Tudor Curtifan
Politologul Dan Dungaciu a analizat pentru DEFENSE ROMÂNIA conflictul din Transnistria, precizând și care este cea mai mare capcană în care liderii occidentali au căzut, dar și obiectivul Rusiei.
„Transnistria este marea miză de politică externă a Republicii Moldova, cu reverberații și în politica externă. Republica Moldova face un joc dublu: joacă complet opus față de ce joacă Ucraina. Kievul și Chișinăul nu își coordonează în niciun fel mișcările.
Ucraina a ales o confruntare cu Federația Rusă pentru a evita “donbatizarea” ei iar Republica Moldova a intrat în negocieri cu Federația Rusă în ceea ce privește chiar și statutul trupelor separatiste. E o strategie complet diferită”, spune Dan Dungaciu.
Moldova se preface că ”joacă”
„Republica Moldova semnalizează prin neoficiali că Franco Frattini (nr. – reprezentant special al OSCE) ar face declarații nepotrivite și neadecvate. Însă ce spune Franco Frattini e perfect coerent cu toată politica Republicii Moldova față de Transnistria”, a adăugat Dan Dungaciu care a făcut referire la faptul că Frattini a declarat că nu e realistă retragerea trupelor ruse din Transnistria. Analistul a precizat că nu comentează dacă declarația este corectă sau nu, dar constată că Republica Moldova „și-a retras anul trecut solicitarea de la ONU care viza cererea de retragere a trupelor Federației Ruse”.
„Republica Moldova procedează exact ca și Franco Frattini, doar că dă vina pe acesta pentru ceea ce Republica Moldova nu face. De ce Republica Moldova nu dă în judecată Federația Rusă pentru prezența ilegală? De ce Republica Moldova nu solicită la ONU încălcarea suveranității și solicită retragerea trupelor?”, s-a întrebat Dan Dungaciu, care a completat că Republica Moldova își găsește o scuză în declarațiile lui Franco Frattini pentru a nu face ceea ce nu trebuie.
Proiectul Republicii Moldova, la pământ
„Republica Moldova a intrat pe această cale, dar încearcă să își acopere urmele. Girează toate întâlnirile 5+2, dă senzația că face acest lucru ca urmare a presiunilor externe. Oficialii de la Chișinău și-au dat seama că nu mai au nicio șansă. Proiectul ”Republica Moldova” e la pământ, integrarea europeană nu se mai zărește la orizont, de Unire cu România nu vor să audă. Atunci ei încasează un succes, chiar dacă acest succes îi va costa ”transnistrizarea” Republicii Moldova. Au început foarte intens procesul de reintegrare a regiunii separatiste. Este o enormă capcană”.
Rusia nu vrea Transnistria. Marea capcană
„Nu fac niciun gest internațional de anvergură care să condamne Rusia pentru prezența trupelor și încep totuși negocieri cu transnistrienii. Toate cedările pe care le face Chișinăul sunt în favoarea Tiraspolului, adică a Rusiei. Nu e deloc întâmplător că Rusia aplaudă negocierile în formatul 5+2 pentru că ele sunt în favoarea Tiraspolului, adică a Rusiei.
Rusia nu vrea să anexeze Transnistria. E cea mai mare capcană în care au căzut și politicienii și analiștii occidentali. Rusia vrea să dea Transnistria Republicii Moldova. Știe că astfel aduce Moldovei un 10% vot pro-Est și este clar că dacă îi pregătește un statut Transnistriei acceptat de Chișinău, același nivel îl va putea muta în Ucraina și va pune o presiune mai mare pe Kiev din moment ce Republica Moldova a acceptat soluționarea conflictului. Va muta același model și în Donbas”, a concluzionat Dan Dungaciu.