Rusia sprijină militar republica separatistă transnistreană, însă Ucraina a blocat livrările de armament. Moscova planifică desfășurarea unui „pod aerian”, între timp locuitorii regiunii se tem de primul foc de armă. Despre asta scrie Uwe Klußmann într-un articol pentru publicația germană Der Spiegel, transmite Agora.
Chișinăul susținut de Kiev
Conducerea Republicii Moldova primește sprijinul din partea Ucrainei. În luna mai, guvernul de la Kiev a blocat cooperarea militară cu Rusia. Astfel, Ucraina a oprit alimentarea trupelor rusești staționate în Transnistria pe uscat.
Militarii ruși nemulțumiți vorbesc despre „blocada” unităților militare din Transnistria. Prin urmare, republica nerecunoscută pe plan internațional devine obiectul unor litigii geostrategice.
Moscova vrea crearea unui „pod aerian”
Generalui Iuri Iakubov, de la Ministerul rus al Apărării, a declarat că trupele ruse din Transnistria vor fi alimentate de Moscova după crearea „unui pod aerian”.
Mai mulți susținători ai politicii hard de la Moscova sunt pregătiți de escaladarea conflictului. Dmitri Rogozin, vicepremierul responsabil de industria militară, a declarat că „poporul transnistrean” „poate întotdeauna conta pe sprijinul Rusiei într-o situație dificilă”. La rândul său, Serghei Jelezniak, din partidul Kremlinului „Rusia Unită”, a amenințat că, în caz de conflict militar „în Transnistria” Rusia nu va avea o altă alegere decât „să înceapă un război”.
Scenariul Osetiei de Sud în Transnistria
Fostul generalul-maior Sergei Kanciukov mizează că „primul foc” va veni din partea militarilor moldoveni sau ucraineni. Atunci Moscova va putea interveni militar – „nu în calitate de agresor, ci pentru a proteja populația civilă din Transnistria”. Pentru acest caz, generalul-maior propune un atac coordonat al “forțelor armate ale Novorusiei” din Donbass cu susținerea trupelor aeropurtate ruse.
Conceptul lui Kanciukov ar însemna crearea unui „pod terestru” din Donețk prin Odessa în Transnistria. Această operațiune militară ar fi asemănătoare cu cea din Osetia de Sud, spune Kanciukov. În Osetia de Sud, Moscova, în august 2008, după 5 zile de ofensivă a recunoscut republica rebelilor și a coordonat dislocarea permanentă a trupelor ruse pe teritoriul acesteia.
Sursa: http://agora.md/stiri/9649/der-spiegel-transnistria—amenintarea-unui-nou-razboi-in-europa