul negocierilor de semnare a Acordului de Asociere.

Vladimir Bilcik, reprezentantul Asociaţiei pentru Politica Externă Slovacia, spune că „există o prevedere care se referă la teritorialitate şi anume ce ţine de implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dacă acesta nu este implementat pe întreg teritoriul ţării atunci UE ar putea să-l suspende. Acest aspect tehnic trebuie soluţionat de Republica Moldova, iar această problemă este valabilă şi pentru Georgia în cazul Abhaziei şi Osetiei de Sud. Soluţiile tehnice trebuie să vină totuşi de pe intern”, afirmă expertul european.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/expert-european-denuntarea-acordului-de-asociere-cu-ue-de-catre-transnistria-ar-putea-zadarnici-parcursul-european-al-rm-85543.html