Evgeniy Sheremet: Reformele lui A. Martînov și lipsa unui plan unificat de măsuri anti-criză vor ajuta populația? / Реформы А. Мартынова и отсутствие единого плана антикризисных мер помогут ли населению?

Actualul guvern din Transnistria, condus de Alexandr Martînov, intens propune modificări, reforme și inovații în regiune. Aș dori să menționez că în ultima perioadă au existat mai multe propuneri de modificări de natură diversă. Pe de o parte, activitatea intensă a  guvernului din Transnistria se datorează faptului că în decembrie 2021 vor avea loc alegeri pentru președintele Transnistriei și este necesar să se pregătească indicatori buni pentru președintele actual Vadim Krasnoselskiy. Dar această activitate a guvernului, cu dorința de a introduce reforme și de a arăta cel mai eficient management al autorităților și administrației locale, poate fi privită și din altă parte. Poate că candidatura în funcția de președinte al Transnistriei în persoana lui Alexandr Martînov poate fi considerată o opțiune „de rezervă”.

Să vedem ce schimbări au fost propuse în gestionarea regiunii în ultimele două luni. Acest lucru poate însemna obiective mult mai mari pentru Alexandr Martînov decât îndeplinirea atribuțiilor sale funcționale de prim-ministru.

Una dintre direcțiile activității guvernului este formarea proiectului de buget al Transnistriei pentru anul 2022, unde principalele orientări se referă la stabilitatea plăților sociale. În plus, este planificată implementarea tuturor programelor de dezvoltare –  Fondul de investiții de capital, Fondul rutier etc. Această direcție este prevăzută în strategia de dezvoltare a Transnistriei pentru 2019-2026. Programele de asigurare a locuințelor pentru tinerii specialiști din sectorul public și de sprijinire a întreprinderilor industriale și agricole cu împrumuturi preferențiale vor fi extinse.

Noi direcții vor apărea în Fondul de investiții de capital pentru anul 2022. Acestea fiind modernizarea cantinelor din instituțiile de învățământ și achiziționarea de autobuze școlare. În prezent, 147 de obiecte sunt incluse pentru lucrări de renovare. În Fondul rutier va fi adăugată repararea drumurilor secundare și a zonelor interioare. „Oamenii așteaptă soluții la aceste probleme”, a adăugat Alexandr Martînov.

Guvernul extinde programul țintă „Conservarea obiectelor imobile ale patrimoniului cultural din Transnistria, care necesită reparații urgente pentru 2019-2021”. Se propune completarea programului cu cinci obiecte: Tiraspol (monument lui V.I. Lenin); Bender („Clădirea gării Bender-1”, „Clădirea fostei vile a lui Flemmer și turnul de observație”, „Memorialul gloriei militare ”) și Dubăsari („Memorialul victimelor fascismului”).

Guvernul propune anul acesta să efectueze un experiment fiscal pentru a digitaliza munca de birou și administrarea activităților antreprenorilor individuali. Scopul principal al inovațiilor este simplificarea cuprinzătoare a procedurilor de interacțiune între antreprenorii individuali și autoritățile fiscale prin utilizarea unor forme electronice de interacțiune.

Alexandr Martînov a purtat un dialog cu șefii Ministerului Finanțelor, inspectoratele fiscale teritoriale, Ministerul Dezvoltării Economice, Ministerul Afacerilor Interne, Comitetul Vamal de Stat și Banca Centrală. Participanții la dialogul online extins au prezentat propuneri pentru minimizarea și suprimarea riscurilor de evaziune fiscală. Guvernul îndeplinește sarcina de a face plățile fiscale transparente de către toți antreprenorii din regiune. Așadar, se intenționează să se îmbunătățească schimbul de informații între serviciul fiscal, vamal și Banca Transnistreană pentru a răspunde cu promptitudine la posibilele fapte de sub-evaluare a bazei de impozitare de către întreprinderi și alte încălcări ale impozitelor. Acest lucru va permite prevenirea scenariilor negative și suprimarea în timp util a faptelor de evaziune fiscală în tranzacțiile economice externe. Ordinul de interacțiune va permite urmărirea tuturor tranzacțiilor atât pentru export cât și pentru import și va primi o serie de informații care ar putea fi analizate de autoritățile fiscale. În plus, Banca Centrală pregătește o inițiativă legislativă menită să sporească transparența financiară a activităților antreprenorilor individuali. Se propune stabilirea normei conform căreia toate tranzacțiile monetare ale unui antreprenor individual vor fi efectuate numai pe conturi pentru activitate antreprenorială și nu pe conturi personale. De asemenea, se propune o reformă care va crea un singur organism de control în domeniul finanțelor. Ministerul Afacerilor Interne a venit cu această idee. Concluzia constă în faptul de a colecta toate funcțiile de control într-un singur departament pentru mai multe activități operaționale pentru a identifica încălcările fiscale și alte nereguli.

Ideea acestor schimbări constă într-un control mai operațional al antreprenorilor din regiune și în urmărirea integrală a plății impozitelor către buget. Dar aceste idei vor duce la o creștere a numărului de organe de control și supraveghere din regiune, care este mai probabil să nu servească în mod eficient populației.

A. Martînov subliniază în mod repetat importanța formării conceptului de dezvoltare turistică, precum și necesitatea de a sistematiza munca în această direcție. Următoarea etapă în crearea unei imagini holistice a promovării sectorului turistic local a fost dezvoltarea programului țintă de stat pentru dezvoltarea infrastructurii zonelor recreative din orașe și raioane. Scopul programului este dezvoltarea durabilă a infrastructurii siturilor turistice. Implementarea sa este planificată în termen de cinci ani. Etapa principală a programului include crearea a 17 noi zone de agrement. În raioanele Rîbnița și Dubăsari sunt patru, în raioanele Grigoriopol și Slobozia – 3, în Camenca – 2 și încă o zonă de recreere în Bender. Conform calculelor preliminare, suma finanțării va fi mai mare de 21 de milioane de ruble (1.285.000 USD). Populația din Transnistria consideră că problema dezvoltării turismului este relevantă, conform sondajului, 21% dintre respondenți au remarcat lipsa infrastructurii turistice, inclusiv pentru familiile cu copii. În același timp, mai mult de 24% dintre transnistreni se așteaptă de la sectorul turistic o îmbunătățire a situației.

Zonele de agrement, a căror creare este prevăzută de program, sunt situate pe drumul de la Bender la Camenca și includ 72 de puncte. După finalizarea construcției, toate zonele de agrement vor fi transferate către soldul autorităților locale, care le vor oferi sprijinul suplimentar. Zona de agrement va include locuri de joacă și terenuri de sport, foișoare, grătare, mese, bănci, teritorii pentru amplasarea punctelor de vânzare. De exemplu, în satul Ciobruci, raionul Slobozia, este planificată crearea unei astfel de zone de recreere pe malurile râului Turunciuc în zona rifturilor.

A fost pregătit un proiect de Memorandum privind cooperarea dintre Serviciul Fiscal din Transnistria și Serviciul Fiscal Federal al Federației Ruse. Documentul este planificat să fie discutat cu colegii ruși în timpul următoarei vizite de lucru a lui Alexandr Martînov la Moscova.

Aceștia intenționează să introducă un impozit unic pentru investitorii din regiune și să reducă numărul de raportări, ceea ce va crește fluxul de investiții de capital în economia transnistreană. Directorul Agenției de Investiții, Andrei Betanov, a prezentat proiectul dezvoltărilor legislative. Astăzi, pentru investitori au fost prescrise următoarele preferințe: scutirea de impozitul pe profit, impozitul pe dividende, taxa vamală și o rată redusă de 14% pentru impozitul social unificat. Perioada efectului activ al acestor indulgențe depinde de valoarea investiției: de la 200 la 500 de mii de euro – timp de cinci ani, de la 500 mii la 1 milion de euro – timp de șapte ani, peste 1 milion de euro – timp de zece ani.

În același timp, oamenii de afaceri care au deschis sau intenționează să lanseze producția în Transnistria sunt obligați să plătească alte taxe: impozite pe proprietatea persoanelor juridice, impozite pentru jocuri de noroc, impozit pentru terenuri, mediu, plăți rutiere etc. Acest lucru implică un număr destul de mare de rapoarte care ar trebui transmise autorităților de reglementare.

Astăzi, un investitor trebuie să furnizeze un număr semnificativ de rapoarte, precum și o sarcină fiscală variabilă, care variază în funcție de etapa de dezvoltare a proiectului. Astfel, plățile pentru proiect în momentul lansării, din cauza prezenței costurilor fixe, duc la o creștere a sarcinii fiscale. Ca rezultat, vedem că mulți rezolvă această problemă cu angajarea persoanelor în baza contractelor personale de muncă. Soluția este văzută în introducerea unei taxe unice, care va înlocui un set de impozite disparate și, în același timp, va reduce întârzierile birocratice. Se propune stabilirea cotei unice de impozitare la nivelul de 3%.

Ca urmare a acestor modificări, riscurile investitorului sunt reduse la minimum atunci când interacționează cu autoritățile fiscale, adică întregul sistem va fi mai simplificat și mai transparent, inclusiv din punct de vedere al relațiilor de muncă. Indicatorul unic pentru colectarea impozitelor va fi venitul efectiv, apoi sistemul de interacțiune cu personalul va fi simplificat.

Această direcție vorbește despre importanța atragerii investitorilor. Conform observațiilor, aceștia nu sunt atât de mulți în acest moment, iar regiunea nu este atractivă pentru investitori. Să vedem la ce vor duce aceste schimbări în legi și în sarcina fiscală. Timpul ne va spune dacă acest lucru va duce la apariția de noi investitori.

Aș dori să observ că o astfel de activitate a guvernului în Transnistria, și mai ales în perioada de vară, nu este tipică.

Toată munca autorităților din Transnistria este evaluată prin creșterea nivelului de trai al populației și a veniturilor acestora. Să analizăm care este situația în orașe anul acesta.

Salariul mediu lunar nominal acumulat al unui angajat în Transnistria pentru ianuarie-iunie 2021 (excluzând întreprinderile mici, organizațiile non-profit, agențiile de aplicare a legii și autoritățile vamale) s-a ridicat la 5.276 ruble transnistrene (323 dolari SUA). Pentru perioada desemnată din 2020, aceasta a fost de 4.750 ruble (290 USD). Este înregistrată o creștere pe parcursul anului cu 11,1%.

Cu toate acestea, salariile sunt distribuite inegal între raioane. Dacă locuitorii din Dnestrovsc, Tiraspol și Rîbnița primesc salarii mai mari decât media din regiune, atunci restul raioanelor din Transnistria – mai mici. Locuitorii din Dnestrovsc sunt cei mai bogați astăzi, salariul nominal lunar mediu pentru ianuarie-iunie 2021 al unui angajat, rezident al orașului Dnestrovsc, se ridica la 7.920 ruble (485 USD) , în 2020 a fost 7.162 ruble.

Statisticile privind mărimea salariilor medii lunare în alte raioane/orașe sunt următoarele:

– orașul Dubăsari și raionul Dubăsari – 4.948 ruble (93,7%);

– Bender – 4.833 ruble (91,6%);

– orașul Slobozia și raionul Slobozia – 4.279 ruble (81,1%);

– orașul Grigoriopol și raionul Grigoriopol – 4.113 ruble (78,0%);

– orașul Camenca și raionul Camenca – 3.851 ruble (73,0%).

Din statisticile de mai sus, se pot distinge următoarele: dacă comparăm salariile medii din ultimele șase luni, în raioanele cele mai bine plătite și cele mai puțin plătite, lucrătorul mediu din Dnestrovsc primește un salariu mediu de aproximativ două ori mai mare decât un angajat din raioanele Camenca, Grigoriopol sau Slobozia.

Minima medie lunară de existență în Transnistria pentru iunie 2021 pe grupuri socio-demografice a populației este după cum urmează:

– pentru o persoană aptă de muncă – 1.724 ruble (105 dolari);

– pentru un pensionar – 1.360 ruble (83 dolari);

– pentru un copil – 1.662 ruble (101 dolari);

– în medie pe cap de locuitor – 1.602 ruble (98 dolari).

Există multe întrebări cu privire la schimbările promițătoare menționate anterior și acest lucru nu înseamnă că acestea vor fi suficiente pentru a îmbunătăți situația din regiune de la o stare de sărăcie la o stare de dezvoltare economică și socială.

Teza privind construirea unui stat orientat social cu o economie de piață, care a fost prezentată de autoritățile transnistrene, sună frumos și, la prima vedere, chiar convingător. Evident, această teză ar trebui să reconcilieze și chiar să unească pe cei care au nevoie de sprijin social și pe cei care au nevoie de condițiile capitalismului.

Cu toate acestea, în condițiile unei economii extrem de sărace, constrângeri politice și contradicții în creșterea socială, această teză este sortită uitării de facto.

Problemele care însoțesc Transnistria sunt un exemplu tipic al crizei unui stat capitalist. Mai mult, o criză care durează de multe decenii.

Beneficiile cu care Transnistria încearcă să calmeze anumite segmente ale populației, în primul rând pensionarii, duc în mod previzibil la o creștere a sentimentelor dependente, la o extindere a cheltuielilor nepromise ale unei economii deja slabe și la dispariția inițiativei private, cel mai important factor din mișcarea acelei economii de piață.

În practică, antreprenorii profită de lucrătorii lor, încălcându-le drepturile în ceea ce privește salariile și alte condiții de muncă. La rândul său, birocrația funcționează pentru un centru de control specific și îl ajută să stoarcă ultimele sucuri și, în cele din urmă, oferă o singură direcție de mișcare, către o sărăcie și mai mare.

Este foarte dificil să se corecteze această tendință dezastruoasă. În primul rând, pentru că este necesar să se schimbe întreaga structură a relațiilor dintre monopol și mediul de afaceri, care se construiește de aproape treizeci de ani. În acest timp, cu o afacere slăbită, birocrația a căpătat o forță extraordinară. Transnistria are nevoie de reforme economice mai serioase, altfel nu va supraviețui. Va veni momentul în care populația activă din punct de vedere economic va părăsi rapid regiunea transnistreană, iar mulți oameni din Transnistria pur și simplu nu vor putea să trăiască.

Relațiile transparente și oportunitățile de afaceri egale ar trebui să fie unul dintre primii pași. Piața transnistreană trebuie deschisă pentru investitori străini, antreprenori și este nevoie de liberă concurență, deși în practică investitorii se confruntă cu multe probleme. Este nevoie să se lucreze la simplificarea sistemului fiscal. Trebuie introduse cote uniforme de impozitare comune. Este nevoie de automatizarea depunerii declarațiilor fiscale, automatizarea controlului vamal și reducerea la minimum interacțiunea cu oficialii vamali. Doar libertatea în luarea deciziilor și implicarea maximă a populației în procesele economice pot opri sărăcia în regiune. Într-un alt mod, Transnistria nu are perspective.

 

 

Сегодняшнее Правительство в Приднестровье во главе с Александром Мартыновым интенсивно предлагает в регионе изменения, реформы и инновации, хочется отметить, что последнее время их стало больше и они носят разноплановый характер. С одной стороны, активность в Приднестровье Правительства обусловлена тем, что в декабре 2021 года пройдут выборы Президента Приднестровья и необходимо подготовить хорошие показатели для действующего Президента Вадима Красносельского. Но на данную активность Правительства, с желанием внедрить реформы и показать наиболее эффективное управление органами власти и управления на местах, можно посмотреть и, с другой стороны. Возможно кандидатуру в лице Александра Мартынова могут рассматривать как «запасной» вариант для баллотирования на пост Президента Приднестровья в декабре 2021 года.

Давайте посмотрим какие за последние два месяца предлагаются изменения в управлении регионом и может это означать большие цели для Александра Мартынова, чем выполнение своих функциональных обязанностей на посту премьера.

Одно из направлений работы Правительства — это формирование проекта бюджета Приднестровья на 2022 год, где основные ориентиры – стабильность социальных выплат. Помимо этого, предусматривается реализация всех программ развития – Фонда капитальных вложений, Дорожного фонда и др. Такой посыл заложен в стратегии развития Приднестровья на 2019-2026 годы. Продлят свое действие программы по обеспечению жильем молодых специалистов бюджетной сферы и поддержке производственных и сельхозпредприятий льготными кредитами.

В Фонде капитальных вложений – 2022 появятся новые направления – модернизация пищеблоков в образовательных учреждениях и покупка школьных автобусов, что является новым в регионе. Сейчас включено для ремонтных работ 147 объектов. В Дорожном фонде будут добавлено – ремонт дорог второстепенного значения и внутридомовых территорий. «Люди ждут решения этих проблем», – добавил Александр Мартынов.

Правительство продлевает целевую программу «Сохранение недвижимых объектов культурного наследия Приднестровья, требующих неотложного ремонта на 2019-2021 годы». В программу предлагается дополнить пятью объектами из городов: Тирасполь (памятник В.И. Ленину), Бендеры («Здание железнодорожного вокзала «Бендеры-1», «Здание бывшей дачи Флеммера и смотровая башня» и «Мемориал Воинской Славы») и Дубоссары («Мемориал жертвам фашизма»).

Правительство предлагает в этом году провести налоговый эксперимент по цифровизации делопроизводства и администрирования деятельности индивидуальных предпринимателей. Главная цель нововведений – комплексное упрощение процедур взаимодействия индивидуальных предпринимателей с налоговыми органами посредством использования электронных форм взаимодействия.

Александр Мартынов провел диалог с руководителями Минфина, территориальных налоговых инспекций, Минэкономразвития, МВД, УБЭПиК, ГТК и Центробанка. Участники расширенного онлайн-диалога представили предложения по минимизации и пресечению рисков уклонения от уплаты налогов. Правительство выполняет задачу по прозрачности уплаты налогов всеми предпринимателями в регионе. Так планируют улучшить между налоговой службой, таможней и Приднестровским банком обмен информацией в целях оперативного реагирования на возможные факты занижения налогооблагаемой базы предприятиями и иных налоговых правонарушений. Документ позволит предотвращать негативные сценарии и вовремя пресекать факты уклонения от уплаты налогов по внешнеэкономическим сделкам, применению трансфертного ценоообразования и др. Приказ о взаимодействии позволит отслеживать все сделки как по экспорту, так и по импорту и получать массив информации, который бы поддавался анализу в налоговых органах. Кроме этого, Центробанком готовится законодательная инициатива, призванная повысить финансовую прозрачность деятельности индивидуальных предпринимателей. Предлагается закрепить норму, что все денежные операции индивидуального предпринимателя будут осуществляться только по счетам для предпринимательской деятельности, а не по личным счетам. Так же предполагается реформа в том, чтобы создать единый орган по контролю в сфере финансов. С такой идеей выступило Министерство внутренних дел. Суть в том, чтобы собрать все контрольные функции в едином ведомстве для более оперативной деятельности по выявлению налоговых и иных нарушений.

Идея данных изменений в более оперативном контроле предпринимателей в регионе и отслеживания их уплаты налогов в бюджет в полном объеме. Но данные идеи приведут к увеличению количество контрольных и надзорных органов в регионе, что с большей вероятностью не будет служить эффективно для населения.

А. Мартынов неоднократно подчеркивает важность формирования концепта развития туризма, а также необходимости систематизации работы в данном направлении. Очередным этапом создания целостной картины продвижения местного туристического сектора стала разработка Государственной целевой программы развития инфраструктуры рекреационных зон в городах и районах. Целью программы является устойчивое развитие инфраструктуры туристских мест. Реализация ее планируется в течении пяти лет. Основной этап программы включает создание 17 новых рекреационных зон. В Рыбницком и Дубоссарском районе по четыре объекта, в Григориопольском и Слободзейском районах – по 3, в Каменском – 2 и еще одна зона отдыха в Бендерах. По предварительным расчётам объем финансирования составит более 21 млн рублей (1 285 000 долларов США). Население Приднестровья считает вопрос развития туризма актуальным, согласно опросу, 21% респондентов отметили отсутствие туристической инфраструктуры, в том числе для семей с детьми. При этом более 24% приднестровцев ожидают от туристического сектора улучшения ситуации и оборудования мест отдыха. Рекреационные зоны, создание которых предусмотрено программой, находятся по пути от Бендер до Каменки и включает в себя 72 пункта. После завершения строительства все рекреационные зоны будут переданы на баланс местных органов власти, которые и будут обеспечивать их дальнейшее сопровождение. Рекреационная зона будет включать детские и спортивные площадки, беседки, мангалы, столы, скамейки, территории для размещения торговых точек. Например, в селе ЧобручиСлободзейского района создание такой зоны отдыха планируется на берегу реки Турунчук в районе перекатов.

Подготовлен проект Меморандума о взаимодействии Налоговой службы Приднестровья с Федеральной налоговой службой РФ. Документ планируют обсудить с российскими коллегами в ходе ближайшей командировки в Москву Александра Мартынова.

Планируют для инвесторов в регион ввести единый налог и снизить количество отчетности, что увеличить приток капиталовложений в экономику Приднестровья. Директор Агентства по инвестициям Андрей Бетанов в презентационной форме изложил проект подготовленных законодательных наработок. Сегодня для инвесторов прописаны следующие преференции: освобождение от уплаты налога на доходы организаций, налога на дивиденды, таможенной пошлины и пониженная ставка в 14% по единому социальному налогу. Период активного действия этих послаблений зависит от суммы вложений: от 200 до 500 тысяч евро – на пять лет, от 500 тысяч до 1 млн евро – на семь лет, свыше 1 млн евро – на десять лет.

Вместе с тем бизнесмены, открывшие или намеревающиеся запустить у нас производство, вынуждены вносить и прочие сборы: налоги на имущество юридических лиц, игорную деятельность, земельные, экологические, дорожные платежи и т.д. Отсюда вытекает и достаточно большое количество отчетности, которую следует сдавать в контролирующие органы.

Сегодня инвестор должен предоставлять значительное количество отчетов, а также плавающая налоговая нагрузка, которая варьируется в зависимости от этапа развития проекта. Таким образом, платежи по проекту в момент запуска ввиду наличия постоянных издержек приводят к повышению налоговой нагрузки. И как следствие мы видим, что многие решают данный вопрос с устройством людей на работу по договорам личного найма. Решением видится во введении единого налога, который заменит собой комплекс разрозненных налогов и параллельно сократит бюрократические проволочки. Ставку единого налога предлагается установить на уровне 3%.

Как итог данных изменений, что минимизируются риски инвестора при взаимодействии с фискальными органами, то есть вся система будет более упрощенной и прозрачной, в том числе с точки зрения трудовых взаимоотношений. Единым индикатором по взиманию налогов будет фактический доход, то система взаимодействия с персоналом будет упрощенной.

Данное направление говорит о важности привлечения инвесторов, по наблюдениям их на данный момент не так много и регион для них не привлекаемый. Посмотрим к чему приведут данные изменение законов и налоговой нагрузки, приведет ли это к появлению новых инвесторов покажет время.

Хочется заметить, что такая активность Правительства в Приднестровье, а особенно в летний период не свойственная.

Вся работа органов управления в Приднестровье оценивается по увеличению уровня жизни населения и их доходам. Рассмотрим какая складывается ситуация по городам в этом году.

Среднемесячная номинальная начисленная заработная плата одного работника в Приднестровье за январь-июнь 2021 года (без субъектов малого предпринимательства, некоммерческих организаций, силовых структур и таможенных органов) составила 5 276 приднестровских рублей (323 доллара США). За обозначенный период 2020 года она составляла 4 750 рублей (290 долларов США). Рост за год – на 11,1%.

Однако размер оплаты труда неравномерно распределен по регионам. Если жители Днестровска, Тирасполя и Рыбницкого района получают зарплату выше среднего в регионе уровня, то остальных регионов Приднестровья – ниже.Днестровчане – самые обеспеченные на сегодняшний день, среднемесячная номинальная начисленная заработная плата за январь-июнь 2021 года одного работника, жителя города Днестровск, составила 7 920 (485 долларов США) рублей (2020 год – 7 162 руб.) При средней зарплате за этот же период равной 5 276 рублей (323 доллара США).

Статистика по размерам среднемесячной заработной платы других регионов следующая:
– г. Дубоссары и Дубоссарский район – 4 948 рублей (93,7%);

– г. Бендеры – 4 833 рубля (91,6%);

– г. Слободзея и Слободзейский район – 4 279 рублей (81,1%);

– г. Григориополь и Григориопольский район – 4 113 рублей (78,0%);

– г. Каменка и Каменский район – 3 851 рубль (73,0%).

Из приведенной статистики можно выделить следующее: если сравнивать среднюю оплату труда за прошедшее полугодие, в самом высокооплачиваемом и самых низкооплачиваемых регионах, среднестатистический работник в Днестровске получает среднюю зарплату примерно в два раза выше, чем работник в Каменском, Григориопольском или Слободзейском районе.

Среднемесячный прожиточный минимум в Приднестровье за июнь 2021 года по социально-демографическим группам населения следующий:

– на одного трудоспособного человека – 1 724 руб. (105 долларов США);

– на одного пенсионера – 1 360 руб. (83 доллара США);

– на одного ребенка – 1 662 руб. (101 доллара США);

– в среднем на душу населения – 1 602 руб. (98 долларов США) .

К вышеперечисленным перспективным изменениям есть много вопросов, так же это не говорит о том, что их будет достаточно для улучшения ситуации в регионе с состояния бедности к состоянию экономического и социального развития.

Тезис о построении социально ориентированного государства с рыночной экономикой, который был выдвинут Приднестровскими органами власти звучит красиво и на первый взгляд даже убедительно. Очевидно, этот тезис должен примирить и даже объединить тех кто нуждается в социальной поддержке и тех, кому условия капитализма крайне необходимы.

Однако, в условиях чрезвычайно бедной экономики, политической ограниченности и нарастающими противоречиями в обществе этот тезис обречён на фактическое забвение.

Проблемы, которые сопровождают Приднестровье, являют собой типичный образец кризиса капиталистического государства. Причем кризиса, затянувшегося на долгие десятилетия.

Льготы, которыми Приднестровье пытается задобрить отдельные слои населения, прежде всего пенсионеров, предсказуемо ведут к усилению иждивенческих настроений, расширению неперспективных расходов и без того скудной экономики и угасанию частной инициативы, важнейшего фактора движения той самой рыночной экономики.

На практике предприниматели, отыгрываются на своих работниках, ущемляя их в зарплатах и прочих условиях труда. Бюрократия, в свою очередь, работает на конкретный центр управления и помогает ему выжимать последние соки, а в итоге обеспечивает только одно направление движения, к ещё большей бедности.

Исправить эту губительную тенденцию очень сложно. Прежде всего потому, что необходимо менять всю структуру отношений монополиста и бизнеса, которая выстраивалась почти тридцать лет. А за это время при ослабшем бизнесе бюрократия набрала колоссальную силу. Приднестровье нуждается в более серьезных экономических реформах, но по-другому оно не выживет. В условиях, когда экономически активное население ускоренными темпами покидает Приднестровский регион, когда многие люди в Приднестровье просто не хочется жить.

Одними из первых шагов должны стать прозрачные отношения и равные возможности для бизнеса. Открыть рынок Приднестровья для иностранных инвесторов, предпринимателей и свободной конкуренции, хотя на практике инвесторы сталкиваются с большим количеством проблем. Вести работу по упрощению налоговой системе. Ввести единые, общие для всех ставки налогов, автоматизировать подачу налоговой отчетности, автоматизировать таможенный контроль и минимизировать взаимодействие с сотрудниками таможни. Только свобода в решениях и максимальная вовлеченность населения в экономические процессы может остановить бедность в регионе. По-другому у Приднестровья нет перспектив.