Deputatul Chiril Moțpan: Regimul separatist profită de pandemie pentru a-și extinde influența asupra localităților aflate sub jurisdicția Chișinăului

Chiril Moțpan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru în ”Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică”, a transmis Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (lact.ro) o analiză referitoare la înființarea de către autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, în contextul pandemiei de COVID-19, a unor noi puncte de control în jurul localităților aflate sub jurisdicția Chișinăului. 

 

De mai multe ori am atenționat asupra ilegalităților crase comise de administrația separatistă, dar guvernarea nu a reacționat în modul în care ar demonstra că este garantul constituțional al integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Suntem extrem de îngrijorați de evenimentele ce se desfășoară sub egida silențioasă a regimului separatist de la Tiraspol, care profită de pandemie pentru a-și extinde influența, controlul și forța de impunitate asupra localităților din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția autorităților constițuționale ale Republicii Moldova.

De-a lungul anilor au existat mai multe tensiuni în Zona de Securitate, dar  începând cu 16 martie curent, administrația de la Tiraspol, pretextând niște virtuale restricții legate de pandemie,  a instalat în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților de la Chișinău (Molovata Nouă, Cocieri, Corjova, suburbiile or. Bender, Varnița și r. Căușeni) circa 40 de posturi ilegale și  îngrădiri improvizate, împiedicând libera circulație a cetățenilor.  Mai  nou, au apărut posturi militarizate mobile  în preajma satelor Fîrlădeni, Hagimus, Copanca din raionul Căușeni și satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă, ceea ce contravine în totalitate acordurilor semnate anterior. De asemenea, forțele separatiste au blocat accesul pe unele porțiuni de drum care face legătură cu mun. Bender și raionul Slobozia din  așa-zisa republică moldovenească nistreană.

Astfel, locuitorii din zona amintită sunt împiedicați în aceste circumstanțe nefaste de criză generalizată să se deplaseze nestingherit la farmacie, centrul medicului de familie, precum și la serviciu, să-și prelucreze pământurile sau să-și procure alimente.

Considerăm absolut inacceptabile acțiunile separatiștilor transnistreni. A bloca libera circulație a cetățenilor în cadrul unui stat suveran, a-i intimida și a-i insulta, este o sfidare inadmisibilă la adresa cetățenilor înșiși și a statului Republica Moldova.  Este inacceptabilă și reacția oficialilor moldoveni, care demonstrează atitudinea lor reală atât față de problemele locuitorilor, cât și față de integritatea teritorială a statului. E fie un semn de neputință, fie unul de complicitate cu separatiștii. Ambele sunt inacceptabile.

Trebuie să reținem că toate aceste lucruri se întâmplă în contextul în care regiunea transnistreană devine tot mai militarizată. Circa 80% din potențialul militar transnistrean (unități militare, centre de instruire, depozite) se află în Zona de Securitate, ceea ce contravine flagrant Acordului din 21 iulie 1992.

Mai mult decât atât, administrația separatistă și-a delimitat teritoriul prin trasarea unei pretinse „frontiere de stat” și a instituit controlul asupra fluxurilor de persoane, transport și mărfuri ce se deplasează în și din regiune.

Se presupune că prin acordul lui Dodon, guvernul Chicu a asigurat, practic, rotația militarilor ruși. Și turismul ofițerilor serviciilor speciale ruse in Transnistria este agreat de autoritățile de la Chișinău.  De altfel, Ambasadorul Rusiei în RM puncta zilele trecute, că ”Grupul Operațional al Trupelor Rusești (GOTR) din regiunea transnistreană nu se va retrage, întrucât nu au fost create condiții pentru retragerea acestora. 1500 de militari ruși, care asigură operațiunea de menținere a păcii și protejarea depozitelor cu muniții din regiunea transnistreană, nu pot fi retrase ca prin magie”. (În regiune ar locui peste 200.000 de cetățeni ruși).

Despre acțiunile alarmante  ale administrației de la Tiraspol, partidul Platforma Demnitate și Adevăr, pe care-l reprezint în calitate de vicepreședinte și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a făcut mai multe apeluri publice. Totuși, autoritățile de la Chișinău nu au întreprins absolut nimic, ceea ce trezește suspiciuni rezonabile precum că situația creată are girul neoficial al lui Igor Dodon.

Condamnăm vehement acest atentat la securitatea statului nostru al autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, dar și tolerarea, încuviințarea tacită a guvernării actuale a acțiunilor ilegale și abuzive ale regimului separatist. Am mai spus că toate acestea se leagă într-un șir logic dacă relevăm contractul exclusiv de furnizare a energiei de la Kuciurgan și alte operațiuni tenebroase ale unor cercuri obscure de la Chișinău și Tiraspol. Înțelegerea lui Dodon de a „oferi în dar” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992 au plătit cu sânge combatanții Republicii Moldova, este o infamie și un act de degradare politică incalificabilă.