Transnistria este un avanpost al lumii ruse și al spațiului cultural euro-asiatic, este un obstacol în fața expansiunii ideologiei occidentale, a declarat politologul Alexandr Dughin în cursul unei prelegeri ţinute la Universitatea din Tiraspol.
Relațiile internaționale sunt definite nu doar de politică și economie, dar, în primul rând, de ideologia care formează sistemul de viziune asupra păcii. Potrivit politologului rus, esența ideologiei este ceea ce se află mai sus de pragmatică și se bazează pe dogme. Drept urmare, se formează un fel de imunitate față de argumentele din exterior.
Dughin presupune că lumea contemporană se află sub o puternică influență a ideologiei liberale occidentale, care este impusă de cea mai puternică țară din lume, SUA. Ideologiile alternative – comunismul și fascismul, în secolul XX -, care au ripostat liberalismului occidental, nu și-au demonstrat capacitatea de rezistență.
După 1991, potrivit politologului, SUA este unica țară din lume, care și-a permis să folosească instrumentul violenței în relațiile internaționale. Acest lucru a devenit un factor decisiv în tendința SUA de dominare globală. Cu toate acestea, menționează Dughin, această țară se vede ca un Mesia, un purtător al celor mai progresive descoperiri ale omenii și anume cu această idee SUA tinde să-și motiveze expansiunea după principiul „ce ne este permis nouă, celorlalți le este inadmisibil”.
De aceea, rezumă Dughin, politica și economia modernă sunt instrumentele ideologiei, care definește principiile relațiilor internaționale.
Statele care se opun expansiunii SUA (mai ales Rusia) trebuie să aibă un sistem ideologic puternic, o alternativă la liberalismul occidental. Politologul este convins că o astfel de ideologie se formează în spațiul euro-asiatic și Transnistria face parte din acest spațiu. Cercetătorul crede că statutul politic al Transnistriei este văzut nu doar din poziția geopolitică, dar și prin prisma ideologică.
„SUA recunoaște statutul politic al celor care împărtășesc ideologia lor. Iar Transnistria, din punct de vedere ideologic, este o piedică, pentru că se declară un avanpost al Rusiei. Pentru Occident, Transnistria este un non-sens, semn, care nu se încadrează în sistemul său de coordonate”, presupune Dughin.
Potrivit politologului, centrele intelectuale din Transnistria și Rusia, trebui să lucreze în colaborare strânsă, pentru a elabora un spațiu ideologic de alternativă.