La data de 16 martie 2018, Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean a primit vizita unei delegații din Chișinău, formată din Alin Gvidiani – Șef-adjunct al Biroului politici de reintegrare și Șeful Secției analiză și planificare, alături de Eduard Bumbac, membru în Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.
Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Dialogurile LACT”, fiind orientate spre realizarea unui dialog între experții moldoveni – pe de o parte, și profesorii și studenții Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” – pe de altă parte.
Programul a fost introdus printr-o discuție analitică a invitaților cu membrii Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean și conducerea Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate. Cu acest prilej, au fost proiectate direcții și posibilități concrete de sprijinire a procesului de cercetare și învățământ prin expertiza Chișinăului (interviuri, analize, documente, parteneriate în proiecte referitoare la conflictul transnistrean). Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean – personal prin directorul său – a fost distins de către Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control prin medalie și legitimație onorifică.
A urmat întâlnirea publică a invitaților cu profesori și studenți ai Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate. În acest cadru, domnul Alin Gvidiani a prezentat o istorie și starea actuală a procesului de negociere, insistând asupra următoarelor: organizarea instituțională a procesului de negociere; personalitățile reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol; documentele importante semnate și stadiul implementării acestora; poziția Guvernului Republicii Moldova privind viitorul procesului de reglementare.
Domnul Eduard Bumbac și-a concentrat expunerea pe: situarea geografică a Zonei de Securitate; structura și rolul Comisiei Unificate de Control în gestionarea situației în Zona de Securitate; amplasarea posturilor de control; prioritățile Delegației Republicii Moldova în prevenirea și gestionarea riscurilor în Zona de Securitate.
În finalul expunerilor, invitații au răspuns întrebărilor din public, care au vizat aspecte referitoare la interconectarea telecomunicațiilor între cele două maluri ale Nistrului; starea liberei circulații în Zona de Securitate și posibilități de liberalizare a regimului circulației persoanelor; perspectiva traficului auto pe podul de la Gura Bâcului – Bâcioc și aspectele de securitate adiacente; ponderea crimei organizate în regiunea transnistreană; capacitatea autorităților de la Chișinău de a apropia o soluție definitivă a conflictului.
Proiectul „Dialogurile LACT” va continua prin invitarea unor experți din Chișinău și Tiraspol, precum și din țări și organizații internaționale cu interese în reglementarea transnistreană.