Evgheni Celeadnik: deprecierea rublei ruseşti este o lovitură în economia Transnistriei

Ideea de introducere a rublei ruseşti în calitate de a doua monedă oficială în Transnistria şi-a pierdut actualitatea din cauza deprecierii sale. Astfel și-a exprimat opinia expertul transnistrean Evgheni Celeadnik.

Potrivit agenţiei “INFOTAG“, expertul este de părere că “deprecierea rublei ruseşti este o lovitură în economia Transnistriei”.

Conform calculelor acestuia, de la începutul anului cursul valutei ruseşti a căzut cu 43%, ceea ce “va avea consecinţe dureroase pentru Transnistria, care pot genera nu doar pierderi financiare temporare, dar şi modificarea structurii de activitate de comerţ exterior”.

“Cota Federaţiei Ruse în volumul total al exportului Transnistriei şi aşa scădea anual. Acum este de 10-14% şi deprecierea rublei puţin probabil că a atins cel mai de jos punct”, menţionează el.

Aceasta înseamnă “reducerea capacităţii de cumpărare atât a populaţiei Rusei cât şi a partenerilor economici ruşi, iar din acest motiv situaţia producătorilor transnistreni poate deveni catastrofală”.

“Multe întreprinderi transnistrene, care îşi exportă produsele în Rusia, se confruntă cu probleme în privinţa contractelor deja semnate, deoarece tranzacţiile sunt prevăzute în ruble ruseşti. Cel mai paradoxal este faptul că unele întreprinderi cumpără materia primă rusească nu în ruble, ci în dolari SUA sau euro. Cauza este faptul că materii prime cum ar fi metalele, sunt legate de bursele comerciale internaţionale, şi sunt cotate în valută străină. Astfel, în condiţiile în care veniturile scad, costul producţiei rămâne acelaşi. Pentru unele întreprinderi situaţia dată poate deveni catastrofală”, prognozează Celeadnik.

Potrivit spuselor sale, cota pieţei ruse în exportul transnistrean continuă să se contracte, fapt care va pune sub semnul întrebării ideea de reorientare a economiei transnistrene spre spaţiul euroasiatic.

“Dacă vom consulta planurile, de exemplu, al Uzinei Metalurgice din Râbniţa, pentru lunile următoare, vom vedea că în ele piaţa rusă nu mai figurează. Toate acestea pot deveni cauza dependenţei în ascensiune a economiei transnistrene de pieţele vestice de desfacere. La rândul său, Uniunea Europeană, va intensifica presiunile asupra Transnistriei atât direct, cât şi prin Moldova şi Ucraina”, consideră expertul.

El a notat că şi pierderile pentru sectorul bancar al Transnistriei sunt inevitabile. Deja din iulie, pe piaţa transnistreană interbancară s-a dinamizat activitatea operaţiunilor de schimb valutar cu rubla rusească – băncile au început activ să scape de ea.

“Instabilitatea rublei ruseşti duce la creşterea aşteptărilor inflaţioniste din jurul său, ceea ce contribuie la diferenţa substanţială de curs. Astăzi în băncile transnistrene diferenţa de curs de vânzare/cumpărare a rublei ruseşti este de circa 10% (dolarul SUA – 1,3%). Cu astfel de costuri de conversie comerţul cu Rusia pierde orice sens, iar investiţiile ruseşti, atât de aşteptate de Transnistria, devin imposibile”, a menționat Celeadnik.

Potrivit expertului transnistrean, deprecierea rublei ruseşti va afecta negativ volumul transferurilor băneşti din Rusia. Doar în prima jumătate a anului în Transnistria, prin intermediul sistemelor internaţionale de transferuri băneşti au fost trimise peste $100 mil., în principal, din Rusia. În acelaşi timp, veniturile bugetului Transnistriei în 2014 au constituit $187 mil.

“Va scădea şi capacitatea de cumpărare a migranţilor muncitori şi majoritatea vor fi nevoiţi să renunţe la transferuri băneşti în favoarea rudelor din Transnistria. Adică remitenţele din Rusia vor scădea nu doar în dolari SUA, dar se va reduce şi numărul celor ce îşi permit să le efectueze”, consideră expertul, menţionând “tendinţa negativă a dinamicii transferurilor din Transnistria în Rusia: doar în primul semestru aceasta a constituit circa 40% (cu $8 mil.). Altfel decât ajutor din partea populaţiei transnistrene avute acordat rudelor din Rusia nu putem explica acest fenomen”.

 

Sursa: http://www.publika.md/lovitura-pentru-transnistria–un-expert-explica-riscurile-deprecierii-rublei-rusesti_2162361.html