Dmitri Soin: Moscova înțelege că coridorul comercial – este începutul integrării Trasnistriei în Moldova, respectiv – în UE

Regiunea transnistreană nu are altă cale decât să dezvolte comerțul cu Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de către așa-zisul deputat al sovietului suprem de la Tiraspol Dmitrii Soin, care susține că administrația transnistreană va trebui să plătească pentru „coridorul european” cu gazul rusesc.

Potrivit lui Soin, apropierea Tiraspolului de UE va lăsa regiunea fără gazul rusesc gratuit. Într-un interviu acordat publicației „Nezavisimaia Gazeta” din Rusia, acesta a subliniat că regiunea transnistreană supravieţuieşte în mare parte datorită resurselor energetice gratuite ruseşti, în special datorită gazului. Tiraspolul niciodată nu a plătit pentru acesta, iar Moscova nici nu a cerut. Gazul obţinut gratuit din Rusia, administraţia îl vindea consumatorilor locali şi banii încasaţi ajungeau în bugetul regiunii.

Deputatul de la Tiraspol a mai spus că preferinţele comerciale cu UE, de care beneficiază în prezent agenţii economici din regiune, expiră la 1 ianuarie 2016. Din acea zi, intră în vigoare noi reguli – companiile transnistrene vor trebui să obţină de la Chişinău certificate de export, iar impozitele din comercializarea produselor vor ajunge în bugetul din dreapta Nistrului.

„Dacă Tiraspolul va accepta aceste noi reguli de joc, marfa din regiune din nou va ajunge pe piaţa europeană. Dar, intrând pe coridorul european, Tiraspolul va provoca nemulţumirea Moscovei. Deși situația actuală impune autoritățile transnistrene să caute căi de supraviețuire: în Rusia a căzut rubla, în Moldova – leul, în Ucraina – hrivna. Comerțul cu aceste țări a devenit nerentabil. În rezultat, s-au oprit câteva uzine. Cu toate acestea, Moscova înțelege că coridorul comercial – este începutul integrării Trasnistriei în Moldova, respectiv – în UE”, a opinat Dmitrii Soin.

Deputatul transnistrean a mai precizat că așa-zisele autorități nu au „altă soluție decât să caute căi de restabilire a relațiilor cu Chișinăul și Kievul, care blochează frontiera cu Transnistria, și nu permite trecerea produselor și oamenilor”.

Realitatea.md precizează că pretinsele autorități de la Tiraspol au recunoscut că criza economică obligă la decizii nepopulare cum ar fi achitarea pensiilor și salariilor în proporție de doar 70%. Asta după ce în primele două luni ale anului, exportul din regiune a scăzut cu 25%, iar importul – cu 20%.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/deputat-al-sovietului-suprem-transnistria-nu-are-alta-soluie-decat-sa-dezvolte-comerul-cu-ue-70809.html